用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想讀IS, Nursery點揀?
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] 想讀IS, Nursery點揀?   [複製鏈接]

timzoeydon 發表於 20-10-28 19:07
回覆 Falcon媽媽 的帖子

間學校太細,唔值咁貴。

你講邊間?

Falcon媽媽 發表於 20-10-6 17:11
我想阿仔讀1年PN之後去考IS.

報左Anfield, Pips (Kowloon), Galilee, Boxhill(Fotan)

我小朋友今年K2我親身嘅經驗其實同N班冇乜關係,最緊要未入國際學校之前盡量用英文同佢溝通,等到佢主要語言係英文,咁自然容易入到國際學校
我小朋友如下
N=York 九龍塘
K1=ESF
K2=Harrow

Yes school is small , 但係如果啲老師係有心我都覺得OK

joey2016 發表於 20-10-28 19:59
我小朋友今年K2我親身嘅經驗其實同N班冇乜關係,最緊要未入國際學校之前盡量用英文同佢溝通,等到佢主要語 ...

請問你介唔介意分享下ESF and Harrow各有咩好壞?
因為我都對呢兩間有興趣

felixleung1 發表於 20-10-28 20:20
Yes school is small , 但係如果啲老師係有心我都覺得OK

你有冇報galilee 呀

chima_pigpig 發表於 20-10-28 18:52
想問你係收AM or PM?
同埋有冇interview呀?thanks

你有冇報呀?oh.. 岩岩見到細b報唔到

Sumsumsum123 發表於 20-10-28 20:26
請問你介唔介意分享下ESF and Harrow各有咩好壞?
因為我都對呢兩間有興趣

ESF 和 Harrow 也是好學校,不比較學費因為K to 13真的差唔多一陪。
最大分別
ESF :比較輕松,主要令小朋友有很大的自由度發揮,家長角度可能會覺得學習進度比較慢但學校一向的宗旨就是比較輕鬆去到中學先谷。
Harrow :其實我不是專登報,因為聽人哋講唔使買債券所以試吓,結果又收咗同埋疫情期間我兩間一齊Zoom 作左一個比較所以我決定 Harrow. 原因就是佢哋準備嘅材料認真及進度都比較深K2已經要學寫了草而ES F去到小學先至寫字.

Harrow 返全日8am-2pm 午餐在學校提供朝頭早八點至兩點. 學校好有規矩程度亦都比較深,作為父母係覺得物有所值嘅,可以講係比較谷,但係谷得來小朋友又開心又唔使麻煩父母,呢個係作為父母最想要嘅嘢。 再加上我囡囡性格比較外向所以我覺得有虧有佢嘅學校係比較適合。
最後兩間我都覺得係好學校不過如果谷得來小朋友又比較學到多啲野,但係又唔使太辛苦佢又開心嘅所以我選擇Harrow.
其實我都都好多間㗎啦
PN . ESF playgroup + Tutor Time
ESF playgroup 巧 hey, Tutor time very good

I offer AM class for Galilee ( English / mandarin ), but anfield is my first choice .. looking forward for 7/11 play session

sabsab122 發表於 20-10-6 21:17
回覆 chima_pigpig 的帖子

知唔知think international 其實係迷都好local ?

我小朋友之前think pn,  語境好老師有愛心,夠考到IS k1

joey2016 發表於 20-10-28 22:37
ESF 和 Harrow 也是好學校,不比較學費因為K to 13真的差唔多一陪。
最大分別
ESF :比較輕松,主要令小朋 ...

Thank you for your comment
請問harrow既student mix如何?
中文到底係繁定簡?
因為聽過話可以揀
可惜我小朋友係細b
去harrow要repeat K1
不過我諗我下年都會試下apply
我都有上tutor time同ESF既playgroup,ESF的確比較hea

joey2016 發表於 20-10-28 22:37
最大分別
ESF :比較輕松,主要令小朋 ...

請問lunch time 有幾耐及break 時間多少?
其實一般British curriculum (BC) 的小學課程都係深D,如果大部份小朋友跟到學校仲會教快D,所以好多人話IS淺其實真係睇邊間。ESF可能cut off不同,佢收不少細B, 可能要就佢地,一般幼稚園/初小的野係教得係慢D。我都係轉了校比較下覺得BC好D,maths都教得不錯,反而不用外補咁多野,現在只補中文。
例如K2 BC已經會學phonics, writing, ESF 係Y1先開始(雖然好多local家長都會K2自己外補phonics )。
我朋友在英國私校,佢地Y1已經學睇時鐘,3:15,6:40要識5的倍數個D, BC係Y2先學,可能私校深D,BC是Y1學fraction、比local school 更早。
不過K2 基本letter formation 都未寫好就無謂開始cursive, 我地都係Y2先開始,local school好多都P3/4先寫,谷唔緊要谷得要有效率。

回覆 felixleung1 的帖子

你有冇interview? 會唔會比留位費?

Yes 20min interview with headmaster, just casual talking. Already paid the registration fee

回覆 felixleung1 的帖子

I'm still thinking as there are no windows in classroom and no outdoor area.
And he said around 20 pupils in a classroom, seems so crowd...

Do you know if they have field trips?

Not sure .. 咁你最想入邊間n class

felixleung1 發表於 20-10-29 11:04
Not sure .. 咁你最想入邊間n class
我最想係Anfield, 其次就Pips, Boxhill, Galilee (排名不分先後), 我都唔知點排好.

student mix : 肉眼估計70%中國籍(60%香港人10%大陸人不過他們家庭都是也不禮貌的),30%不同國籍
暫時只是教講國語未有文字,我睇不到是繁體定簡體,但是他們其他家長說是簡體
2021 K1 入學輪到開3班,即是18人* 3,收生機會多咗....
我係用家其實我之前都冇話刻意要讀呢間的,但我覺得完全正確我見到小學中學啲學生好乖好有禮貌令我好舒服⋯⋯

Do you know boxhill 其實係咪同York /think 定位差唔多

joey2016 發表於 20-10-29 11:31
student mix : 肉眼估計70%中國籍(60%香港人10%大陸人不過他們家庭都是也不禮貌的),30%不同國籍
暫時只 ...
請問而家K1係2班?

964000 發表於 20-10-29 05:44
請問lunch time 有幾耐及break 時間多少?
其實一般British curriculum (BC) 的小學課程都係深D,如果大 ...

lunch time 大約1小時break我就冇問清楚啦..
同意你對ESF的睇法,因為佢哋有收細B亦有一啲SEN學生會有機會堂一齊上幼稚園..
冇錯ESF我之前也出去出要需要外補 Phonics ..現在Harrow 所有嘢都係學校搞晒唔使我煩....
ESF也是好學校只不過每個家長要求不同....
請問你小朋友轉左邊間啊?

‹ 上一主題|下一主題