用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 日本留學展覽會 11月7日(六)
go

[其他] 日本留學展覽會 11月7日(六)

50多所日本知名大學,最新和全面日本留學資訊
可以直接向日本大學代表進行查詢
對象:對日本留學有興趣的同學/家長
時間:10:00-18:00
報名:http://asjas.org/ap/hkt

chun媽 發表於 20-10-6 15:26
50多所日本知名大學,最新和全面日本留學資訊
可以直接向日本大學代表進行查詢
對象:對日本留學有興趣的同學 ...

chun媽, 依稀記憶中妳孩子依家日本讀大學? 想問問妳知唔日本嗰邊嘅市民防疫意識強嗎? e.g. 國民帶口罩有無好似香港人咁全民帶口罩? 學校 (中學/大學) 防疫措施如何 e.g. 學生係學校有無強制要帶口罩? 日本國民 "服從" 及執行政府防疫措施嗎?

唔好意思, 咁多問題. 多謝妳!

小時了了 發表於 20-10-6 17:02
chun媽, 依稀記憶中妳孩子依家日本讀大學? 想問問妳知唔日本嗰邊嘅市民防疫意識強嗎? e.g. 國民帶口罩有無 ...

仔話在東京,差不多個個人都戴口罩,另外,進出不少商店都要量體溫和噴手等,防疫意識高。

回覆 chun媽 的帖子

日本邊間大學??  謝謝分享??
:-)  :-P

chun媽 發表於 20-10-6 21:44

仔話在東京,差不多個個人都戴口罩,另外,進出不少商店都要 ...

昨晚我睇到呢間私立高中上載咗條片
https://www.youtube.com/watch?v=2XK-xKK8I0E,片內可以睇到學生及老師帶口罩上堂,防疫措施及意識都高,多謝妳提供update 資訊

回覆樓主:

日本升學輔導【網上】講座 + *京都大學/慶應義塾大學*
時間:10月21日(三) 15:00-17:00
可以個別入場,內容*適合同學一起參加*
內容:
15:00 日本留學的介紹,升學輔導方法(本協會)
15:30 私立大學代表:慶應義塾大學介紹 (大學代表)
16:00 香港地區大學考試:日本大學聯合學力測試介紹(考試局代表)
16:30 國立大學代表:京都大學介紹(大學代表)

特別推薦 【京都大學】4.5年 iUP 英日語學士課程,提供學費全免獎學金制度。

報名:http://asjas.org/ap/hkv