用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Oct 9/10 考試但英國文化協會未覆場地
go

[英國] Oct 9/10 考試但英國文化協會未覆場地 [複製鏈接]

想請教大家

阿囡經 agent 申請的其中一間boarding school 10月3號 email 我哋,話10月9號或10號考一個 pre-screening test

我哋其實一早知道日子,但點知電郵裏面講明考試地點只可以三揀一:
1)現時所讀學校,但阿囡學校已經出咗電郵話唔會幫學生做呢樣野
2)英國文化協會
3)at the offices of a lawyer

(1) 唔得,咁我10月3號已經即時電郵英國文化協會申請,但佢今日都未覆我, hotline 亦唔通!

有冇人有類似經驗?
知唔知option (3)點搵?

(補充:agent 有提到如果Oct 7英國文化協會都唔覆,佢會 email 果間 boarding school 解釋,但不知結果會點)

0    0    0    0

我都好想知可以點搵佢哋。條熱線長期busy,等到有人聽電話,呢個人連messenger 都不如,乜都話唔清楚,同佢講完我想安排考試,佢就話叫你send email去,因為佢都唔知其實點搞。我等咗半個鐘頭,都係想有人即刻答到我嘅問題,最後又係要email,真係嘥時間!好喇,咁我email咗,但永世都冇人覆!

culver 發表於 20-10-6 13:44

想請教大家

什麼學校咁嚴呀?
一般學校都可以在agent office考試,不如你問吓學校和agent 佢哋可唔可以安排

culver 發表於 20-10-6 13:44

想請教大家

你係咪自己申請那間學校?
有冇報其他學校是經agent 的?

我的經驗是,即使申請那間學校時没有經agent, 仍可以之後叫agent 問那間學校可否由agent 安排assessment.

學校同agent 㸃deal 唔理,最重要是唔好煩到自己去安排assessment.
british council 要收千多元book考試場,仲要只肯比星期一至五好limit 嘅時間。。。
我之後是叫AA 同學校聯絡同安排的。

kct18 發表於 20-10-7 08:33
什麼學校咁嚴呀?
一般學校都可以在agent office考試,不如你問吓學校和agent 佢哋可唔可以安排
...

可能個agent 太細規模,間學校未verified ?

回覆樓主:

連係agent office考都唔得? 好嚴謹啊,可以透露是哪間學校嗎?

多謝各位意見!

Agent 已經 email 學校傾掂左,學校話明白而家疫情每一個機構做嘢都慢咗,所以星期六可以去agent Office考!暫時過咗一關!

但今次係第一個 cognitive test, 考到之後11月要再考 subject test, 希望到時候都可以係 agent 度考啦

longlokma 發表於 20-10-7 13:17
連係agent office考都唔得? 好嚴謹啊,可以透露是哪間學校嗎?

Ardingly College
我哋申請16+

Agent 話近幾年呢間學校centralise 咗d entrance exam,都要係英國文化協會考喎

culver 發表於 20-10-7 13:38

我囡囡都申請了ardingly, 冇經agent, 在囡學校考assessment

Yeahp 發表於 20-10-7 15:26
我囡囡都申請了ardingly, 冇經agent, 在囡學校考assessment

Lucky you! 我哋學校學期頭已經出咗 email 話唔會做考場

culver 發表於 20-10-7 13:38

多謝告知, 祝你囡囡考到好成績

longlokma 發表於 20-10-7 22:04
多謝告知, 祝你囡囡考到好成績

謝謝你

老實講,如果我哋知道呢間學校考試有如此限制,而英國文化協會考試場地咁難 book,我哋未必申請此學校,反正還有不少其他選擇
‹ 上一主題|下一主題