用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請給一點選中(自行)意見小女(B1b)
樓主: vlpapa
go

請給一點選中(自行)意見小女(B1b) [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-10-7 09:42
首先,B1B係指校內既B1B,區內B1B,定係全港?
如果係校內,九龍東中文小學,全港計,最差可以係B1C,甚至 ...

講教1&2如何得知?問老師嗎?是否一定準確?

shanshan16 發表於 20-10-8 09:32
講教1&2如何得知?問老師嗎?是否一定準確?
問老師係最簡單既方法。

王家爸爸 發表於 20-10-8 09:35
問老師係最簡單既方法。

明白,謝謝

vlpapa 發表於 20-10-6 00:40
小女暫屬B1b中,
家住九龍東,中文小學無直屬中學,學校Prefect隊長,她自覺是老師眼中的三好學生,有責任 ...
如果想自行入到, Lam Tin S.P, 油真主力收1A, 1B自行入有難度。但如十分鍾情, 因油真只可自行選佢,可以放自1, 希望面試搶到攤。
Cannosa, 九真大家都話佢主力收1C, 九真近年成績都提升中, 以生源計佢屬正增值學校。1B生讀這2間相信自行入到機會很大,加入到去做比較top 個批學生, 自信心高d, 中3升中4選科自由度可能大d。但又要問自己, 甘唔甘心好似有dd低就左咁。因為大抽獎又有機會抽入Lam Tin SP...

培道1 b生唔建議, 始終高中好多科轉番中文

回覆 vlpapa 的帖子

如想女校不如 嘉諾撒書院
同區的話男女校 順利天主教
區內女校有點難度

vlpapa 發表於 20-10-6 00:40
小女暫屬B1b中,
家住九龍東,中文小學無直屬中學,學校Prefect隊長,她自覺是老師眼中的三好學生,有責任 ...

或許自行首選 上智 / 油真 都不錯

vlpapa 發表於 20-10-6 11:20
先多謝回覆!
聖羅撒書院(沙田)和聖傑靈交通上不太方便。港島民生是男女校,自行想先試女校。她有表兄弟 ...

89X巴士喺九龍東直到聖羅撒
30分鐘內到達

看過去三年學校派位結果 計算女女全級排名 知道大概去向 不使估來估去 自行選一間同級及高一級

想問吓各位有冇網站有提供各校(直資/津校)嘅banding / 收咩 band (如1A 1B 1C...) 嘅學生呢?睇返過往嘅派位,都唔知啲學校嘅排位。(emoji)
‹ 上一主題|下一主題