用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的考慮 (GSIS/Nord Anglia/Kellett/ FIS) ...
樓主: sabsab122
go

[其他] 讀國際學校的考慮 (GSIS/Nord Anglia/Kellett/ FIS) [複製鏈接]

sabsab122 發表於 20-10-5 20:55
回覆 timzoeydon 的帖子

我親戚朋友口中嘅wild 同lose control 意思係指小朋友難控制,會變得「唔會聽父母 ...

大麻派對 犯法 等係出國後定係香港?

出國後好難講 唔理IS or LS後出國 但係香港 有少少浮誇 應該係個別例子 不是普遍情況

我小朋友未到呢個年紀 但朋友既小朋友已到中小學 幾個都好純好純 我會用荷花泥形容 全部都係雙職父母不是人釘人咁管教 有自己事業/生意

唔講超貴既IS,ESF唔少父母既背景都highly civilised and successful (LS當然都大把) 如果你自問家教合格 唔需要擔心讀IS會學壞

樓主, 你的親戚朋友對IS有很重成見 + 古老. (不過, 孩子是你自己的, 堅持!)
研究了這麼久IS版, 不見得有什麼IS家長擔心過IS有品行問題.
除非有人擔心孩子較獨立, 有主見, 較不拘小節 = 唔聽話/不受控/開放 etc etc ,
咁唯有話呢啲家長真係未必太適合IS.

明白你身邊乏人支持IS, 都是那種充滿成見的說話,  會令你感到動搖,
尤其若你本身不多讀過IS的朋友, 無人版可以比你參考.
這裡IS版 的評語也會你擔心不夠全面(好似得正面評價咁). 我諗你係IS版好難搵到人贊成 "wild, lost control, open (負面地用)",
而你亦會擔心係咪呢度賣花讚花香. (well, 其實唔係賣囉, 某啲人讀唔讀IS關我地鬼事, 最好"唔夠IS"嗰啲家長唔好讀IS tim, 不知幾怕被LS的缺點 (追逐成績, 單一標準等) 污染左... )

所以....都係唯有靠你自己最後選擇相信什麼.... ?

另外, 其實FIS 係咪真係有吸煙區, 打去問下就知啦.
不過法律規定未滿18歲唔可以買香煙的, 照理FIS不會間接助長犯法?
可能係比教師之類的??  要問清楚啊!

sabsab122 發表於 20-10-5 20:55
回覆 timzoeydon 的帖子

我親戚朋友口中嘅wild 同lose control 意思係指小朋友難控制,會變得「唔會聽父母 ...

你親戚如何知道IS咁多問題?佢子女讀IS?佢係IS教?聽其他人講?佢講什麼都算把啦。其實建立正確價值觀,分辯是非錯對,自少由家庭做起最重要。我孩子學校曾安排社工講毒品問題,社工話不少孩子接觸毒品因為覺得悶,或同家人關係比較疏離,IS and LS係無分別

回覆 poonseelai 的帖子

因為親戚有朋友嘅仔而家有官司纏身,嗰個仔係親戚由細睇到大。不過我覺得係嗰個小朋友嘅父母問題多啲,因為佢哋非常縱容個仔,任由佢講大話唔揭穿佢,屋企好有錢的。另外,我媽媽有個朋友個仔又係讀國際學校,中學都未完成就輟學,而家20幾歲都遊手好閑喺屋企等父母養。
媽媽其他朋友讀國際學校嘅子女發展都係平平,所以佢哋就得出個結論,俾咁多錢讀國際學校大個迷又係咁。
不過我自己覺得,呢啲個案唔多唔少都係父母嘅問題多。

Anyway, 我只係知道本地學校唔會適合我,亦同我教育理念唔同。
所以想了解國際學校多少少,等佢哋問起嘅時候我都識得講⋯lol

sabsab122 發表於 20-10-6 08:52
回覆 poonseelai 的帖子

因為親戚有朋友嘅仔而家有官司纏身,嗰個仔係親戚由細睇到大。不過我覺得係嗰個小 ...

其實你怎樣回答也改變唔到他們睇法,我兩個孩子 自小學起ib school,直到畢業,親戚會在我們面前講你地都唔洗讀書,hea下又入大學,中文就係學鬼佬中文。難道你要同佢地講孩子中英文都考母語水平,好難㗎,我衹會笑下就算。孩子大個聽到話hea住讀入大學,會嬲但懶得理佢地

回覆 sabsab122 的帖子

咁你親戚又錯唔晒, 因為成日話IS"好", 意思唔係容易啲做專業人士/高人工 (如"發展平平"是指這方面)
IS 成日都係講緊"個人性格培養,發掘優點,發揮潛能等" (copy from another comment about IS)
真係無話第時會賺多啲錢!

‹ 上一主題|下一主題