用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校的考慮 (GSIS/Nord Anglia/Kellett/ FIS) ...
go

[其他] 讀國際學校的考慮 (GSIS/Nord Anglia/Kellett/ FIS) [複製鏈接]

請問各位讀國際學校除咗貴同埋中文唔好之外,還有什麼壞處嗎?朋友一聽見我幫bb報左幾間國際學校,
就紛紛話
小朋友會變到好似啲外國小朋友咁好wild 、lose control同埋好open,
又話因為學習輕鬆而變得好懶惰,
如果唔想dum 懶個人都係要補習(咁其實我又唔想)⋯

當然,我知要視乎國際學校嘅質素,
所以,請問各位有經驗嘅家長,你地覺得國際學校嘅小朋友真係會比較容易有以上情況嗎?

另外,我心儀嘅幾間國際學校,
1. GSIS- 我知學業同埋紀律方面都嚴謹,但有聽說學校因注重成績而對跟唔想嘅學生不太有愛心,會勸退成績唔好嘅小朋友,反而行為差劣但係成績好好嘅就可以留低。
2. Nord Anglia- 除咗校舍細同埋幼稚園好遠之外,聽說課程及老師都好好,小朋友都好friendly ,但唔知公開試成績因為太新。
3. Kellett-  暫時冇聽過咩comment, 只知道白人多本地人少,唔知老師有冇愛心等等,只知道成績也不錯。
4. FIS- 聽說中學部有「學生吸煙區」,中學生們在校內嘴對嘴kiss,但小學及幼稚園比較單純, 而且IB成績不錯。

請問這幾間學校的家長, 以上comment是否正確?
課外活動方面,
運動、語文、音樂、畫畫呢啲項目係咪全部都係收費?大概幾錢左右?

謝謝各位!

4    0    0    0

回覆樓主:

其實都可以參考下近日好多人回覆嗰個「幾時入IS好」嘅post同埋n 個舊post :)

各位家長已經不厭其煩地分享完一次又一次大家揀IS嘅原因同埋解釋非IS家長對IS幻想出嚟嘅謬誤 (有時有啲嘢IS家長認為係好處,LS家長可能覺得係壞處嚟喎,例如小朋友天馬行空嘅能力)

都係睇返你地本身家庭教育理念選擇合適嘅教育制度啦。學校最好去school tour同open day感受下,什至學校門口睇下啲學生睇下。聽講返嚟啲嘢多數係加左人地嘅觀感,要打返啲折扣先參考。

sabsab122 發表於 20-10-5 09:30
請問各位讀國際學校除咗貴同埋中文唔好之外,還有什麼壞處嗎?朋友一聽見我幫bb報左幾間國際學校,
就紛紛 ...
我小朋友九月剛剛開始在Kellett reception 上課,對這間學校暫時感覺良好,老師們很友善,早上全校老師連校長會在校門幫忙小朋友上落私家車,甚至放學帶小朋友搭巴士,很負責及有愛心。女兒在校內很開心,每天放學分享那天在學校的開心事,而且每天她都學到新的遊戲,跟我分享玩耍。學術方面她看的英文書比我想像深,而且老師不是要她們只能閱讀,而且要他們想當中的含意和他們閱後的想法,好有啓發性。

NAIS每日有Mandarin堂,中文唔淺
每星期可揀2日放學free ECA
畫畫,音樂,drama係專科專教
幼稚園校舍係有啲唔方便, 我將軍澳過去西貢大概半小時車程, 不過捱兩三年上到小學藍田校舍我覺得算方便。

小班教學,老師有質素,課程偏深及進取,學校紀律教得幾好,我小朋友讀第三年,每一年嘅老師同埋助教都係好有質素,唔需要睇彩數。

回覆 melobi12 的帖子

我都有睇開你提及嗰個post, 但我見啲comment一面倒咁讚國際學校,所以我想知道其實有冇負面因素需要考慮,想了解全面d,所以想知道除咗貴同中文唔好之外,仲有咩disadvantage 。

回覆 sabsab122 的帖子

其實如果本地課程對比起國際課程,一定係國際課程存在大部分嘅優點,但係如果你喺IS之間去比較就唔同, 咁就係英制,美制,IB, IPC, 加制等等,各個課程或單獨間IS再去比較優缺點。
不同IS裏邊當然都會有缺點啊
可能有啲家長就會覺得加制會hea
IB小學太淺
NAIS幼稚園位置唔方便
英基每一班嘅人數太多
AIS校舍比較舊
FIS中學生比較開放
或者某某IS老師唔係太好等等

但大部份IS嘅缺點都唔係針對個課程。
而我哋覺得本地唔好都係主要針對個課程,唔認同本地嘅課程點解要框住小朋友嘅思維發展,同埋一種追逐名次證書,學術永遠排第一的價值觀。

sabsab122 發表於 20-10-5 12:32

我都有睇開你提及嗰個post, 但我見啲comment一面倒咁讚國際學校,所以我想知道其實 ...

因為IS學費唔少,如果家長唔認同IS、唔認同自己小朋友間學校,都唔會繼續讀落去,自然讚多過彈啦

我諗大部份家長們都唔會有勁不滿嘅嘢,只會有少少*可以想辦法解決嘅*小問題。例如學校中文唔夠咪補中文囉咁樣。

如果某間學校嘅culture/學生數目/課程唔啱心水,亦可以轉去第二間IS,但認同IS嘅點轉都係轉返IS,唔會變左大彈IS點樣唔好。

timzoeydon 發表於 20-10-5 12:45
回覆 sabsab122 的帖子

其實如果本地課程對比起國際課程,一定係國際課程存在大部分嘅優點,但係如果你喺I ...

成日「聽講」FIS中學部太open,到底係有幾open?

*我小朋友仲細,只係幼稚園階段,我自己好心儀FIS。

回覆 timzoeydon 的帖子

明白,咁可唔可以話,
小朋友wild, lose control 等行為其實係家教嘅問題多個學校問題?

係囉!我成日都聽到FIS呢個評語,
咁究竟中學部有學生吸煙區係真定假?lol

agree!!! very good analysis

回覆 gingercatcat 的帖子

請問Kellett 中學部係咪喺九龍灣嗰邊?我見薄扶林個campus好似好細咁

"好wild, lose control" 似乎係一般LS家長對IS一直的誤解多啲

當然一定有好少部份的害群之馬, 但"wild, lose control" 唔見得喺IS裡是一個"唔少見"的情況

其實而家IS好多香港人(+有啲錢的香港人), 外人都可以想像操行同家教唔會差!

我諗好多IS家長聽到"wild, lose control" 的評語, 都係覺得得啖笑!

sabsab122 發表於 20-10-5 13:20

明白,咁可唔可以話,

有時聽到呢啲形容詞形容IS小朋友真係R晒頭。

我覺得首先要定義咩係wild 同lose control。

小朋友去到郊外除鞋跑,碌晒地玩到成身泥濕晒,你覺得算唔算 wild? 你會唔會叫停佢?如果你嗌停佢但佢話「唔怕污糟想繼續玩」,你會唔會認會佢係lose control?

老師教新嘢,小朋友係咁追住發問instead of 坐定定點頭抄筆記表示明白,算唔算lose control?

讀IS培養出嚟嘅小朋友無疑係會比較outspoken,勇於表達自己意見,但唔見得佢地係冇禮貌 我未去過所有IS但我敢講大部份學校都有教咩係respect同要wait for your turn to talk。咁嘅情況下表達意見我覺得好ok呀。但會唔會有家長覺得咁就係煩,係唔受教呢?

IS係咪完全放任小朋友亂嚟、零品德教育呢?我又唔覺(我小朋友幼稚園),學校一樣強調課室內有啲rules 要跟 (例如頭先話要respect其他人,等人地講完嘢,輪到你先講)、要caring & sharing、行為上要make good choices等等,全部都係由細開始教,我又睇唔出IS小朋友比起LS小朋友會學少左啲咩品德嘢。

而且學你話齋,家庭教育都好重要,父母平時冇禮貌對人,小朋友有樣學樣,自然唔會有禮貌得去邊。

又好似我地屋企咁,明明係去行山,但路過泥灘又硬係要走落去玩,家長都搞到成對鞋都係泥,咁小朋友都唔會乾淨得去邊.... 然後可能隔離個媽媽會覺得「好污糟囉呢家人,想點呀」咁樣

sabsab122 發表於 20-10-5 13:21

係囉!我成日都聽到FIS呢個評語,

有吸煙區都好嘅,起碼唔會成個學校周圍食煙

食唔食煙我始終相信家庭由細到大灌輸嘅觀念最重要。我都讀過一間成績ok嘅天主教女校(唔係香港),有少數學生break time會走去大門口食煙,至於我自己,由細到大嘅觀念就係食煙會生cancer而且好臭,所以無論佢地點食,我都唔會一齊食,亦會揀返啲思想接近嘅同學做朋友。

係囉
wild同lost control喺我心目中唔係缺點黎喎

最緊要教佢唔好傷害到人

其實講得呢啲形容詞都係一貫本地家長嘅心態,唔難理解

就紛紛 ...

要認識IS, 最好直接接觸下佢D學生,始終間間學校氣質有點不同,不必道聽途說,但我幾敢肯定小朋友最終是受家庭教育從小的影響更大,你有冇set boundary比佢,而且性格真是天生的,有D小朋友你想佢wild都wild不起,非常放心。
分享一樁小事:有日讀初小的女兒回家成頭成腳濕晒,佢話因為下課坐校車時趕住上車廢事拿件雨衣出嚟上車又要收,成班同學都係咁,我話咁咪搞到濕晒好唔舒服,佢話唔覺唔舒服仲覺得好好玩,咁算唔算好wild及職員冇愛心?我今日看新聞見有些LS牛高馬大的男仔都因水浸由校車EE禙着下車,都幾唔同(咁唔排除IS都有嘅,戴定頭盔先

我親戚朋友口中嘅wild 同lose control 意思係指小朋友難控制,會變得「唔會聽父母話」,因為「自由慣」同「乜都講人權」、
大麻派對、吸煙甚至乎做犯法事情都好似好平常。

又叫我「預咗冇咗個女」🥺🥺
我明白每一間學校都總有呢啲壞學生,但我都想知道國際學校嗰個比例係咪會比本地學校多⋯

當然,我都好希望每間心儀嘅學校都去行吓睇吓有咩感覺,
但似乎呢一年都唔冇得咁做😭😭所以先上嚟問吓⋯

sabsab122 發表於 20-10-5 12:32

我都有睇開你提及嗰個post, 但我見啲comment一面倒咁讚國際學校,所以我想知道其實 ...

普遍對IS有以下係考慮:
1)太hea (LS又話太谷 IS又驚太hea 人人optimal homework load都唔同
2) 驚有啲同學離地 尤其是比較貴既IS
3) 唔肯講&學中文 (抗拒中文係比中文唔好更頭痛既問題)
4)家長唔了解課程 唔知小朋友學左咩 無安全感 實在感
5)IS curriculum比LS「好似」「淺」好多 擔心無競爭力
6) 對功課要求低(eg 交唔交) 小朋友會懶鬥懶

我見到家長文化水平普遍都高 家長背景好 又重教育 所以in general IS既校風我唔會擔心

就紛紛 ...

我兩個女不是這幾家學校的, 係小學讀ICS, 中學ESF, 由細比人反對到大, I Don’t care! 小孩子成長條路係點, 吾會只有一個因素, 我想話d人覺得IS 學生懶⋯佢地學校星期五放學後大致沒有家課, 因為學校認為周末對家庭生活休息好重要, 不會安排星期一回校又默書又quiz, 放假仲要不停溫書補習⋯玩咩?!佢哋唔洗死背爛讀, 但很多同學均考入世界頂級學府, 點解呢?
你可以查一下你心儀學校的University Placements , 及其考公開試的平均分數, 例如IB school, 有幾多%40分以上, 這可以讓你對成績有個了解, ESF school 的IB 成績亮麗, 每年上報紙的狀元學生人數數一二!
‹ 上一主題|下一主題