用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家會比子女帶咩防疫用品去英國開學? ...
go

[英國] 大家會比子女帶咩防疫用品去英國開學? [複製鏈接]

讀YEAR 1,住大學管理的市中心宿舍,有獨立廁所,但要共用廚房。 除咗足夠的口罩和搓手液之外,有咩消毒劑可以帶埋過去呢?例如家用洗手液,返屋企可以即噴鞋噴衣物,及家居清潔用品等等,唔知當地容唔容易買或多唔多帶有有效成份的選擇呢?

可以分享下提點多啲嗎?
   0    0    0    0

hikozan 發表於 20-10-3 13:51
讀YEAR 1,住大學管理的市中心宿舍,有獨立廁所,但要共用廚房。 除咗足夠的口罩和搓手液之外,有咩消毒劑 ...

消毒劑太重太霸咗行李空間,孩子會超市/華人商店/學校附近便利店買…見Amazon uk有消毒劑如alcohol用品可早點買送學校代收,孩子到學校可用。。另配定傷風藥初起可用(英國醫藥分家)。。。

讀YEAR 1,住大學管理的市中心宿舍,有獨立廁所,但要共用廚房。 除咗足夠的口罩和搓手液之外,有咩消毒劑 ...
口罩一定要香港買多啲帶去,其他消毒用品UK已經唔缺貨,可以上網訂送去宿舍。我都係上綱買Clinell, 有hand gel, spray 及唔同用途嘅消毒抹布。不過之前9月頭👀Amazon價錢仍貴,上賣health care products 嘅websites 會平好多。

之前2、3月想訂都訂唔到,我都怕遲啲如疫情再嚴峻啲又缺貨,所以都想儘量帶定多啲去。

帶探熱器

清潔用品超市已經買到,小鎭冇就Amazon訂兩日送到。都係滴露消毒噴霧,濕紙巾,漂白水廁所清潔用

如果帶消毒液體,入境有無咩限制呢?

hikozan 發表於 20-10-11 11:31
如果帶消毒液體,入境有無咩限制呢?

每間airlines都有不同限制,直接問你張票的航空公司比較好。另外,防疫物品(除了口罩),其他樣樣都容易在當地買到。

1。洗手液、消毒液喺英國超級市場買;
2。香港帶少量應急藥:退燒藥(Paracetamol)、抗敏感藥(Chlorpheniramine之類,亦可以傷風感冒流鼻水時用)、維他命B、C丸(傷風感冒時減低症狀,無咁辛苦),唔好帶多,大型超級市場都有得賣。
3。正露丸(食錯野,輕微食物中毒時用)。
其實最重要係勤洗手。

TTEE1819 發表於 20-10-11 13:45
每間airlines都有不同限制,直接問你張票的航空公司比較好。另外,防疫物品(除了口罩),其他樣樣都容易 ...
口罩都有,只係比香港貴啲。
‹ 上一主題|下一主題