用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區乙部選擇
go

九龍城區乙部選擇 [複製鏈接]

想問下有經驗既家長,如果小朋友係B2A, 乙二揀培道有無機會? 另外,如果小朋友確認係B1C, 咁乙部要去到第幾志願放B2學校先穩陣? 謝謝
   3    0    0    0

回覆 2010YL 的帖子

如果band2A 女仔,乙一培道是有機會的。如果Band1C, 乙部可以盡填本區和他區band1, 之後才填band2.
九龍城band1 夠位,所以乙部一定要填晒所有band1 先。
今年我校有位band1同學仔,派了十幾志願入了他區band1 校。

回覆 2010YL 的帖子

band2A女仔乙部培道只是放第一有機會,乙二培道機會是零。因為今年我囡嗰班好多乙一都唔中。

回覆 艾艾 的帖子

明白, 謝謝!

2010YL 發表於 20-10-3 03:41
想問下有經驗既家長,如果小朋友係B2A, 乙二揀培道有無機會? 另外,如果小朋友確認係B1C, 咁乙部要去到第幾 ...

同時間不會又屬B2a學生又屬B1c學生,你的孩子會否屬B1c至B2a"邊緣人",若是,响大抽獎的填表策略可是不同,你必需留意。

回覆 YmOra 的帖子

我知道呀,所以先想請教有經驗既家長,謝謝提醒

2010YL 發表於 20-10-4 11:12

邊緣人唔好盡填B1,係最麻煩既banding!距離大抽獎仲有兩次呈分,努力唔好做邊緣人。呢幾年學童回升,B2可以執雞位越來越少了。

2010YL 發表於 20-10-4 11:12

明白。那麼,你要多鼓勵孩子努力讀書上到B1c位置,肯努力仲有機會的。

其實我小朋友今年先5年班,我想了解個升中玩法先,不過小朋友成績一向都係B1A, 但4年班就突然跌到B1C, 而後半年又無實體課堂上,驚佢再跌我先諗定2手準備,謝謝你的提點!

回覆 little_yolky 的帖子

明白晒,其實我自己成日諗,唔想俾到壓力小朋友,所以我從來無買過額外書本/練習俾小朋友,考試前一日都仲同佢去游水,不過上年突然成績下跌,自己開始擔心,我唔係想小朋友名列前茅,只係想佢入到一間校風好既中學,而校風好既中學,九成九都係banding 高既中學,自己都做過小朋友,知道入到咩中學就會變好/壞(朋輩影響),依家15/16都唔知谷唔谷好…………

2010YL 發表於 20-10-4 22:33

明白晒,其實我自己成日諗,唔想俾到壓力小朋友,所以我從來無買過額外書本/練 ...

九龍城B2都好多校風好既學校喔!

明白的,謝謝

martindu 發表於 20-10-5 10:21
Band 2, 乙一培道,機會不超過20%,

不要小看培道,培道是band 1中學。
培道是band 1中學

你對B1中學要求都唔係好高喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

2010YL 發表於 20-10-4 22:33

明白晒,其實我自己成日諗,唔想俾到壓力小朋友,所以我從來無買過額外書本/練 ...
叫小朋友比心機,去到五年級真係要谷下,要發力。不進則退,我囡嗰班之前都有三四個同學突然呈一進步好多。你嗰女以前成績都好,努力下應該keep 到。

2010YL 發表於 20-10-4 22:23

其實我小朋友今年先5年班,我想了解個升中玩法先,不過小朋友成績一向都係B1A, 但4年班 ...

明白晒!你做的也對,你睇定B1英中之餘也做定B2a中學之功課。

你的孩子响初中有B1a水平,只是突然跌了DD,想追番都應該不難,因為仲有個底响樹吖嘛!先鼓勵孩子努力多DD,點都留响B1組別,對大抽獎係十分有利的呢!若然,不介意B1b或B1c中學,可以現在起尋找些適合孩子成長的好中學,如果有中學繼續攪"簡介會",你和孩子務必要去參觀,至於"培道",到時企响B1位置揀她會是必入,那麼培道就可以做你的"保險線"。總的而言,努力咗呈分先,加上孩子"根基"唔差就更能做到。努力加油呀!

回覆 martindu 的帖子

謝謝提醒,我沒有看小培道,只係我只睇DSE 成績的話,有51%升入本地大學,個人覺得點睇都唔似B1,如有諗錯,請見諒

回覆 艾艾 的帖子

謝謝,我諗……我都係唔會谷個小朋友,不過可能會睇緊啲
‹ 上一主題|下一主題