用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請問 ATCL 資格嘅琴老師,能夠教8 級學生嗎? ...
go

[音樂] 想請問 ATCL 資格嘅琴老師,能夠教8 級學生嗎? [複製鏈接]

想請問 ATCL 資格嘅琴老師,能夠教8 級學生嗎?
   0    0    0    0

我覺得不夠資格

有冇其他人可以俾啲意見呢?因為見個仔學琴,佢現時已經絕對識睇譜,應該已經過咗怕佢唔識睇譜嘅階段,有時佢話阿仔表達得唔好,講咗好耐,但一次都冇示範俾佢睇,我只是覺得,老師可能係聽個方面好有經驗,但係彈功可能......,唔知我有冇諗錯

曾經聽過有個有經驗的家長講,搵樂器老師,不論小朋友初級或高級,都要搵音樂系畢業的老師,主修小朋友所學的樂器演奏。

因為只有樂器考試資格的老師多數只受過考試訓練,沒有受過全面的音樂訓練,佢會識學生點考試,但未必教到考試要求以外的音樂知識。當然都要睇家長想要小朋友學D咩,如果只係想考到級就收貨,無問題既。

galleria 發表於 20-10-3 00:02

你要睇吓老師係邊度畢業比較好,如果佢係德國、波蘭、俄羅斯等歐洲國家音樂學院畢業,應該可以,但其實好睇老師嘅經驗,冇話只有ATCL就教唔到8級學生

回覆 CM.MUN 的帖子

老師應該是本地學而已,教導小朋友經驗應該唔少,但係可能紙上談兵

galleria 發表於 20-10-3 23:18
回覆 CM.MUN 的帖子

老師應該是本地學而已,教導小朋友經驗應該唔少,但係可能紙上談兵 ...

學音樂其實要好睇老師經驗夠唔夠,唔係睇老師只有ATCL,老師可能從細就學音樂專業,接受咗好多大師課程,一心想畢業後就教小朋友

galleria 發表於 20-10-3 13:40
有冇其他人可以俾啲意見呢?因為見個仔學琴,佢現時已經絕對識睇譜,應該已經過咗怕佢唔識睇譜嘅階段,有時 ...

少少都唔會示範我就覺得麻麻地啦

現今小學生都考到ATCL
個人認為搵老師最好搵外國音樂學院畢業既degree/master

galleria 發表於 20-10-3 00:02

應要找音樂系畢業的老師吧。
其實不是音樂專業,普通人也能考上ATCL. 但教8級是另一回事。
‹ 上一主題|下一主題