用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力
樓主: Siuchoi
go

[英國] 呻一下,亞女飛英國前我好大壓力   [複製鏈接]

回覆樓主:

雖然我的決定和你們的不一樣,但身為家長,面對一樣的壓力。我9月14號同個女去到英國,9月22日返到香港,之后英国疫情急轉直下,學校確診人數增加。之後嗰幾日,阿女處理曬visa所要做嘅嘢,包括取回brp card,及到警署登記,跟住26號坐飛機返香港,而家online係香港上堂。成個過程,好似走難一樣。呢幾日阿女online上堂,聽到越嚟越多同學確診,好彩自己走咗。 希望無論喺香港定係喺英國嘅同學都可以逢凶化吉。

醒目開學勳章

yamsui 發表於 20-10-4 22:39
"好返嘅人數都係得二千幾",  唔係咯, UK 政府未公布治癒人數.

因為大部份輕微感染人士在家隔離, 無去過醫院診治, 所以沒有痊癒人數可以公佈

Siuchoi 發表於 20-10-3 01:29
回覆 jj100c 的帖子

其實決定去又好, 遲d去又好, 唔去都好, 都唔會有一個答案話比我知係对定錯, 每一個決 ...

英國疫情日日創新高, 佢哋作為親戚, 出於關心你孩子, 都明嘅, 但這個時候都吾好作什麼理性討論啦,可以做嘅就先預備好啦,我大女也在英國, 我昨天提醒她, 我擔心遲d會再次封城, 所以叫佢要上網買定多d生活用品和食物, 少不免不要外出, 吾好要我擔心, 真係頭髮都白! 我今天幫朋友問保x 留學保險, 原來e家保X 仍未將英國界定為高風險國家, 所以若果要飛,就儘早安排啦!

Vivi@ma 發表於 20-10-5 20:56
英國疫情日日創新高, 佢哋作為親戚, 出於關心你孩子, 都明嘅, 但這個時候都吾好作什麼理性討論啦,可 ...

我孩子主要食糧係米,所以上星期已訂左10kg 米,肉和三文魚就一次過買星期的數量,並放入冰箱,食完再買,盡量減少離開校園。廁紙訂左,消毒用品也添置了。

回覆 sunny.moon 的帖子

你好!麻煩你可否問下你囡囡,現在 Newcastle 購買厠紙和糧食容易嗎?因我想睇下亞女到步後自己去 tesco買,定係我現在網上訂購,亞女下星期五飛,唔該哂你!

elo1616 發表於 20-10-5 17:04
我身為爸爸,其實都好大壓力,長輩大部分都叫呀囝唔好飛.  但經過2日考慮,決定一齊飛. 一來呀囝Year 1 佢好想 ...

當你回港後,可否開post 告訴我哋知你用邊間lab 出報告回港,thx

bb560 發表於 20-10-4 14:26
係我眼中,去外國讀書,其中一樣要學嘅就係認識佢地嘅文化(當然,我唔係鼓勵佢去飲酒),依一個星期,佢 ...

英國人飮酒等如香港人飲茶,

TTEE1819 發表於 20-10-5 21:39
我孩子主要食糧係米,所以上星期已訂左10kg 米,肉和三文魚就一次過買星期的數量,並放入冰箱,食完再買, ...

麵包都可以放冰箱, 仲有雞蛋(emoji)意粉, 罐頭茄醬

Vivi@ma 發表於 20-10-5 22:08
麵包都可以放冰箱, 仲有雞蛋(emoji)意粉, 罐頭茄醬

謝謝提醒。

Siuchoi 發表於 20-10-5 21:53

你好!麻煩你可否問下你囡囡,現在 Newcastle 購買厠紙和糧食容易嗎?因我想睇下 ...

添置日常用品、防疫在一般超市、網上超市、亞馬遜都正常!! 我囡囡買咗好多野擺到成間房都係!! 你囡囡邊間大學?   大家

Siuchoi 發表於 20-10-5 21:53

你好!麻煩你可否問下你囡囡,現在 Newcastle 購買厠紙和糧食容易嗎?因我想睇下 ...
如果你女兒很多的日用品/其他消毒防疫用品,都是到埗才買,可以考慮預早在網上超市,如Tesco/ASAD 預先book 一個delivery time slot. 購物車可以在約定送貨日前一天晚上,作任何修改甚至取消。你可以到埗後視乎貨架,情況 last minutes決定要安排送貨,還是在就近超市買現貨。

英國每區送貨排期都不同,等2-7天不等,在超市網頁用你的district code試一下,就大概知道。

多謝你回覆呀, 咁我叫佢自己去超市度買啦~~
佢讀 newcastle Bussiness school ~

回覆 LAS01 的帖子

好詳細哦!多謝你!

我大仔本來星期六返 Newcastle ,今日改咗機票 10月尾先走……
佢新宿舍附近另一間大學爆發感染,7百幾個學生要隔離…… 而且佢大學公佈,呢幾日有4個學生濫藥而死,其中兩個係佢間大學學生……

所以等正式開學後,再睇情況…… 其實佢每星期要面授課3日…… 唉!

buklaylay 發表於 20-10-7 18:34
我大仔本來星期六返 Newcastle ,今日改咗機票 10月尾先走……
佢新宿舍附近另一間大學爆發感染,7百幾個學 ...

咁學校有冇alternative arrangement ? 唔返點算?

如果有online的話, 避一避, 考慮吓第2學期先返。

好可惜其中一個同學仲係優異生,今年先升大學一年級。

想問知唔知佢哋食咩藥? 咁危險?
‹ 上一主題|下一主題