用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中婦和BPS自行
樓主: hayeast
go

中婦和BPS自行 [複製鏈接]

yuenheimama 發表於 20-10-3 14:47
女仔在東區大抽獎有著數。自行來講,勁的東區學生通常會揀張祝珊 和BPS。 當然,中婦是一間不錯的中學,近 ...

希望自行可以有一間B1A收。

若需要21年4月在東區参加大抽獎,我會再上來請教大家。

謝謝!

hayeast 發表於 20-10-3 20:00
希望自行可以有一間B1A收。

若需要21年4月在東區参加大抽獎,我會再上來請教大家。
如果希望避免進入大抽獎,需要衡量小學的實力去選學校。
樓主自己才清楚小學過往的派位,有幾多外闖成功?現在跨區,相信可參考的數據不是很足夠。睇來應該有呈二,需要繼續加油,努力爭取更好成績,提高自行的成功機會。

medicine 發表於 20-10-4 00:02
如果希望避免進入大抽獎,需要衡量小學的實力去選學校。
樓主自己才清楚小學過往的派位,有幾多外闖成功? ...

呈二會繼續努力。

小學過往師兄姐有外闖九龍B1官津中學成功例子,也有少數入港島的直資。

但過往小學没有見派東區官津中學,可能没有像我的case 住東區。

hayeast 發表於 20-10-4 03:29
呈二會繼續努力。

小學過往師兄姐有外闖九龍B1官津中學成功例子,也有少數入港島的直資。
有道理。如不是搬屋到東區,返學係相當之遠,所花時間算耐,因而減退選擇的意願,從而使過往的整體派位記錄不那麽具有(個別)參考意義。但由於可以轉地址抽,真係需要考慮清楚,是否願意爲了某校而參加大抽獎或為了不參加大抽獎而降低自行目標學校。

hayeast 發表於 20-10-4 03:29
呈二會繼續努力。

我估,BPS係官校,主要睇成績收生,級1X機會只會係平平,可能,另選合適嘅中學重著數,自行又唔係一定要選返東區~~~

mcl203 發表於 20-10-5 02:36
我估,BPS係官校,主要睇成績收生,級1X機會只會係平平,可能,另選合適嘅中學重著數,自行又唔係一定要選 ...

因已住東區,為女兒未來6年上學交通方便,只會自行考慮港島區的中學。

你可否推介給我,地區一線小學級10,自行應報那些港島區中學(B1A)機會較大?

hayeast 發表於 20-10-5 08:12

因已住東區,為女兒未來6年上學交通方便,只會自行考慮港島 ...
唔同區所謂既一線水學, 水平都有分別TKO最Top個兩間津水, 水平亦已較全觀塘津小高
黃大仙除最Top個兩/三間, 其餘亦只係普普通通
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

因已住東區,為女兒未來6年上學交通方便,只會自行考慮港島 ...
東區一線小學既級10,自行報B1A,機會應該大。BPS、張記都係好選擇,再唔係就聖馬可、中婦。

王家爸爸 發表於 20-10-5 09:21
東區一線小學既級10,自行報B1A,機會應該大。BPS、張記都係好選擇,再唔係就聖馬可、中婦。 ...

樓主是四間B1的個區的一綫小學,非東區或西貢

如果你偏好係B1A坊評,咁可能適合嘅有YWGS和 CCS ~~~

回覆 hayeast 的帖子

東區B1A校自行入場門檻最低應該係聖馬可, 但要留意佢哋高中選科係套餐式, 選科彈性相對較局限

hihihi 發表於 20-10-5 10:33
回覆 hayeast 的帖子

東區B1A校自行入場門檻最低應該係聖馬可, 但要留意佢哋高中選科係套餐式, 選科彈性相 ...

聖馬可不是B1B嗎?

聖馬可成績不是已差過港島民生嗎?

hayeast 發表於 20-10-5 10:38
聖馬可不是B1B嗎?

聖馬可成績不是已差過港島民生嗎?
好問題, 我唔敢講佢係1A /1B, 我當年填表當佢B1A(2-3年前)。不過我將呢間排得比較後(不是乙部首3志願) 就是考慮到高中選科

hihihi 發表於 20-10-5 10:44
好問題, 我唔敢講佢係1A /1B, 我當年填表當佢B1A(2-3年前)。不過我將呢間排得比較後(不是乙部首3志願) 就是 ...

我有聽說舊男聖馬可校長轉了去SPCC做校長後,聖馬可成績差了很多。

我也是聽人說,不知是否真?

醒目開學勳章

hayeast 發表於 20-10-5 10:48
我有聽說舊男聖馬可校長轉了去SPCC做校長後,聖馬可成績差了很多。

我也是聽人說,不知是否真?
成績又唔算差咗好多,同港島民生差不多,不過似乎德育有啲問題。。。總之1a生唔駛揀呢間啦

bobbob 發表於 20-10-5 10:55
成績又唔算差咗好多,同港島民生差不多,不過似乎德育有啲問題。。。總之1a生唔駛揀呢間啦 ...

唔掛得了這幾年都見報紙報道港島民生是自行收表最多的東區中學。

會否與聖馬可有關?

bobbob 發表於 20-10-5 10:55
成績又唔算差咗好多,同港島民生差不多,不過似乎德育有啲問題。。。總之1a生唔駛揀呢間啦 ...

似乎德育有問題? 請問是指哪一方面?

當年聽收生講座已經係新校長, 只可以話對方的處事作風唔係我杯茶... 不過也有聽過家長受佢嗰套

醒目開學勳章

hayeast 發表於 20-10-5 10:58

唔掛得了這幾年都見報紙報道港島民生是自行收表最多的東區 ...
似乎1間走勢向下,1間向上,家長會考慮成績多啲

醒目開學勳章

hihihi 發表於 20-10-5 11:57
似乎德育有問題? 請問是指哪一方面?

當年聽收生講座已經係新校長, 只可以話對方的處事作風唔係我杯茶... ...
可能我比較old school,覺得著住件校服代表間學校,唔希望仔女太過肆無忌憚。
睇怕你女唔會apply,所以無乜所謂啦。

bobbob 發表於 20-10-5 12:19
可能我比較old school,覺得著住件校服代表間學校,唔希望仔女太過肆無忌憚。
睇怕你女唔會apply,所以無乜 ...
謝謝! 明白你嘅意思啦~ 可能係個別同學吧? 睇返阿女小學個best friend讀緊, 依然好乖好純, 暫時唔見有呢方面嘅問題

bobbob    發表於 20-10-5 13:12
‹ 上一主題|下一主題