用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私立係贏家通吃遊戲?
go

直資私立係贏家通吃遊戲? [複製鏈接]

有些家庭報名多一些學校,有些報名少一些學校
我想問根據過往宏觀經驗會否出現贏家通吃情況?
又或者百分之二十的考生得到百分之八十的派位?
好似陳守仁去年八千人報名,由於位處香港正中央,加上學費相對便宜
幾乎可以斷言願意比錢讀書的家庭都有報名陳守仁

相等於八千人裡面
五百人好有競爭力,報名過的學校有一半都得到派位
另外一千人,報名過的有幾個得到派位
其餘六千五百人,大部分人一個派位都得不到。。。

3    0    0    0

好正常都係咁。學校要揀都係揀最top果批。咁suppose最top果批間間學校表現都差不多。反而今年玩拍片,有可能極少部分最top的被篩

大部份報私校的家庭,都是為了有backup進取啲填大抽獎.起碼有6-7成就是有offer,最後抽到、叩到心水學校都唔會揀私校.

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,無人做過統計分析,大家都係估估下

你講嘅大贏家... 感覺上唔多,而收到一兩個offer嘅人應該唔少,好睇你報咩學校囉,識人本身得音小、真道,最終等到TSL
不過人生路上,贏唔贏唔係睇你小一有幾多個offer

我仔小一得一個offer,一間我覺得面試模式最啱佢哂學校
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

「贏家通吃」情況基本上係十常八九
不過你講嘅之中亦有例外:
未必個個都考陳守仁,例如唔想中學又爭多次,或對南亞學生較介意,又或者根本唔考慮咁遠
面試嘅嘢亦有爆冷情況,明明間間神校都收,但xx校就無offer。當日狀態同運氣亦有影響
雖然叻仔叻女理論上係戰無不勝,但不同學校在收生要求亦有微妙分別。例如小朋友有d特質,A校係覺得幾叻都唔收, 特登「設計」試小朋友,B校覺得唔影響唔會留意

我只覺得 , 幫小朋友選擇合適的學校 , 就是家長正確的選擇 , 神校或名校是好好的 , 但唔一定岩自己小朋友 , 小朋友將來的路 , 係有無限的可能

回覆 小曳人 的帖子

是日金句
不過人生路上,贏唔贏唔係睇你小一有幾多個offer」

Like it so much 💖

醒目開學勳章 貢獻勳章

iluvpug 發表於 20-9-30 10:50
回覆 小曳人 的帖子

是日金句
真係有感而發,我兒算係跑得較前嗰班,但當年真係得一個offer... 就連叩門都無好消息
恐龍家

一定係神仔女通吃

iluvpug 發表於 20-9-30 10:50
回覆 小曳人 的帖子

是日金句

同意。小朋友仲細,有無限可能性,考小學有太多因素影響,絕對唔可以判斷到一個人之後會發展成點

回應返樓主,唔評論個別學校,但身邊真係見年年都有一班小朋友係差唔多報親的都有Offer。有啲學校會開offer WA Gp, 來來去去都會見到差唔多個班人

但始終最後只會入讀一間,所以每年音樂椅會不斷轉

並沒有話考小學表現好就代表以後都會好好
不過我覺得很多報名家長可以減低期望值,以免太失望

我同意適合的學校比最好的學校更重要

留主報多d,見多d,有waiting就有機會

通殺與否唔重要,一個小朋友最終只讀一間小學

小囡今年小一,曾經有四個waiting, 最終call左三個,最後一個我冇喺六月再報意願等

Azzurro 發表於 20-9-30 09:03
有些家庭報名多一些學校,有些報名少一些學校
我想問根據過往宏觀經驗會否出現贏家通吃情況?
又或者百分 ...
首先是offer唔係派位.  雖然冇正式數字,但相信贏家論成立,但每個人只有一個屁股,未到終點九月都唔好放棄

全部 top 嘅學校食得曬嘅,少之又少,可能有啲就攞到 TSL、YW,但攞唔到 DB,有啲攞到 SPB 但又冇港同、真道。有啲只係報,但後來撞期,根本冇得 in。有啲簽做直私上岸,後來叩官津成功,拋返個位出黎嘅都好多。年年都有。私立位抽獎完畢就更多人放位。係適合你嘅,始終都一定等到。

小朋友 pat pat 得一個,霸住幾多個 offer 終須放棄揀一個,音樂椅到九月都仲可以轉。

早兩三年,家長群組中有個男仔係長勝將軍,早期百發百中,但到三面或神級就中唔到了,唔知係後勁不繼定唔啱type。

回覆樓主:

即係大約八千報,位有大約七千個?

聽到呢啲百發百中case就好擔心,因如果一間一線晉級唔到,係咪即表示其他一線都入唔到....諗起就灰

pizzafat 發表於 20-10-5 08:16
聽到呢啲百發百中case就好擔心,因如果一間一線晉級唔到,係咪即表示其他一線都入唔到....諗起就灰
...

唔會
升小實力只是其中一個因素

fwstides 發表於 20-10-5 08:55
唔會
升小實力只是其中一個因素

有實力無運氣都無offer,加上今年拍片揀人變數更多,灰上加灰

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題