用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資私立係贏家通吃遊戲?
樓主: Azzurro
go

直資私立係贏家通吃遊戲? [複製鏈接]

一個人揸幾多個offer 都好, 最後咪又係只讀一間. 最緊要有耐性, 遊戲只係啱啱開始.

回覆 pizzafat 的帖子

係呀,之前拍片個D都冇second in,都唔知之後個D應該點拍。我個仔而家已經好抗拒拍片Face to face interview佢就in得好開心!

回覆樓主:

我平時只睇唔回 但都要宣洩下 香港教育制度有幾咁差 有錢國際學校唔洗爭 無錢等派位派咩都要讀 直資間間學校都要收 沒有最好 只有更好既學生 我拍片 交表 呢個遊戲我都玩到有啲懷疑人生

hahahamama 發表於 20-10-5 15:53
回覆 pizzafat 的帖子

係呀,之前拍片個D都冇second in,都唔知之後個D應該點拍。我個仔而家已經好抗拒拍 ...
我都係, 拍片嘅全軍覆沒咁滯
face to face嘅in完佢又講到自己有啲唔識又有啲答錯咁, 我心諗都係reject多

雖然個個都話而家先只係開始, 但我已經慼覺到前路茫茫唔知可以點應付黎緊有嘅interview

基本上一個五歲K2小朋友,差不多要十項全能,中、英、數、常識、繪畫及運動,講得又要認得詞語,已經好叻叻。

今年K2沒有上課仲要拍片,又唱歌、又跳舞、仲要自我介紹,真心要讚下每位小朋友。

無論成功與否,大家都已經盡力了!

Yesglory 發表於 20-10-5 19:18
基本上一個五歲K2小朋友,差不多要十項全能,中、英、數、常識、繪畫及運動,講得又要認得詞語,已經好叻叻 ...

monchhichikpy 發表於 20-10-5 16:49
我平時只睇唔回 但都要宣洩下 香港教育制度有幾咁差 有錢國際學校唔洗爭 無錢等派位派咩都要讀 直資間間學 ...

有些國際學校都要爭呀

monchhichikpy 發表於 20-10-5 16:49
我平時只睇唔回 但都要宣洩下 香港教育制度有幾咁差 有錢國際學校唔洗爭 無錢等派位派咩都要讀 直資間間學 ...

我不太認識外國的教育制度
哪一個制度值得參考?

好既國際學校,有錢都未必有得俾你爭

假既國際學校都容易入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

先唔好理考學校既成敗
考直私其實係俾家長更深入認識自己小朋友性格同能力既體驗

可以體驗到現實中小朋友有幾多嘢係同自己預計既不同
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友當中的確有兩個男仔百發百中, 最後一個男區, 一個去旺角

Azzurro 發表於 20-10-6 14:41
我不太認識外國的教育制度
哪一個制度值得參考?

IS小學分別不大 高中主流IB

hkpapa852 發表於 20-10-7 17:10
先唔好理考學校既成敗
考直私其實係俾家長更深入認識自己小朋友性格同能力既體驗
認同,同埋學識點樣包容小朋友的不足,未有達到自己嘅期望,懂得冷靜鼓勵小朋友,每次面完試我都同小朋友講,加油,盡左力就ok,如果係屋企聽到佢面得好差,會慢慢講返個情況比佢聽,之後再鼓勵佢,結果一次比一次好,雖然未必一定收,但感覺佢成長左好多

Ericci 發表於 20-10-12 08:53
認同,同埋學識點樣包容小朋友的不足,未有達到自己嘅期望,懂得冷靜鼓勵小朋友,每次面完試我都同小朋友講 ...

其實有時面得差可能只是小朋友唔鍾意間學校,緣份遊戲

當年我個仔真係通殺,阿女反而唔係,二人同校,但最終阿女小學成績比哥哥好,證明面試成績非一切,學習態度和學校適合小朋友才最重要。

chriskaan 發表於 20-9-30 09:48
我只覺得 , 幫小朋友選擇合適的學校 , 就是家長正確的選擇 , 神校或名校是好好的 , 但唔一定岩自己小朋友 , ...

真心鐘意你後面呢句!
‹ 上一主題|下一主題