用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 見大家話呈一賣大包,想知道呈一級一平均分係幾多? ...
go

見大家話呈一賣大包,想知道呈一級一平均分係幾多? [複製鏈接]

會唔會級一平均分係接近100?又會唔會平均分九十五、九十六都要考級三、四十?

唔好計標準分住。
   2    0    0    0

回覆樓主:

假如中英數常平均分咁高
呈分排名要比拼視藝音樂

王家爸爸    發表於 20-9-30 19:01

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔學校"級一"平均分年年唔同,好睇有無神人,一般情況一級得三兩個過95分,90分約級20

其實同某直資副校傾過,一份成功嘅卷,係咩分都應該有d,從而睇到學生能力,如果聚埋响高分位,咁就分唔到學生能力

恐龍家

happyhome2009 發表於 20-9-30 08:41
會唔會級一平均分係接近100?又會唔會平均分九十五、九十六都要考級三、四十?

唔好計標準分住。

我知某小學剛剛呈一6科平均分~99先係級一, 6科平均分低過95已經10大不入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-30 10:06
我知某小學剛剛呈一6科平均分~99先係級一, 6科平均分低過95已經10大不入
其實唔明點解作文都可以咁高分, 老師手鬆!

請問一線官津小學的級3內平均分是否要97以上? 指普遍一般的小學,直私除外

回覆 suzuki12 的帖子

唔一定,都要睇返你間小學。

suzuki12 發表於 20-9-30 11:41
請問一線官津小學的級3內平均分是否要97以上? 指普遍一般的小學,直私除外
...

地區一線四科平均分99,班一,但唔係級一

菲力cat 發表於 20-10-1 20:09
地區一線四科平均分99,班一,但唔係級一

嘩!  好誇張

happyhome2009 發表於 20-10-1 23:01
嘩!  好誇張
只能講,試題過淺及手鬆。
中英數常四科平均分99,就算係年級第一及只有一個,都係試題淺及手鬆。數學滿分可以理解,常識都可以好高分。中英有作文部分,點可以去到甘高?即係手鬆。

小朋友二線小學,平均分94.x考級10-15

meikeimami 發表於 20-10-1 23:27
小朋友二線小學,平均分94.x考級10-15
都好誇張

會唔會係程度越深、越一線的小學,平均分會越低呢?

回覆樓主:

其實有時心諗學校成日想做靚條數入band1a, 咁級頭果d會否手鬆d做靚d數字等佢去自行好睇d

medicine 發表於 20-10-1 23:14
只能講,試題過淺及手鬆。
中英數常四科平均分99,就算係年級第一及只有一個,都係試題淺及手鬆。數學滿分 ...

仲有音樂同試藝呢?最高只可以95分,所以拉埋根本無可能咁高分,呢D一定係老師手鬆。

medicine    發表於 20-10-2 11:01

回覆 suzuki12 的帖子

真係要求高嘅一線,作文、視藝係必定 capped 左,頂多 85 分,畀盡 89,幾乎一定唔會見 9 字,作業點做都唔會有 A+ 頂多 A 同 A-。而且呢啲學校好多機會係計埋平日所有功課、測驗,考試作文卷係分開考,咁樣好難總分 95+,做到 9 字頭已經係人中龍鳳。
有啲學校就平日唔多作文又唔計分,考試作文係連埋閱讀卷一齊考,作文只係看圖作文,冇錯字就肯定滿分(有寶校有錯字都唔會扣,仲會貼堂)。默書又有「加分位」,每列一個 X 部首嘅字就加分,可以爆分甚至超過 100 分。

作文、音樂、視藝畀到 90 分或以上只有 2 個可能,1. 呢個同學係大師級,幾乎可以同老師平起平坐 2. 學校非常鬆手,但一上中學見到分數大跌就會打擊好大。

初中見過有同學音樂爆分,因為佢係已經係出去國際比賽攞大獎開音樂會嗰個程度。

亞仔學校都考淺左好多,返而失手,因為其實佢係一個大意既人,平時難嗰D題目返亞錯機會小

地區一線尾, 呈一級一95.XX (係比平時高少少)

由於始終有停課, 呈一範圍縮少了, 一些要考知識的題目就易了掌握,例如數學、常識、grammar .  但是考根基的, 例如中文閱讀卷及作文卷, 就一點都沒有放鬆.

雲牛 發表於 20-10-5 10:57
由於始終有停課, 呈一範圍縮少了, 一些要考知識的題目就易了掌握,例如數學、常識、grammar .  但是考根基的 ...

唔係呀,閱讀理解D文章無用深既,中作放水講埋文體,我都同阿女分析一輪呀。
‹ 上一主題|下一主題