用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 卷幼,平日老人家湊,點利用平日時間? ...
樓主: ada100525
go

卷幼,平日老人家湊,點利用平日時間? [複製鏈接]

zaba 發表於 20-10-8 09:23
係呀, 字母嗰套真係唔錯

佢其他系列得唔得?Grammar, phonics, sight words, number etc

sjsjsjj 發表於 20-10-8 09:29
佢其他系列得唔得?Grammar, phonics, sight words, number etc

未試過啊

我吔屋企唔同地方都放下書, 書架唔使好大, Ikea有款係上牆,
細細個展示式我吔睡房。廳就有2個大的,
其中一個係展示式。吸引佢自己攞黎睇。

另外我會買D有audio CD跟的圖書,
或喺圖書館借「有聲書」, 其實即係audio CD, drag 落去laptop度每日開比佢聽,
不過daytime我有工人姐姐開,
但大少少4歲左右佢自己識得開電腦聽,
宜家日日自己開黎聽,
佢吔自會識得對應返本書。

仲有買好多唔同的顏色筆,
同埋預備大量環保紙,我小朋友每日都會自己不斷畫畫畫。

但其實daytime你屋企人會唔會睇電視?
如果有小朋友都好難集中做佢自己野。始終電視一定吸引咗佢吔先。

回覆 sheepeep 的帖子

Audiobook 都係一個好方法,因為我地係好少用audio book 去聽, 唔知有無一啲入門的audiobook分享去吸引小朋友試下聽呢? 我見Disney read along 好似唔錯,但對三歲小朋友會唔會太深呢?

回覆 ada100525 的帖子

disney read along 對3Y小朋友會深,
可以試下fat cat on the mat and other tales, 本書有跟CD, 故事都算淺易明

我都想搵audio產品,可以俾姐姐日播夜播呢?
屋企冇notebook >.<"

回覆 wyan16 的帖子

我自己唔鍾意用cd, 好麻煩我自己偏向簡啲scan QR code 就有Audio的書,但可惜唔多。而家有啲係用手指點讀就發聲的,都係選擇唔多。

回覆 ada100525 的帖子

係啦, 用CD 唔方便

電視機/ 睇書 係互為排斥
如果大人唔放棄睇電視機,再努力培養睇書都係浪費時間。。

ada100525 發表於 20-9-29 19:02
想問問大家,我的小朋友剛升K1,讀卷幼,我係working mom, 平日由老人家湊,從小到大都有伴讀,但最近小朋 ...

帶佢去書局揀想睇既書
‹ 上一主題|下一主題