用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒 VS 聖保祿天主教小學
樓主: kit1229
go

聖羅撒 VS 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

PTL_L 發表於 20-10-6 08:00
係呀,起EK入面演繹是更上一層樓,但我覺得直中已經好到不得了,我哋好放心,咪試吓其他更適合自己小朋友的 ...

恭喜你呀 囡囡咁生性 令你們放心 :)

請問老師質素如何? 嚴厲嗎?

校長是否已經做左好耐? 多功課,默書測考嗎?

請問英文科有Net 嗎?

honeymelonkids 發表於 20-10-6 10:35

小學老師好有愛心,甚至有個老師啲女稱佢為「湯媽媽」, 亦見有部分老師, 啲女一見佢出現會蜂擁,但我唔認試老師, 齋睇外表冇乜笑容,問過女話佢好nice ga!

這個校長上任咗第4年!
正常兩測兩考, 中英默書上下學期各3-4次, 但每次範圍就好多(中兩課整篇温、英就一課整篇温,默句子/段落,冇詞語)
這是我女幾年前做法!

pooh仔 發表於 20-10-6 11:13
小學老師好有愛心,甚至有個老師啲女稱佢為「湯媽媽」, 亦見有部分老師, 啲女一見佢出現會蜂擁,但我唔 ...
湯老師很好人.
學校近年都採取輕鬆的教學手法( 多年來都識人讀, 以前真係嚴好多, 朋友的囡選擇離場.), 好多午間音樂會、分享講座, 邀請團體來表演. 最好是午餐後不上學術科, 只上小組活動及自修/功課時段.

回覆 zaba 的帖子

有啲資料唔係搜集可得,絕對需要學校提供及建議。

雲牛 發表於 20-10-6 11:50
湯老師很好人.
學校近年都採取輕鬆的教學手法( 多年來都識人讀, 以前真係嚴好多, 朋友的囡選擇離場.), 好多 ...
可唔可以分享下一至五下午係點安排架 (如果係返全日時)? 謝謝.

honeymelonkids 發表於 20-10-6 10:35

校長是由副校升上,有魄力,不過仍有少少保留傳統一套,如有高高在上的感覺,家校合作有改善空間。都多老師是old girl,所以好上心,流動率低。不算嚴厲,但規矩是要守。

感到功課量多少是因人而異,有net,今年有2個。

兩測兩考,範圍跟其他學校一樣,我覺得適中,唯獨我覺得學校英文程度較淺,可以再加深。

PTL_L 發表於 20-10-6 11:52
回覆 zaba 的帖子

有啲資料唔係搜集可得,絕對需要學校提供及建議。
明白呀, 但多人升直中, 加上學校心態梗係想"親生女"揀返直中, support 唔多亦可以理解但揀學校又要諗理念, 校風, 教學風格, 地點, 宗教....... 好難十全十美的

zaba 發表於 20-10-6 12:01
明白呀, 但多人升直中, 加上學校心態梗係想"親生女"揀返直中, support 唔多亦可以理解但揀學校又要諗理念,  ...

所以靠自己睇同估,每年頭10幾會去其他1a學校,老師都有提到直中留唔到A grade 生。

zaba 發表於 20-10-6 11:59
可唔可以分享下一至五下午係點安排架 (如果係返全日時)? 謝謝.

午飯後無學術科,分別係閲讀、生命教育和多元智能教育。
星期一至四有導修堂,星期五樂動小組(即是課外活動)
功課很少⋯⋯導修堂已完成大部分做完。
Weekend 和長假期也沒有特別增多功課

有net 就算英文老師也不是老式英文。網課時見到英文堂係真英語授課,同學都係英語對話。我知都為數不少的學校係中文教英文的。

英文程度及不上英小,但不屬於簡單,grammar 係教快,有用storybook 和reader作校本課程,grammar也配合返校本書

整體屬於適中

雲牛 發表於 20-10-6 11:50
湯老師很好人.
學校近年都採取輕鬆的教學手法( 多年來都識人讀, 以前真係嚴好多, 朋友的囡選擇離場.), 好多 ...

轉咗全日制, 學校充分利用飯後時段用作非學術,多好多才藝表演,班表演....學生之間合作精神,抵贊
最後一節喺功課堂,有時可以完成晒!

另外,雖然SPPCS係中文小學,但我好鍾意佢既課程規劃,例如數學科,會由小一開始以中文數及英文數作為課程內容,俾小朋友適應將來直中的課程

bj1315 發表於 20-10-6 12:12
午飯後無學術科,分別係閲讀、生命教育和多元智能教育。
星期一至四有導修堂,星期五樂動小組(即是課外活 ...
咁真係唔錯, 回歸全日制初心

tungmin 發表於 20-10-6 13:57
另外,雖然SPPCS係中文小學,但我好鍾意佢既課程規劃,例如數學科,會由小一開始以中文數及英文數作為課程 ...
中小係有緊密溝通,早兩三年因為中學部反映小學部學生適應較困難,所以在兩年前起,由低年班加入英數,小一英文科用reader教學,希望做好啲準備,升中會冇咁吃力。

PTL_L 發表於 20-10-6 15:37
中小係有緊密溝通,早兩三年因為中學部反映小學部學生適應較困難,所以在兩年前起,由低年班加入英數,小一 ...
你認為學校小朋友學術水平普遍如何? 具活力同創意嗎?

PTL_L 發表於 20-10-6 15:37
中小係有緊密溝通,早兩三年因為中學部反映小學部學生適應較困難,所以在兩年前起,由低年班加入英數,小一 ...

咁真係好好! 你哋知唔知中學個囉校長 係咪都唔錯呀?

pooh仔 發表於 20-10-6 13:05
轉咗全日制, 學校充分利用飯後時段用作非學術,多好多才藝表演,班表演....學生之間合作精神,抵贊 ...

照咁睇 ,佢嘅教學方式好似越嚟越接近瑪利曼? 唔知有冇理解錯?

honeymelonkids 發表於 20-10-6 16:39
照咁睇 ,佢嘅教學方式好似越嚟越接近瑪利曼? 唔知有冇理解錯?

瑪利曼嘅優勢係,英小銜接英中,無須遷就各階段嘅不同須要,只要你打算讀足12年,亦變相弱係中文,由小學到中學如是,所以佢哋風格可以中小學都可以維持輕鬆風格~~~

瑪記都比較看重閱讀,使用電腦學習,project和presentation,全人教育路向~~~

honeymelonkids 發表於 20-10-6 16:39
又唔覺,始終中小同英小之別,sppcs中文課程非常好,有系統之餘又有深度,學生普遍中文唔錯,閱讀氣氛濃厚,學校有圖書小組專門推廣閱讀風氣,有漂書活動,作家分享等。
英文方面,我覺得係比私小淺,但一般津校深,總結之言,學校係會因應學生弱項而改進,課程補底,課外活動多元化,最欣賞是盡量減少學生壓力,如取消了默書考試,以平時默書代替;數學因為女仔特質而調整返正常進度,沒教快但有深度,下午是樂動小組,不是教學活動。

honeymelonkids 發表於 20-10-6 16:38
咁真係好好! 你哋知唔知中學個囉校長 係咪都唔錯呀?
中學部校長是spcs副校調任,已經好多了喇,風格上都愈來愈多元,但津校始終有資源限制,所以能以有限資源,前列學生出走,又要收大量外校生,而做到dse如此成績,學校是正增值發展。
‹ 上一主題|下一主題