用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[英國] HKSES

想問下大家,知唔知呢項獎學金要有咩資格可申請到?要有課外活動嗎?還是只睇interview表現,謝謝

hyngok 發表於 20-9-26 07:40
想問下大家,知唔知呢項獎學金要有咩資格可申請到?要有課外活動嗎?還是只睇interview表現,謝謝
...

你首先要睇哂佢提出果幾個排名表,對照下同樣within 100名的大學,確實有啲不同。

silvia_ng 發表於 20-9-26 08:23
你首先要睇哂佢提出果幾個排名表,對照下同樣within 100名的大學,確實有啲不同。
...

唔明白你講咩意思?請問即是點?

20020116 發表於 20-9-26 09:10
唔明白你講咩意思?請問即是點?

因為佢會要求學生必須考入全球頭100名學校,而哪些排名共有4個,所以要睇哂呢4個去作對比,都要啲時間呢。

silvia_ng 發表於 20-9-26 19:43
因為佢會要求學生必須考入全球頭100名學校,而哪些排名共有4個,所以要睇哂呢4個去作對比,都要啲時間呢。 ...

這個我明,較早前都睇過,因我女都係想考LSE, UCL,如果幸運地考到,想睇下難唔難apply獎學金

hyngok 發表於 20-9-27 01:35

這個我明,較早前都睇過,因我女都係想考LSE, UCL,如果幸 ...

我見兩間都吾少人拎到,至少面試同課外活動,我估要有人冇乜課外活動,但又拎到HKSES,先答到。我識人入Cambridge,有課外活動(不是好勁,拎大奬嗰種),拎唔到HKSES

hei918 發表於 20-9-27 10:26
我見兩間都吾少人拎到,至少面試同課外活動,我估要有人冇乜課外活動,但又拎到HKSES,先答到。我識人入Ca ...

謝謝,咁即都好難

hyngok 發表於 20-9-27 10:29
謝謝,咁即都好難

我個人感覺:只要on list的大學就可以,邊間分別不大,因為我吾覺牛劍特別多人拎到。如果讀D冷門科目、科創、工程等可能機會大D,不過其他科都有機會,一試無妨,加油!

hei918 發表於 20-9-27 10:37
我個人感覺:只要on list的大學就可以,邊間分別不大,因為我吾覺牛劍特別多人拎到。如果讀D冷門科目、科創 ...

但我女冇課外活動,所以應該難拎到

hyngok 發表於 20-9-27 10:38
但我女冇課外活動,所以應該難拎到
我覺得課外活動未必好大影響,考大學都冇人理課外活動啦!而且真正課外活動玩到有傑出表現的,應該吾多