用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 第一次小測數就唔合格
樓主: vta137
go

第一次小測數就唔合格   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-10-9 10:41
咁點解阿細組織能力咁弱?佢個腦轉得快,但組織同理解能力有D問題。我覺得係同語文能力有關。
...

個人認為,組織能力、腦筋轉數快、理解能力、語文能力。。。等等,都需要"鼓勵"孩子把每""種""能力與能力"關聯"起來才能夠發輝出更大的效果。有次有機會與一群小學生傾偈,見閒極無聊就嘗試把物理的"力"的一些概念與小孩子們分享,用他們的語言簡單易明嘅講解,我想知道他們聽咗之後係點吸收,故要求佢哋用文字加圖畫表逹聽得明幾多,看看有幾多人會係即時有產生"圖像"幫助自己明白所學的知識,結果從圖片及文字就知道孩子群中有些真係十分圖像化所學到的,有些則比較文字亦寫得幾好,隨則我又要求他們互相交換""欣賞與學習""別人的作品,並鼓勵他們說:「圖多字少嘅要學習下字多圖少嘅小朋友仔,學他們的文字表達方法;相反地,字多圖少嘅亦要多留意圖像表達多的小朋友係點樣响個腦袋裏結構出學習的內容,我想你們多多學習兩者的結合,對你們學習""科學""會是樂趣無窮呢!」

little_yolky 發表於 20-10-8 11:45
你母校係十項全能
ICT 都無,都算十項全能?!

vta137 發表於 20-9-25 15:52
有小小唔開心,小學有90分,上zoom測計錯晒啲數  我懷疑佢發雞盲,明明係個除號,全部變晒加號分數 : ...

放開些。

目前以升到班為目標,不求分數。關於未來高中選科和考DSE,現在仍有足夠時間打好基礎。

我嗰個又係咁, 轉咗1C學校考返中上 (入到精英班), 上年混沌一年就升中二, 每逢測考都好少見佢自動自覺溫書, 一係就15分鐘話溫完, 提佢某啲範圍要溫要串字, 咩都話老師話唔會考睇多少少都唔願, 我覺得佢哋依家好功利分數為本, 唔想花時間去認真了解一吓每科嘅內容

YmOra 發表於 20-10-8 07:48
個人認為,這種"筆記"係好需要學生了解透徹下才能做到的,係把"文字記憶" 結合 "圖像記憶"的筆記,响製作 ...

接續分享,早幾日發現哩條片其中部份有分享講到"圖像記憶"點幫助學習的重要性。

https://www.youtube.com/watch?v=dtNzSdwqzCc&t=126s

little_yolky 發表於 20-10-9 10:41
咁點解阿細組織能力咁弱?佢個腦轉得快,但組織同理解能力有D問題。我覺得係同語文能力有關。
...
係咪數好強, 但語文較弱?

TwinWong 發表於 20-10-21 15:42
係咪數好強, 但語文較弱?

英文都OK高喔,係科中文差D。

little_yolky 發表於 20-10-21 17:37
英文都OK高喔,係科中文差D。
中文比英文差D, 即係唔係弱啦

YmOra 發表於 20-10-19 12:46
接續分享,早幾日發現哩條片其中部份有分享講到"圖像記憶"點幫助學習的重要性。

我大中學時比錢學过"圖像記憶" 但一懶唔用圖無晒記憶
最后都係寫笔記, 死背過關

TwinWong 發表於 20-10-22 14:49
我大中學時比錢學过"圖像記憶" 但一懶唔用圖無晒記憶
最后都係寫笔記, 死背過關

係架!"圖像記憶"有其學習的優點,但都要看看小孩子是否"適合"使用。總之,過到關就是了。

YmOra 發表於 20-10-25 08:38
係架!"圖像記憶"有其學習的優點,但都要看看小孩子是否"適合"使用。總之,過到關就是了。
...
係呀, 當時家長都有几堂免費親身上的,
係肯用圖像有用, 唔用就浪费金錢時間,
我大女學習力較弱  对佢嚟講真係用唔著

TwinWong 發表於 20-10-27 12:06
係呀, 當時家長都有几堂免費親身上的,
係肯用圖像有用, 唔用就浪费金錢時間,
我大女學習力較弱  对佢嚟講真 ...

個人認為,"圖像記憶"越細個學會是越好,因為嗰時對小孩子嚟講只是一張白紙,當習慣咗咩"技能"就好小會願意改變,我認識幾個數強嘅jm們,她們的"兒子",自小幼稚園開始就把數理邏輯全以圖像來描述和鼓勵孩子响腦海裏圖像化該數學趣題,我自小也是這樣與女兒玩玩數學和科學遊戲,我哋班jm們九成以上都可以幫助到孩子們的"數理邏輯"能力。

YmOra 發表於 20-10-27 14:00
個人認為,"圖像記憶"越細個學會是越好,因為嗰時對小孩子嚟講只是一張白紙,當習慣咗咩"技能"就好小會願 ...

我細女天生數理較強, 佢幼稚園 時我教佢簡單加数, 佢偏要將佢變減數,
家姐學完圖像, 返泥同佢玩, 記得快過家姐
妹k3 聖誕假至開始學enpoi 中心第一次比test paper 測試佢能力,
佢完全唔識睇英文, 每題都改晒題目, 寫自己心中答案,
好似ooo + oo = 5個o, 佢唔明英文講咩, 刪咗兩個oo 寫3
中心的老師笑笑口話佢基本上全份paper都錯,
但出奇的, 佢刪完oo得出的答案全都係对的, 真係比佢笑死

TwinWong 發表於 20-10-27 14:44
我細女天生數理較強, 佢幼稚園 時我教佢簡單加数, 佢偏要將佢變減數,
家姐學完圖像, 返泥同佢玩, 記得快過 ...

真的登你開心,個人認為,你細囡囡响嗰時係"樂在數學中",初期係不需講求"對錯度",而是對數學本身的"好奇度" 和 "自創邏輯完整性",縱然那份邏輯只是自創的也不打緊,因為最重要嘅係建立孩子對數理邏輯的"興趣",正確與否响日後自自然然便會被"修正"過來。那麼,你囡囡屬先天擁有的,而我囡囡就屬於後天引導的。不過,我知道我女兒沒有先天的優勢,故她的數學強極都有一定的限度,這點我接受明白的,就由得她自然地發展。

TwinWong 發表於 20-10-27 14:44
家姐學完圖像, 返泥同佢玩, 記得快過 ...

仲有,你囡囡懂得把加數以減數型式理解係件好事,個人認為,這也是"圖像化"的初形,因為腦海裏沒有一些圖像係無辦法進行數學"逆運算"的,我記得我响我女兒細細個時已經經常預告好多數學計算上的"逆運算"例子,例如:小學時的加的逆運算為減,乘為除,平方的逆運算會是開方根。。。,以及現在的微分的逆運算就是積分等等大把的例子皆是充斥於數學學習裏,所以女兒對這些"數感"的建立都算幾好。

YmOra 發表於 20-10-27 16:09
仲有,你囡囡懂得把加數以減數型式理解係件好事,個人認為,這也是"圖像化"的初形,因為腦海裏沒有一些圖 ...
你真係好好, 我什么都不懂, 所以沒有把女兒訓練得好,
她大了多誘惑, 我要求又低, 之後她都不是小時那么專心,
我由隨心去學, 如果她是在你的訓練下, 一定有不錯的成果

妹妹頭    發表於 20-10-27 17:19

TwinWong 發表於 20-10-27 16:40
你真係好好, 我什么都不懂, 所以沒有把女兒訓練得好,
她大了多誘惑, 我要求又低, 之後她都不是小時那么專心 ...

不是、不是呢!

只是,我和我的好jm們也是不斷地學習怎樣教導孩子好好地"成長",幫助他們尋找屬於他們的"一片天"。不過,我實在感謝我有一班好jm作我的""同路人"",互相鼓勵,共前進共甘苦。

TwinWong    發表於 20-11-2 10:33
‹ 上一主題|下一主題