用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1516求意見
go

[英國] 1516求意見 [複製鏈接]

英國疫情又升番,仔仔就嚟考入學試(Year 7),得11歲。諗住全寄宿,各位比點意見,走定唔走?好頭痛!
   1    0    0    0

我會揀睇定d 先。雖然hk 疫情都有上有落,但孩子身在外地,始終會擔心。

admiral1008 發表於 20-9-25 09:03
英國疫情又升番,仔仔就嚟考入學試(Year 7),得11歲。諗住全寄宿,各位比點意見,走定唔走?好頭痛! ...

既然未出國,我建議暫時唔好考慮出國,睇定d先,year 7好細,等多一至兩年都無大問題。健康行先,把孩子留在香港和自己身邊最好。

我覺得你兒子咁細,等多年都未遲...唔好話你個仔咁細,我大女已經係上班一族,佢一個人在倫敦,我地都擔心。每日都會搵下佢,就係怕佢自己在家出意外或者唔舒服,無人知。

admiral1008    發表於 20-9-25 17:25

醒目開學勳章

我係你會延遲一兩年才過,我個個原本今年去讀 Sixth Form,手續亦辦理,最終飛前一個月都係放棄了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

未出發的都睇定D先,我孩子Y11過去開學三個禮拜了,都叫樣樣順利,學校也算安排照顧得好好,但眼見疫情反彈,我地係呢邊聽到話那些local唔帶口罩,偶爾有些班級因為有發燒的就全部隔離,個心好不安樂. 昨天的入境要求如此變動,我真的無力感好重,無助呀

admiral1008    發表於 20-9-25 17:25

咁細個,唔好去住。我兒子Y12,我都擔心死

英國疫情又升番,仔仔就嚟考入學試(Year 7),得11歲。諗住全寄宿,各位比點意見,走定唔走?好頭痛! ...

你考今年定出年? 如果今年, 唔好去了。
如果出年, 我會照考, 考完睇情況, 如果明年開學前有疫苗或者疫情離開, 咁就去。 不然, 留香港。 香港學校未到最後一刻唔好退學。

我會考左先,收到offer睇下deposit幾多,盡拖,又睇下疫情疫苗進度點.香港唔會退學直到明年8月.到6月可以申請學生簽證前先最後決定,如果deposit問題,有啲學校可以傾延一年入學Year 8. 同時趁呢個時候,留意下心目中既學校對於疫情下既安排做得好唔好,關愛夠唔夠.

我系你一定會延遲2年等Y9至過去,反正Y7一定唔過,我地仔女舊年已經讀緊既真系無辦法,我仔今年Y11,英國隨時封城關學校,
只能返得一日學得一日,儘量留起學校,自己小心執生,疫情起碼持續2年,香港暫時有學返亦比較安全,如果學校要關幣,比30幾40萬學費遙距學習亦唔抵。

咁細個都係留響自己身邊先啦,或者明年九月先去。

想請教有冇人試過放棄英國offer 第二年再重考,會否影響學校再俾offer 意欲?請賜教

macdullbaby 發表於 20-9-25 11:38
想請教有冇人試過放棄英國offer 第二年再重考,會否影響學校再俾offer 意欲?請賜教
...

你有無同學校bargain 下defer 一年。 我聽有人得。 defer 到明年, 照跟返明年個級別。 即係本來今年9 班, 就明年先去10 班。 不過我都係聽說, not sure。

hiddenhero 發表於 20-9-25 11:57
你有無同學校bargain 下defer 一年。 我聽有人得。 defer 到明年, 照跟返明年個級別。 即係本來今年9 班 ...

未考筆試。諗緊如果有影響嘅話,不如宜家唔再proceed落去,等下年先考, 怕就算達到水平也不獲offer

如果俾咗報名費,我會照考試,當俾小朋友熟習下,有OFFER再算。不過都唔perfer去

回覆 macdullbaby 的帖子

而家都未考筆試,即係考2021九月入學,咁點解要放棄?你覺得疫症會一路延續到2022?

macdullbaby 發表於 20-9-25 12:05
未考筆試。諗緊如果有影響嘅話,不如宜家唔再proceed落去,等下年先考, 怕就算達到水平也不獲offer
...

去年有朋友same case,Agent話學校覆左可以將個application bring forward去下年,報名費都不用再交

laijenny99 發表於 20-9-25 12:18
去年有朋友same case,Agent話學校覆左可以將個application bring forward去下年,報名費都不用再交
...
朋友考左筆試有OFFER

考左先,搞得來都起碼幾個月
繼續留意疫情情況,你仔嗰區係咪重災

beastiebistro 發表於 20-9-25 12:14
回覆 macdullbaby 的帖子

而家都未考筆試,即係考2021九月入學,咁點解要放棄?你覺得疫症會一路延續到202 ...

新聞講過疫苗針要到下年年底才有,即係出發前都未必有。就算有得打,成效如何、有冇副作用又未知......
‹ 上一主題|下一主題