用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Delete
go

[其他] Delete [複製鏈接]

Delete
   1    0    0    1

GSIS/CDNIS: 英語為主幼稚園
SIS: 英普幼稚園
CIS: 如小朋友是local, 就阿爸阿媽讀個Ivy league degree

莫失莫忘 發表於 20-9-25 09:37
GSIS/CDNIS: 英語為主幼稚園
SIS: 英普幼稚園
CIS: 如小朋友是local, 就阿爸阿媽讀個Ivy league degree ...

‘CIS: 如小朋友是local, 就阿爸阿媽讀個Ivy league degree’
笑咗,但有咁嚴重咩?

CIS 改嫁會唔會易啲

Radiomama 發表於 20-9-25 10:06
‘CIS: 如小朋友是local, 就阿爸阿媽讀個Ivy league degree’
笑咗,但有咁嚴重咩?
...

是半開玩笑的啦~ 不過我識好多cis 家長, 觀察所得係考cis reception 阿爸阿媽個profile/表現重要過個小朋友表現。當然做assessment時小朋友都要表現正常唔係大喊lur地啦。

莫失莫忘 發表於 20-9-25 12:40
是半開玩笑的啦~ 不過我識好多cis 家長, 觀察所得係考cis reception 阿爸阿媽個profile/表現重要過個小朋 ...

- deleted -

回覆 莫失莫忘 的帖子

英語為主的幼稚園 eg PIPS, woodland? 請問還有什麼suggestion on the HK island side (not really familiar with it...)? Victoria 算唔算 ?

其實呢幾間學校呢,SIS 就一定有得in。其他果幾間就要睇吓有冇得in。
全部學校都係如果有得in係睇,流利英文,小朋友表現要唔怕羞主動但有規矩,同父母互動在玩遊戲時觀察。
我覺得讀邊間幼稚園係唔關事,最緊要係睇吓佢俾唔俾你in. 我其實係填咗一間完全冇人識嘅好細嘅幼稚園,但係我個仔英文非常流利,而且會主動說話。
SiS 問少少國語,攞部iPad出嚟。

GM12345 發表於 20-9-24 23:18
Target GSIS CIS SIS CDNIS pre-reception/ reception, 請問讀d乜 playgroup/PN有幫助?
GSIS 對英文要求好高,淨係學校唔夠,要係屋企講,係要好流利。

gfkwong 發表於 20-9-26 08:36
其實呢幾間學校呢,SIS 就一定有得in。其他果幾間就要睇吓有冇得in。
全部學校都係如果有得in係睇,流利英 ...

請問Sis係咪一定要識國語?

typical cis parent, resourceful and well connected.

https://topick.hket.com/article/2758468/【育兒心得】前貿發局高層棄高職投身義工全心育兒 馬慧敏:新一代要懂得自主爭取學習機會?mtc=40001

clairebella 發表於 20-9-26 10:47
請問Sis係咪一定要識國語?
would be an (if not great) advantage if the applicant speaks mandarin

GM12345 發表於 20-9-26 01:33
回覆 莫失莫忘 的帖子

英語為主的幼稚園 eg PIPS, woodland? 請問還有什麼suggestion on the HK island si ...

香港島我唔係好熟, 印象中仲有small world, highgate, esf hillside.仲有d細細間你可能要搵下。

去vic絕對唔會有native英文,除非屋企係講英文

唔係一定要識講,但係應該要識聽。有機會要認英文字同中文字。但係會跟返年紀囉細B佢應該會淺啲

莫失莫忘 發表於 20-9-26 11:32
香港島我唔係好熟, 印象中仲有small world, highgate, esf hillside.仲有d細細間你可能要搵下。

去vic絕 ...
咁又唔係喎...當年我小朋友讀VIC英文好好,眼見好多同學都入到IS, 但屋企語言唔係英文

dbchu 發表於 20-9-26 12:05
咁又唔係喎...當年我小朋友讀VIC英文好好,眼見好多同學都入到IS, 但屋企語言唔係英文 ...

可以用英文溝通同native 英文還是有差別。VIC英文程度係應付到IS reception既assessment,但同讀全英幼稚園如esf小朋友比係有分別。

我都係vic家長。

回覆樓主:

vic英文會應付到is面試
親身經驗 非英語家庭 家中除故事時間 會講廣東話

入左is 怕佢唔講廣東話多啲

vic三文兩語 起碼佢叫識多啲中文

waiyee1214 發表於 20-9-26 12:39
vic英文會應付到is面試
親身經驗 非英語家庭 家中除故事時間 會講廣東話
無錯,VIC其實已經接近Nat,完全夠考IS,而且中文亦有其本認識,所以vic語景係幾好,我自己由始至終都只用廣東話教佢,但佢依家英文已經係native, 反而中文差小小

GM12345 發表於 20-9-26 01:33
回覆 莫失莫忘 的帖子

英語為主的幼稚園 eg PIPS, woodland? 請問還有什麼suggestion on the HK island si ...
Tutor time

chbch 發表於 20-9-26 13:41
Tutor time

是,當年囝仔讃Tutor Time playgroup, 跟住一路讀IS, 我也覺得很好!
‹ 上一主題|下一主題