用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
go

[英國] 寄 speed post 去英國  

話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快知道打稅程序係點快快收件 件?請指教! thx

sunny.moon 發表於 20-9-24 18:54
話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快 ...

如果你寄的物件要打 tax的話,首先royal mail 會寄信給你女兒通知要交 tax,之後跟住信的內容入去 Royal Mail 條link去入 debit card 資料去交稅款,之後可以選擇時間再安排寄給你女兒了。

angelleungyp 發表於 20-9-24 19:06

如果你寄的物件要打 tax的話,首先royal mail 會寄信 ...

如 royal mail 網查到要畀稅不可直接俾?一定要收張卡先可以付稅錢!…… 唉
唔該晒!

sunny.moon 發表於 20-9-24 19:49
如 royal mail 網查到要畀稅不可直接俾?一定要收張卡先可以付稅錢!…… 唉
唔該晒!
...

我所知,香港寄來的包裹,如果要打 tax,包裹會有一個編號,你要跟住信上的編號輸入, 之後你過數比$,Royal Mail 知道你的包裹已打稅,就會安排送出。
但是你在香港沒有那個編號,可能查詢不到要打幾多錢稅喎。雖然你寫了價值HK$1500,但英國做事方法,不會信你所寫的,只會用 X 光看清楚,你寄的物品價值去估計你要打幾多錢稅。

angelleungyp 發表於 20-9-24 20:07

我所知,香港寄來的包裹,如果要打 tax,包裹會有一個 ...

其實舊衫褲只自己是但打銀碼。現在增加打税風險!!畀錢都唔緊要最怕係收唔到貨姐!! 會唔會睇唔到 HKD1500.0 唔史打稅呢!thx

sunny.moon 發表於 20-9-24 20:22

你填 $1500, 會打好重稅的.   我識有人填過 HK$600, 都打了起碼 GBP100 以上,  重要攪左成起碼4個星期先寄到比佢.  真有其事, 唔係扼你.

你不如放棄呢個包裹, 再寄過另一個包裹過去, 可能重快 D.  

回覆樓主:

吓!

回覆樓主:

重要嘅野要講三次,金額要寫低於390,低於390,低於390

回覆 Belfastmummy 的帖子

根據英國條例,禮物的貨值小於£39元才可以豁免交增值稅(VAT)。 因此我強烈建議大家填報關時,清楚寫明貨幣 £/GBP 或 HKD,我朋友試過隨便填$50,也要交增值稅,因海關以為是£50。 另外,如果填貨幣HKD , 由於匯率是每天不同, 貨款不要多於 £39的等值。

詳情請參考以下英國官方的資訊
https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty

回覆 sunny.moon 的帖子

Speed post 在英國是由 Parcelforce處理 , 前往以下網站輸入香港寄件編號 (編號是EA 開頭的, 可於郵局收據或寄件存根找到) 查詢現時這件郵包嘅情況https://www.parcelforce.com/track-trace

收到有關海關費用的信後, 只需輸入信內的編號,在線付款即可快速交付包裹。 以下是在線付款的連結。
https://www.parcelforce.com/receiving/customs-charge#/

MsSleepy 發表於 20-9-25 00:55
回覆 sunny.moon 的帖子

Speed post 在英國是由 Parcelforce處理 , 前往以下網站輸入香港寄件編號 (編號 ...

謝謝指教,請問如要收稅,海關寄信是不是會電郵給我們?謝謝

sunny.moon 發表於 20-9-24 18:54
話說寄 speed post 衣物俾囡囡,金額寫左HKD1500.0,之後先知過了 HKD390.0 要打税……唉!!因怕封城想盡快 ...

thank 各位指教!!心存僥倖希望唔使交,可以盡快收到件!!

sunny.moon 發表於 20-9-24 20:22

自己一年前唔知超過39鎊要打稅,我當時填左HK750(即75鎊)都系寄speedpost ,正常3日可以收到,因為要打稅,延遲左成個星期,要等郵局寄封信黎先有編號交稅金同處理費,

往後,呢度一有人問寄野去英國,我都叫人留意物品價值千萬唔好超過39英鎊。

yuyueng 發表於 20-9-25 12:16
自己一年前唔知超過39鎊要打稅,我當時填左HK750(即75鎊)都系寄speedpost ,正常3日可以收到,因為要打稅 ...

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無問題,只等郵局派到學校,謝謝。
我係寄speed post的,謝謝

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:18

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無 ...

怕收貨遲希望安全渡過唔使俾!
請問填金額有冇超 39磅? thx

sunny.moon 發表於 20-9-25 12:37

怕收貨遲希望安全渡過唔使俾!

係度睇到家長教路,寫左28磅
22/9四點幾係郵局寄
今日就讀已離開海關

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:18

請問如果寫住已離開海關,即係代唔須打稅,份件無 ...

離開海關即系話放左件可以派送啦,不過件貨到左英國後有無起海關因咩扣住23日?如果到左英國後好快放行或翌日就放行,甘即系起海關無事,如果件貨要打稅,起海關起碼扣2-3日,貨件追蹤會見到。

SmileSmileSmile 發表於 20-9-25 12:46
係度睇到家長教路,寫左28磅
22/9四點幾係郵局寄
今日就讀已離開海關

21 Sept, 12點寄,e + 係里個位置,
你快我咁多?! 去到邊個位先叫安全指教? thx!

sunny.moon 發表於 20-9-25 13:47

21 Sept, 12點寄,e + 係里個位置,

你郵件很快到英國 ,我是16/9 寄 ,昨天才到英國,都是Speed post .

katrinafu 發表於 20-9-25 13:56
你郵件很快到英國 ,我是16/9 寄 ,昨天才到英國,都是Speed post .

唔見你有 waiting custom cleance!?