用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 由美國回港
go

[美國] 由美國回港 [複製鏈接]

是否一定酒店隔離嗎?不能居家隔離?

幫朋友問的
   1    0    0    0

Umi 發表於 20-9-23 21:46
是否一定酒店隔離嗎?不能居家隔離?

幫朋友問的

係。 要有訂好酒店並已經付款既證明。 仲要有72 小時內既核酸檢測報告, 同埋化驗所證明文件證明該化驗所可以做核酸測試先可以上飛機。

hiddenhero 發表於 20-9-23 21:56
係。 要有訂好酒店並已經付款既證明。 仲要有72 小時內既核酸檢測報告, 同埋化驗所證明文件證明該化驗所 ...

只適用美國回港?仲有無其他國家需要咁做?我老公都問我英國返來要唔要,我下星期陪個女一齊飛去開學

wloi 發表於 20-9-23 22:03
只適用美國回港?仲有無其他國家需要咁做?我老公都問我英國返來要唔要,我下星期陪個女一齊飛去開學 ...

英國依家呢一刻唔使。 不過新聞尋日話香港政府review 梗個高危國家list。 考慮將歐洲最近爆發中既國家加入去。 咁唔知英國會唔會係其中一個。 如果係就一樣。

hiddenhero 發表於 20-9-23 22:08
英國依家呢一刻唔使。 不過新聞尋日話香港政府review 梗個高危國家list。 考慮將歐洲最近爆發中既國家加入 ...

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

呢個link 好清楚

hiddenhero 發表於 20-9-23 21:56
係。 要有訂好酒店並已經付款既證明。 仲要有72 小時內既核酸檢測報告, 同埋化驗所證明文件證明該化驗所 ...

謝謝你的回覆!等我叫朋友幫個女book定酒店先,因美國全online上堂,佢女last year. 所以決定回香港了。佢仲以為可以係家居隔離

Umi 發表於 20-9-23 22:16
謝謝你的回覆!等我叫朋友幫個女book定酒店先,因美國全online上堂,佢女last year. 所以決定回香港了。佢 ...

你望下上面條link 啦。 我認識人留左唔知物野文件, 最後都攞唔到登機證。 跟著酒店又俾曬錢。 檢測又要重新做(更改航班, 檢測已經超過72 小時)。 真係好折磨。

回覆 hiddenhero 的帖子

我本來係去10日,我大女已經叫我改機票唔好留咁耐。到時見機行事啦,仲要睇下邊到有得驗

wloi 發表於 20-9-23 23:07

我本來係去10日,我大女已經叫我改機票唔好留咁耐。到時見機行事啦,仲要睇下邊到 ...

一份中文或英文的證明文件,以顯示該化驗所或醫療機構屬ISO 15189認可,或獲所在的地方的政府的有關主管當局承認或核准

呢份野先係最麻煩。 我朋友上次就係呢份野出問題所以攞唔到登機證。 跟著好似仲遇上週末, 結果又過左72 小時...... 檢測又再來過。 大概係咁。

希望BJ的新措施有d成效啦,我都係去改早幾日返香港

hiddenhero 發表於 20-9-23 22:22
你望下上面條link 啦。 我認識人留左唔知物野文件, 最後都攞唔到登機證。 跟著酒店又俾曬 ...

收到

回覆樓主:

1/10英國回港開始要上機前72小時核酸檢測了

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200924/bkn-20200924100301600-0924_00822_001.html

wloi 發表於 20-9-23 22:03
只適用美國回港?仲有無其他國家需要咁做?我老公都問我英國返來要唔要,我下星期陪個女一齊飛去開學 ...

話口未完, 10 月1 實施了。 英國成為高風險國家
‹ 上一主題|下一主題