用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ukiset 296
樓主: koala_emily
go

[英國] ukiset 296   [複製鏈接]

回覆 BabyKD 的帖子

每間有自己特色,我估計成績,一般人都會覺得佢哋係一線。雖然我唔會睇成績睇得咁重(咁唔睇重成績就可以用其他criteria嚟分高低)。

回覆 kct18 的帖子

所以我個人嚟講,睇成績排名,分第幾線咩級數無意義。如果淨計舊年齋女寄宿學校(四間都係)成績,Mayfield好過Roedean好過Headington好過Woldingham(我有講明計成績)。計香港家長之間嘅reputation,咁就可能Roedean同Headington出名啲。點樣客觀去分級數呢?

對我嚟講,四間都唔會揀,同佢哋幾多線無關。Roedean太多內地人(雖然可能越來越少),Headington太少boarders,Mayfield太細,Woldingham太"bland"。

我女2021九月會入讀CLC。我估成績同reputation都算「一線」喇啩,但我哋揀係因為佢大校得嚟有7/8成boarders,喺大town,設施同活動齊備,去完assessment day我女非常喜歡又收佢,同學校係咩級數冇直接關係。齋睇我女香港學校成績,頂盡算中游,一樣入到。所以唔好咁介懷咩級數咩排名喇,自己排咗啲criteria揀,揀啱就即管試下。

我要求係大比例full boarding嘅齋女校,大好過細。所以結果只報了CLC同Downe House。另外報了St Swithun's純粹因為近阿哥學校啲時間易夾啲。

yes. sept 2020 entry.

見仁見智啦。CLC唔係gated campus,有人唔鍾意。(要過馬路同啲boarding house喺住宅群之中)。我自己就一啲問題都冇。遲早啲小朋友都要過馬路,遲早都要出嚟住,永遠冇法避免,我寧願佢早啲習慣。
Campus設計係其中一個考慮,喺我心目中排好低,反而設備對我講緊要啲。

CLC就一定係舊年報,Downe House唔係喎。舊年我同一時間報,佢話今年10月先開始個admissions process,叫我等等先。結果我CLC考完出埋offer都未到時候考Downe House。咁我費事等,橫掂是但一間都符合我要求,我女又非常喜歡CLC。

其實我安排緊細女跟家姐去CLC,收嘅話佢會去讀Y7,我都係唔驚。家姐Assessment day,我哋去睇嗰時唔覺得啲路好繁忙,啲女仔通常都係一群群咁行,我唔太擔心。
當然呢個係我個人睇法。

o sorry,咁無辦法。

兩間都多DGS學生係事實。但係Badminton得400幾人,CLC有800幾,比例上Badminton感覺上多啲香港人囉。

回覆 LWTLI 的帖子

我女肯定係全個DGS爭勝心最少嗰幾個之一,好彩都韜到光...

始終係佢讀,如果佢有preference我就覺得你應該尊重佢。Headington真係好多香港/中國人,boarders又少,所以真係朝見口晚見面...

況且,其實Y9或者Y12都可以轉校,無話一定要讀足7年㗎。好多local女仔考完GCSE都會轉校(因為受夠single sex school)。

回覆 smallmatter 的帖子

CLC Y9係要兩年前報,我女2021年9月入學,係2019年11月去assessment day,跟主2020年1月做entrance test。

我女?2021年9月入Year 9,過程跟足時間表。

我仔係今年9月入讀Winchester College,我2017已經幫佢register。其實我準備咗30年...

回覆 bb1225 的帖子

你想報邊間學校?CLC?邊年?Y7?Y9?2022年9月入CLC Y9基本上已經過晒囉喎。Y7其實都過咗,不過試試無妨,或者試下2023年9月入Y8。

回覆 bb1225 的帖子

當然可以。希望幫到你。
‹ 上一主題|下一主題