用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄物品去英國
樓主: Cara2006
go

[英國] 寄物品去英國   [複製鏈接]

回覆樓主:

唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bubble紙等),可以喺邊度買? (因以前孩子常常回來,冇寄過大量東西,現在想來要常常寄了。)

Hopefulmom 發表於 20-10-7 07:56
唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bub ...

有Bubble 信封有不同Size , 在文具店買到 。 bubble紙文具店有d都有,有D有散裝, 但有時是一卷好大卷。

katrinafu 發表於 20-10-7 08:05
有Bubble 信封有不同Size , 在文具店買到 。 bubble紙文具店有d都有,有D有散裝, 但有時是一卷好大卷。
...

非常感謝回覆!  不好意思, 還想請問紙箱通常在哪兒買到? 謝謝。

唔好意思,想問啲好蠢嘅問題。如果寄 e-express, 請問你哋啲紙箱或包裝嘅物料(例如有bubble嘅信封,或者係bub ...

文具店和hk post office都有得買。

Hopefulmom 發表於 20-10-7 08:48
非常感謝回覆!  不好意思, 還想請問紙箱通常在哪兒買到? 謝謝。

紙箱,我都喜歡幫post office買。

其實家有普通紙箱,只要size岩你用,都可以的。

請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物給她

TTEE1819 發表於 20-10-7 08:59
紙箱,我都喜歡幫post office買。

非常感謝回覆!

我在 HK Post office買的 。

waterkittle 發表於 20-10-7 09:28
請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物 ...

Hk post office有寫,是7至14天,但這是舊資料,疫情之情,少左好多飛機,寄件速度超超超慢,好有可能要3至4星期才送到。如果唔急的東西,你可以用e express。以我cases為例,9月28日寄的,10月5日剛有updates: 「handed over to carrier / Left for destination」

至於另一件在9月29日寄,現在仍顯示「Arrived at processing centre」.

我件貨唔急,所以無所謂,慢就慢囉, 寄兩箱野合共$200,抵寄,慢慢寄。

回覆 TTEE1819 的帖子

我的29/9 郵局闗門前寄e express, 之後又幾日假期, 但3/10  已經hand over to carrier/left for destination, 希望可以順利到達

TTEE1819 發表於 20-10-7 09:52
Hk post office有寫,是7至14天,但這是舊資料,疫情之情,少左好多飛機,寄件速度超超超慢,好有可能要3 ...

請問你是寄 E EXPRESS, 見你寄了 2箱每箱幾多 kgs?因express好似每箱不可以超過2kgs?! 都有得追蹤郵件功能? thx

sunny.moon 發表於 20-10-7 11:18
請問你是寄 E EXPRESS, 見你寄了 2箱每箱幾多 kgs?因express好似每箱不可以超過2kgs?! 都有得追蹤郵件 ...

我兩件野都唔重。
第1箱,1.98 kg, $119(零食)
第2箱,1.27kg, $84(敏感葯和零食)

係呀,有 track & trace功能,每一個階段都有,收左你件啦,到processing Centre 啦,離開緊啦,到左英國啦... 都可以查到。

katrinafu 發表於 20-10-7 09:47
我在 HK Post office買的 。

謝謝你的資訊!

TTEE1819 發表於 20-10-7 11:36
我兩件野都唔重。
第1箱,1.98 kg, $119(零食)
第2箱,1.27kg, $84(敏感葯和零食)

謝回覆! 又話药物唔可以寄?你偷雞混入零食中?

Post office

PUIPUI2000 發表於 20-10-7 13:08
Post office

Many thanks

sunny.moon 發表於 20-10-7 12:46
謝回覆! 又話药物唔可以寄?你偷雞混入零食中?

係咩?唔可以寄葯咩?真係?哈哈(emoji)(emoji)(emoji)

waterkittle 發表於 20-10-7 09:28
請問大家寄e express, 大約要多長時間才收到呀, 阿女今年第一次離家,我想大家都飛不成了,想寄聖誕禮物 ...

寄倫敦可能會快啲, 如果寄曼徹斯特真係有排等
‹ 上一主題|下一主題