用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 MEGA BUS 一問
go

[英國] MEGA BUS 一問 [複製鏈接]

請問有冇試過坐呢隻巴士? 係咪一定全部ONLINE 訂位? 安全嗎?

小女要由HEATHROW 坐去CARDIFF, 請問有冇其他提議?
   1    0    0    0
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆樓主:

Cardiff University? 我孩子坐 national express 最方便,行李限兩件,今年大學23號有 coach 由 Heathrow 去大學

回覆 Jennie 的帖子

火車從London Paddington 出發最快最安全
Heathrow 去 Paddington 坐 Heathrow Express.

Jennie 發表於 20-9-21 17:48
請問有冇試過坐呢隻巴士? 係咪一定全部ONLINE 訂位? 安全嗎?

小女要由HEATHROW 坐去CARDIFF, 請問有冇其他 ...

孩子聽朋友講,唔建議女仔坐 mega bus

聽人經驗 講過話坐Mega bus既時候 隔離有醉酒乘客keep住大聲講野!!
可以考慮下火車啵!

回覆 poonseelai 的帖子

其實d機場巴士如果無伴的話都不建議搭,多扒手,仲要手法高超個種。

回覆樓主:

Oh really?我仲諗住坐巴士唔使睇住啲行李添。

多謝提醒!

是的,聽過不少一個人搭長途巴士瞓著,醒後先發覺掛在胸前銀包不翼而飛。所以要打醒十二分精神,財不可以露眼。

poonseelai 發表於 20-9-22 00:01
Cardiff University? 我孩子坐 national express 最方便,行李限兩件,今年大學23號有 coach 由 Heathrow  ...

謝謝回覆.

YES, Cardiff University.  national express係咪#202? 定另外一架車? 要唔要中途轉車?  可以2件24吋O急? 我見架車去完Bristol 去個 Sophia Gardens. 所以唔知經唔經學校.

因小女第一次去同佢係foundation year student. 所以1月至過, 唔知到時學校唔知有冇車安排., 同埋我地無人陪佢過, 想找好路等佢安心去.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

有D 驚添, 坐巴士好似咁恐怖o既?

Jennie 發表於 20-9-22 16:51
有D 驚添, 坐巴士好似咁恐怖o既?
我女同學試過坐到訓著,結果被扒passport銀包,當時學校又close左已經無人,搞到好麻煩。我女次次都係用airport transfer, 雖然貴,但安心。

Jennie 發表於 20-9-22 16:45
謝謝回覆.

YES, Cardiff University.  national express係咪#202? 定另外一架車? 要唔要中途轉車?  可以2 ...

有幾條線去Cardiff, 有經大學,而家未開學所以有D線未有,孩子話 Sophia garden 這個站要再坐的士去大學

poonseelai 發表於 20-9-22 18:10
有幾條線去Cardiff, 有經大學,而家未開學所以有D線未有,孩子話 Sophia garden 這個站要再坐的士去大學
...

請問容易找的士嗎?我見實景好似幾慌涼。謝謝你!

Jennie 發表於 20-9-22 19:02

請問容易找的士嗎?我見實景好似幾慌涼。謝謝你!

我孩子會 call 定車

Jennie 發表於 20-9-22 16:45
謝謝回覆.

YES, Cardiff University.  national express係咪#202? 定另外一架車? 要唔要中途轉車?  可以2 ...

Nationa Express 202 只係去到Cardiff Sophia Garden (City centre coach station), Heathrow 係沒有直逹Cardiff University 的 coach.
可以2件24吋O急, 但每件最多20KG。
https://www.nationalexpress.com/en/help/luggage-lost-property

我建議坐火車,班次密,時間最快,沒有行李限制

也可以考慮飛Cardiff Airport

summerhotel1 發表於 20-9-22 20:27
Nationa Express 202 只係去到Cardiff Sophia Garden (City centre coach station), Heathrow 係沒有直逹C ...

因小女下星期開始online上堂, 一月才face to face, 怕轉機點要qurantine 或遇下大雪而delay flight , 而唔敢坐轉機去Cardiff(HK no direct flight) ,所以打算直飛heathow 再轉其他交通。我又search 唔到heathrow 有內陸機去Cardiff.

poonseelai 發表於 20-9-22 19:52
我孩子會 call 定車

有冇介紹邊間的士公司安全唔呃錢?

回覆樓主:

A Class Drivers, 專做 Wales,我孩子上次回港和今次回去都book 這間

poonseelai 發表於 20-9-22 20:56
A Class Drivers, 專做 Wales,我孩子上次回港和今次回去都book 這間

謝謝你

另外想請教邊個電訊商Cardiff 收得較好? 唔知係咪香港開定,還是去到才選?

回覆樓主:

去Cardiff 開,用VOXI, £10 一個月,6GB, unlimited use of social media, 無特別比較其他品牌
‹ 上一主題|下一主題