用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你們學校有突然停止網上授課嗎?
go

請問你們學校有突然停止網上授課嗎?

我地學校由7/9開始完第一堂 zoom, 每日一至兩堂!現在話要暫停!因為準備29/9覆課!其他小學是否一樣?

swytca 發表於 20-9-19 11:14
沒有阿,9月28日才停

Thanks! 學校由二月開始一堂 zoom,都冇。直至現在7/9先第一堂!以家只係上咗兩星期就停咗!

JudynHazel 發表於 20-9-19 12:51
Thanks! 學校由二月開始一堂 zoom,都冇。直至現在7/9先第一堂!以家只係上咗兩星期就停咗!
...

有無其他網上的學習資料和功課?

回覆樓主:

早知幾時復課 突然停網課 費煞思量

我個女嗰間一直有用Zoom同拍片放Google Classroom,,23號一、五、六年級復課,二、三、四就改咗去下午Zoom。

swytca 發表於 20-9-19 17:50
沒有zoom,有沒有video,網上作業,紙質作業,沒有zoom也可以學得很好,看學校用不用心了 ...

有一些網上作業,自行完成!

JudynHazel 發表於 20-9-19 21:18
有一些網上作業,自行完成!

咁你地學校用咩方法教書? 全部expect學生自學?
我地網課8am~3pm (2hrs lunch break), 跟足復課節數(復課後半日制比現時更早放學)。除了實體功課,仲有Google classroom的網上功課,津小。

Elenalan 發表於 20-9-19 23:49
咁你地學校用咩方法教書? 全部expect學生自學?
我地網課8am~3pm (2hrs lunch break), 跟足復課節數(復課後 ...

疫情初期2月至5月期間,只係每週派發一份「自學總表」和1x份網上功課,要按時提交。零短片。零教學!到以家7/9先安排第一堂zoom, 每日一至兩堂!然後發通告21/9開始唔會再有 zoom. 又派張「自學總表」同功課!叫學生自行完成!

JudynHazel 發表於 20-9-19 23:56
疫情初期2月至5月期間,只係每週派發一份「自學總表」和1x份網上功課,要按時提交。零短片。零教學!到以 ...

講真,真係好差。就算做唔到實時網課,拍video放上網都可以,點解可以乜都唔做?! d老師WFH喺屋企做乜?!

Elenalan 發表於 20-9-20 00:03
講真,真係好差。就算做唔到實時網課,拍video放上網都可以,點解可以乜都唔做?! d老師WFH喺屋企做乜?!
...

疫情初期我都好體諒學校同老師,始終抗疫要緊!亦不想同其他學校比較!2月至6月期間學習上可以用咬緊牙關來形容。。千辛萬苦等到九月開學,我地學乜都冇安排!直到7/9先第一堂 zoom.
所以先想請教大家係咪都一樣。
我有諗過係咪因為係津小,提供較少D。

swytca 發表於 20-9-20 00:46
如果真的是這樣,那真係極差。我想大部分學校在5月份時都會有zoom堂或video上課,因為那時教育部說了要電子 ...

沒有任何評估,成績單!六月覆課回去只是做了些撰拔課外活動,其他沒做過!學校是否需要跟教育局指引安排網上授課?我現在擔心一但疫情再度爆發,這一年小朋友也要在家自學。

swytca 發表於 20-9-20 11:54
這樣靠自己也沒用,自己做足,跟足,學校這樣搞,你上面年級明年考pre s1肯定麻麻,形勢不佳呀 ...

所以擔心到失眠,家人覺得我擔心太多!我的想法和你一樣,自己教同有上學真係好唔同,已經不停補習,我日日陪佢溫習!不停鼓勵自己小朋友,慢慢一齊學習!
這校常以地區一線自居,多可笑?

JudynHazel 發表於 20-9-20 12:14

所以擔心到失眠,家人覺得我擔心太多!我的想法和你一樣 ...

停網課擔心教學屬正常
請問那間地區一線津小

JudynHazel 發表於 20-9-19 23:56
疫情初期2月至5月期間,只係每週派發一份「自學總表」和1x份網上功課,要按時提交。零短片。零教學!到以 ...

可以自學,咁駛鬼返學咩!

我哋一直zoom,英文老師仲加額外堂教。23號開學就低年班zoom高年班上堂。舊年停課我哋考完試繼續zoom到7月底,8月唔係放暑假,係要繼續睇片!

Poyau 發表於 20-9-21 12:12
停網課擔心教學屬正常
請問那間地區一線津小

我哋小學zoom 到28/9,29/9 正式返學