用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK reception 2021 offer
樓主: Rubirubi
go

[其他] AISHK reception 2021 offer [複製鏈接]

回覆 mindfulmom 的帖子

謝謝!咁分左之後有中文背景的學生會教大致什麼水平?知道唔會太深只想打個底...

merrygo 發表於 20-11-14 08:59

謝謝!咁分左之後有中文背景的學生會教大致什麼水平?知道唔會太深只想打個底...

學校每日都有一堂中文課,上課時會分左三個程度,一個係比無中文背景的學生當second language 學,另外兩個程度就預左比有中文背景的學生,低年班會視乎普通話的聽說能力來分班。中文聽說讀寫都教哂,但起初的程度都係比較淺,慢慢建立小朋友的讀寫能力,去到Year 2 to 3,native班已經可以寫一段文字,不過同local比當然無得比,想追番一樣的程度就要外補。

merrygo 發表於 20-11-14 08:59

Year 2 native stream 用緊新加坡嘅簡體小一課本。我自己覺得大約2yrs behind local schools程度。

回覆 Rubirubi 的帖子

我個女2016 年年頭bb,舊年in ,當時讀緊local nursery,今年1月reception ,即是k1讀左3個月就轉左去讀reception,我又無聽過你呢個情況 不過我小朋友英文程度喺local school 應該算係比較好的,而且好好動,如果英文稍遜,又真係會跟得辛苦,因為reception 已經要係外國人咁傾計。其實華人面孔都多,但大部份你都可以當佢係外國人,佢地英文好過中文,且有passport。
但係好開心,我女都識到好多朋友,其他家長比以前讀本地名幼時啲家長更親切有禮,放心啦,學校不是亂收人的學校,今年reception 都無收滿,淨左7個位,我知有人唔收架,收得你都係有信心教好你個小朋友,所以唔洗太擔心
我過幾年去英國啦,無擔心過transit 問題,最緊要打好英文底

回覆 Bearmanie 的帖子

我地比較遲交申請,大概10月時遞交申請2021 Reception 入學,所以大概11月頭的時候問過Admission,佢話已經收滿2021 Reception.
我女兒是2016 細b. 但有Au passport, 暫時未有interview, 叫我地出年年頭可能有人唔讀先會再聯絡我地。

manw0113 發表於 20-11-24 15:30

我地比較遲交申請,大概10月時遞交申請2021 Reception 入學,所以大概11月頭的時候 ...
我睇返時間,我女3  月 IN ,所以應該是第一批,我所知8月又有IN 一批,11月可能又真係較遲

係呀!因為我地真係最近幾個月才考慮轉讀國際學校,想報時已經好遲...
‹ 上一主題|下一主題