用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Oundle school and Repton school
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] Oundle school and Repton school [複製鏈接]

我個仔係Oundle 讀緊,剛經過入嚟望吓。我覺得如果要追求成績,咁Oundle 未必係好谷成績的一間學校。但佢有幾點值得考慮:
1.  9成學生係boarding, 咁6、日吾會悶,大把同學陪您
2. 佢地mon to sat 都made the kids so busy, 因為上6日堂,每星期有二個下午冇堂但要做運動,一個下午要做volunteer job(吾知係咪我個仔大D所以要做。星期日上午仲要去chapel, 跟本冇時間比佢覺得悶或者冇野做
3. 佢嘅pastoral care 做得幾好,成日keep 住我地知道what’s going on especially under the current convos-19 situation.
4. 成績呢家野比我感覺佢哋唔係勁追求成績
5.  School facilities, for me it is outstanding

ps :  if u are looking for some schools with outstanding academic achievement, then it may not be the right choice.  Anyone, 22 students entered Oxbridge this year so I think it is quite good.

bbeasy25 發表於 20-9-20 17:24
Epsom 睇ukiset 成績,之後先至叫你報名,成績唔洗999。

唔知一年收幾多個?要什麼成績先比你報?

回覆 chuchuma 的帖子

啱晒,有現役家長corroborate我講嘅嘢。其實Oundle成績都好好,證明揀英式傳統寄宿體驗同好成績唔係mutually exclusive。不過我個人認為揀得英國寄宿,就應該放低港式思維,享受「全人發展」。成績只不過係其中一個factor,仲有其他更多更重要嘅因素應該考慮。何況,今年成績好唔代表年年成績都好,成績超好嘅學校都有考得唔好嘅學生and vice versa。
BTW, community service (volunteer work) 係傳統英式寄宿學校全人發展重要嘅一環,主要用嚟教學生感恩同回饋社會。多數係探下town裏面啲獨居老人家咁。多數係同CCF (combined cadet force,對英國人來講,當兵都係回饋社會服務嘅一種)同一個下午時段,二揀一但個個都要做。我當年係唯一一個香港人揀咗去軍訓唔揀陪啲老婆婆傾偈。

kct18 發表於 20-9-21 08:39
唔知一年收幾多個?要什麼成績先比你報?
我唔知一年收幾多個, agent無提供. 成績比999 低少少

beastiebistro 發表於 20-9-21 09:19

啱晒,有現役家長corroborate我講嘅嘢。其實Oundle成績都好好,證明揀英式傳統寄宿 ...
如果有得揀, 我仔仔一定揀軍訓

回覆 bbeasy25 的帖子

大部份嘅boarding school都應該有CCF section,其實真係好好玩。野外求生,夜晚全黑抌啲小隊喺山頭玩搶旗,學揸船射擊,參觀軍營玩assault course等。我玩足四年到後來升到咁上下有得揀post,結果我in charge of rifle range同學校軍火庫(條鎖匙要跟我身),任何人要燒槍(包括校長)都要經我批準。呢啲經歷俾錢都買唔到。

beastiebistro 發表於 20-9-21 11:12
回覆 bbeasy25 的帖子

大部份嘅boarding school都應該有CCF section,其實真係好好玩。野外求生,夜晚全黑 ...

聽落好吸引。 我仔就係join CCF。 佢個日收到制服同鞋, 好興奮

bbeasy25 發表於 20-9-20 17:24
Epsom 睇ukiset 成績,之後先至叫你報名,成績唔洗999。

Epsom 比我囡囡報year 9, (已submitted ukiset ) , 但話已滿,只可放waiting list。。其實咁hit 嘅學校waiting list 係咪冇乜機會?

Yeahp 發表於 20-9-21 11:22
Epsom 比我囡囡報year 9, (已submitted ukiset ) , 但話已滿,只可放waiting list。。其實咁hit 嘅學校wai ...

有架。 我仔舊年有報Brighton, 一開始waiting, wait 到今年7 月底(唔知係咪因為疫情有人唔去)佢地比左正式offer 我仔。 不過佢已經confirm左another school, 心理上已經settle 左。 就無要到個offer。

hiddenhero 發表於 20-9-21 11:25
有架。 我仔舊年有報Brighton, 一開始waiting, wait 到今年7 月底(唔知係咪因為疫情有人唔去)佢地比左 ...

留位費好貴,waiting list 都要咁遲先有通知,真係有得選擇都有啲痛苦..

會唔會頂級如Brighton 可能會last minutes 先放waiting, 但冇咁hit 嘅如Lancing, Ardingly 是否會有機會年頭會放位?

Yeahp 發表於 20-9-21 11:32
留位費好貴,waiting list 都要咁遲先有通知,真係有得選擇都有啲痛苦..

會唔會頂級如Brighton 可能會las ...

咁我唔知呀。 我仔可能已經係waiting 裡面第n 輪呢。 我感覺係疫情有人放棄先輪到佢所以最後我地無要,一來已經confirm左另一間, 而且佢咁樣候補去我地擔心佢萬一catch up 唔到到時會好閉毅

Yeahp 發表於 20-9-21 11:22
Epsom 比我囡囡報year 9, (已submitted ukiset ) , 但話已滿,只可放waiting list。。其實咁hit 嘅學校wai ...
我剛剛報緊Year 9, 交緊information, 未知結果呀! 可能報完都可能通知on waiting list

bbeasy25 發表於 20-9-21 11:45
我剛剛報緊Year 9, 交緊information, 未知結果呀! 可能報完都可能通知on waiting list ...
我見 Epsom website 寫 year 6 要開始報 year 9, year 7&8先報已經叫做 late application, 真係好誇張,要咁早報

Agent同我講,今年好多人走,好多間都收爆申請表了,如果咁講,其實即係唔使報(emoji)‍♀️

回覆 Yvonnehoney 的帖子

呢個就係依賴晒Agent嘅壞處,佢話點就點,事實係唔係唔知㗎喎。其實大部分嘅學校registration個process好容易,自己報一啲難度都無。就算連填表都懶想靠Agent,自己寫個email甚至打個電話問下學校個registration process係咪仲open都好易。學校話個registration仲open,都唔到你Agent唔幫你報。

多謝你寶貴的分享

beastiebistro 發表於 20-9-21 13:47

呢個就係依賴晒Agent嘅壞處,佢話點就點,事實係唔係唔知㗎喎。其實大部分嘅學校 ...

Thank you. I immediately sent an email to the school.

Yvonnehoney 發表於 20-9-21 14:00
Thank you. I immediately sent an email to the school.
有興趣就可以自己叫agent 報, agent 只係router, application form都係自己填. 加油!!

beastiebistro 發表於 20-9-21 13:47

呢個就係依賴晒Agent嘅壞處,佢話點就點,事實係唔係唔知㗎喎。其實大部分嘅學校 ...

絕對同意呀!有家長pm同我傾,佢經agent報某學校Y9話唔得,要報Y10, 但係自己去 學校網站報就報到Y9!

除非英文真係唔得,如果唔係,自己email學校最快最直接有答案。就算叫agent報,agent有時都係叫我自己上學校網站做registration!
‹ 上一主題|下一主題