用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41校網新手,求賜教
go

41校網新手,求賜教 [複製鏈接]

本人十一月先搬入九龍城,不太清楚該區學校,
因為有家姐同細佬,所以只能揀男女校。
原來九龍城唔係太多男女校可以揀
請問各位大家有什麼意見可以提供,
新舊華德,基華,九官,拔小,邊間比較好D
丫囡肯學習,外向,反而不太擔心功課
Btw丫囡只有15分,
係咪基本上自行收生係冇乜機會可言?
只能靠大抽獎111
🙏🏿🙏🏿🙏🏿🙏🏿🙏🏿心急人上
   3    0    0    0

囉囉攣心大心細,有冇大大可以比下建議@@

新舊華德/基華吧

九官係41網只屬二線
拔小利男不利女

回覆樓主:

請問為何不考慮單性別學校

回覆 Poyau 的帖子

因為有細佬跟尾,所以想穩陣啲想搵男女校,
只求不用跨區或者耀山就好了,而家自行收生學個名仲未寫落去,
我同太太諗到頭都爆,唔知點揀好

回覆 martindu 的帖子

多謝晒你呀!我真係重新再諗諗,因為我太太係全職主婦,所以男女校方便接送,

但你又講得好啱,阿女揀返女校好似真係穩妥啲同公平d,謝謝你仲有幾日時間,好好再諗一諗

我剛剛簽了四年約,如無意外應該會一直住下去

martindu 發表於 20-9-19 16:20
而且 聖家 有一條龍中學,將來直上band 1中學。

也明白家長可能是搬到九龍城暫住,所以考慮跟尾的問題,個 ...

聖家非龍,是直屬
但的確,聖家係最安全穩陣乙一必入。

基本上 #41 ,除了 喇沙 MCS 拔小外 , 其他小學大抽獎放乙一幾符必中。

martindu 發表於 20-9-19 16:13
牛津道 基華 可能比較穩妥。

因為九官比較遠離九龍城,拔萃比較冒險(只有兩班),華德又不見得比基華好, ...

以上資訊有誤:

橫跨41和43的是福德,樂聖

並不是舊華德

william5575 發表於 20-9-20 09:48
以上資訊有誤:

橫跨41和43的是福德,樂聖

樂聖, 福德只屬43校網

不屬於41

而樂聖,福德升中網是九龍城

如果乙一揀聖家,乙2⃣️揀基華,咁算唔算穩陣呢唔知道次序應該點揀好,

Peterwong831 發表於 20-9-22 16:02
如果乙一揀聖家,乙2⃣️揀基華,咁算唔算穩陣呢唔知道次序應該點揀好,
...

不如先諗吓想兩姐弟的升學路獨立考慮,定係想顧埋細佬。41網女仔唔搏MCS,乙一九龍城聖家往績是必入。聖家吸引之處是叻嘅學生可更上一層樓,中上的有直中,但兩間小學爭上中學,其實中游分子壓力甚大,亦要諗下是否想讀12年女校。41網男仔想穩陣唔搏LS,就只有選你列出的男女校,但ek真係少人講是否乙二中,我記得有人講過乙一九官唔中。所以女兒若乙二基華,其實係同那批求穩陣唔搏LS的男仔、或乙一搏完LS乙二放基華的男仔爭。計落,機會可能仲細過乙一的聖家。所以,想顧埋細佬,乙一基華乙二九龍城聖家,但有風險的。想攪掂阿女先細佬遲啲先算,就乙一聖家等開學。

另外,之前有人試過乙二中拔小,可能位少冇人敢選,呢啲真係好難料,睇你敢唔敢搏

WinnieCatCat 發表於 20-9-22 19:11
不如先諗吓想兩姐弟的升學路獨立考慮,定係想顧埋細佬。41網女仔唔搏MCS,乙一九龍城聖家往績是必入。聖家 ...

咁講,身處 #41 若乙一放棄 喇沙 MCS 拔小 , 其實有好多路可揀!假設,家姐穏陣乙一聖家必入,到細佬大抽獎乙一仍可揀基華都穏入!所以身處 #41 家姐細佬可以分開考慮!

反而我好想知如果乙一 揀基華,新舊華德嗰啲其實穩唔穩陣?怕好多人揀男女校..到時一失手變咗跨區就好慘

Peterwong831 發表於 20-9-23 00:21
反而我好想知如果乙一 揀基華,新舊華德嗰啲其實穩唔穩陣?怕好多人揀男女校..到時一失手變咗跨區就好慘
#41 除了 喇沙 拔小 MCS ,其他學校喺大抽獎放乙一係穏入!

子恩 發表於 20-9-20 11:37
樂聖, 福德只屬43校網

不屬於41

‹ 上一主題|下一主題