用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城校網抽學校時選觀塘或將軍澳
go

九龍城校網抽學校時選觀塘或將軍澳 [複製鏈接]

我小朋友現讀九龍城小學,本應覺得九龍城校網好,所以出左去讀,但係實在太辛苦,想轉返入將軍澳或觀塘區中學今年六年級,黎緊升中一如果九龍城校網抽學校時選觀塘或將軍澳區,這樣會影響機會選到心儀學校細了嗎?小朋友成績大概B1B 吾知仲有冇其他好中學介紹,BAND 1C OR BAND 2A都得
如果到時叩門叩將軍澳或觀塘可以,對嗎?

心儀學校聖言觀瑪都係大熱,直資學校都考慮中

吾該曬

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你意思係轉用住址校網選校?
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

但係我住址係將軍澳區又吾係觀塘區點算好,係咪即係變左跨區?

醒目開學勳章 貢獻勳章

CARMA 發表於 20-9-18 12:33
回覆 小曳人 的帖子

但係我住址係將軍澳區又吾係觀塘區點算好,係咪即係變左跨區? ...
咁你只可以自行報心儀官塘學校,或者甲部揀
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

九龍城B1B唔駛考慮B2A 學校
一心睇B1B學校啦
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

經過這次疫情,小朋友懶左好多,都有D擔心佢讀B1B可能考包尾,現在係屋企時時掛住打機

CARMA 發表於 20-9-18 11:41
我小朋友現讀九龍城小學,本應覺得九龍城校網好,所以出左去讀,但係實在太辛苦,想轉返入將軍澳或觀塘區中學今 ...
觀塘同TKO,主要都係得B1C中學,仲要唔夠分,何必搵自己笨。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CARMA 發表於 20-9-18 12:54
回覆 小曳人 的帖子

經過這次疫情,小朋友懶左好多,都有D擔心佢讀B1B可能考包尾,現在係屋企時時掛住打機 ...

要襯懶惰情況未去到嚴重便要好好與孩子傾下。個人認為,孩子屬B1c嘅話,揀"聖言"會比選擇B1b中學吃力。孩子數理十分強的嗎?

回覆 YmOra 的帖子

佢最鐘意數學科,都係學校及管樂校隊,吾知有冇DD幫助,請問聖言係咪好讀書型的?聖言都好著重數學科

我小朋友現讀九龍城小學,本應覺得九龍城校網好,所以出左去讀,但係實在太辛苦,想轉返入將軍澳或觀塘區中學今 ...

除非你自降式去選校,若不,可能壓力都係差唔多~~~

CARMA 發表於 20-9-18 16:17

佢最鐘意數學科,都係學校及管樂校隊,吾知有冇DD幫助,請問聖言係咪好讀書型的?聖言都好 ...

"聖言"數理科十分強,愛數的男孩子都好想入讀,屬B1a英中,而且聖言嘅人均修讀率十分高,平均每人讀7點幾科,算係好高的數字,個人認為聖言對數理科的學習有其成功之處才可以出現比較少人drop科。

醒目開學勳章 貢獻勳章

CARMA 發表於 20-9-18 12:54
回覆 小曳人 的帖子

經過這次疫情,小朋友懶左好多,都有D擔心佢讀B1B可能考包尾,現在係屋企時時掛住打機 ...
咁我就唔明喇,你又話佢係九龍城B1B,要知九龍城出其他區高,除非你已預知會响之後呈分試成績大跌,,同埋上到中學唔會讀書,否則,點解佢會响1B學校包尾呢?1B學校收嘅一樣有1C學生喎?!

anyways,選男校比男女校好,因為比較多掛住打機嘅仔
恐龍家

九龍城band1位夠,你唔抽九龍城網咪好唔抵?如果你怕辛苦,band1B 可以選band1C 校,例如丘佐榮。
間間band1 學校都一樣辛苦,就算你揀band2A校,學校要升呢做band1 都係會谷。

CARMA 發表於 20-9-18 16:17

佢最鐘意數學科,都係學校及管樂校隊,吾知有冇DD幫助,請問聖言係咪好讀書型的?聖言都好 ...

聖言網頁有歷屆DSE成績
從中可見數學理科為強項

https://www.singyin.edu.hk/zh/學生成就/公開考試成績/過去10年

大抽獎KL3比起觀塘將軍澳冇得輸,選擇多機會率高,香港交通甘方便。如果真係好想近最多自行考觀塘/將軍澳中學,但大抽獎就唔好轉了。

囝囝上了中學,會懂事的。父母不需跟太多。問問囝囝想讀邊間。如他喜歡,距離不是問題了。

6 年小學生涯都捱得過, 為何升中返而要折返 ?
‹ 上一主題|下一主題