用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跨區母校定本區自行分配的抉擇
go

跨區母校定本區自行分配的抉擇 [複製鏈接]

本人住大埔區,母校係太子道協和,值得跨區返學嗎?未必安排到校車,可能要返工前送小朋友返學,
放學就要搵老人家同工人接,本身對學校要求不高,
純粹想搵校風好band 1尾band 2頭都接受到,唔想小朋友返學辛苦
又驚老人家接送有風險,但係又驚大埔自行會派到band3

0    0    0    0

我是跨區25分vs本區20分選擇
頭痛中

sumkitc 發表於 20-9-15 00:22
本人住大埔區,母校係太子道協和,值得跨區返學嗎?未必安排到校車,可能要返工前送小朋友返學,
放學就要 ...
其實以上已經係有要求!

回覆樓主:

大埔升小競爭大 升中B1位不足
太協自行25分穩 但要考慮接送

apple1990 發表於 20-9-15 08:04
其實以上已經係有要求!

係,不過對比好多家長,算係冇乜要求(emoji)

小學冇 band 123 之分,中學先勉強可以分 Band 123。自行唔會派 Band 3,只會中獎 or 落空,甲乙部先會派。
值得跨,大埔升中男女皆麻麻。大埔多學校冇宗教,你應該係基督教?基督教值得入讀就只有兩阮,但由於少分享,唔清楚兩間能夠 20 分全入。其他學校 15 分搏自行倒不如 25 分協和。

回覆 sumkitc 的帖子

無校車的話, 可試下搵褓母車, 大埔出九龍應該易搵到
‹ 上一主題|下一主題