用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 輸出問題
go

[讀障] ADHD 輸出問題 [複製鏈接]

想問下大家, 小兒有ADHD 初小有食藥, 但副作用大小五開始停,
成績OK 去BAND 1學校.....但上高中開始發現學習輸入無問題....
問佢識答, 但叫佢寫出來短答還可以, 但長答就點都寫唔出, 作文重慘, 坐係到5,6個鐘都係白紙.....

請問有無人同我一樣, 我可以點幫佢, 佢好灰覺得自己好失敗, 話自己讀唔成書....
見到佢咁好心痛
   0    0    0    0

睇到我眼都濕埋,好明白你同小朋友的感受。我小朋友讀緊小三,上次問醫生,醫生話無食葯的情況之下輸入可能會去不到深層次,輸出亦會相對慢點。而我小朋友暫時閱讀同理解都無問題,小一小二無作文,考試分數90分上,但是就是巨寫字方面比較令人擔心,字寫得慢又不靚,默寫方面都有點困難,我都好擔心他的作文會慘敗。

回覆 Linda2019 的帖子

係啦, 但又唔可以因為咁迫佢食藥, 我仔好小小, 佢記憶力好. 中文默書肯溫兩次都有90以上, 英文肯溫通常100......
但高中太多野要寫....不可能死記.......

其實咁睇, 大部份有ADHD都會輸出有問題...咁係唔係無辦法幫到佢, 佢覺覆診無用, 又唔食佢D藥, 連醫生都唔去睇了........

天呀!! 我可以點做!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題