用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區男仔應該點選擇
樓主: happyaiden
go

中西區男仔應該點選擇   [複製鏈接]

lamlamchu1013 發表於 20-9-18 19:08
想請問中西區band 1 女如何?謝謝!

中西區女生B1位足夠有餘給B2生

回覆 lamlamchu1013 的帖子

條數唔識計,始終多 Band 1 直屬,唔會知幾多小學部係 Band 1 or 2,唔知各校自行已經收左幾多小學部。

英華 85 +St Clare 7(71 直屬)+聖提女 10 (95)+ 高主教 6+TSK 4+TL 4+ BPS 2(5 聯繫)+ 聖心 4(108 直屬)= 122 個位,呢個係肯定的。
St Clare 應該一屆 3 班 90 左右,大約一半多啲升中學部(今年 53%,當係 48 人),咁即係有 23 個撥入公海,聖提女冇人 Band 3 嘅話,都係全升(今屆 97),聖心應該用得曬直屬,始終有兩間小學部。咁即係今屆公海有起碼 145 個,聖提女有機會有人走佬用唔曬直屬,但始終冇實際數據,當佢用曬。所以睇咁多間有列實際人數嘅中西區學校,女仔明顯派位靚啲。St Clare 雖然近年成績好過聖提女但校址比較難去,可能比較多人願意揀聖提女。

如果計埋直屬位同 Band 1+2,按 1900 個學額條數計,咁 Band 1+2 派位女仔有 456 個,Band 1 派位學額 401 個,咁即係唔少 Band 2 女都偷雞到。情況一定比男仔更好。

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 20:03
回覆 lamlamchu1013 的帖子

條數唔識計,始終多 Band 1 直屬,唔會知幾多小學部係 Band 1 or 2,唔知各校 ...

路過搭咀。

St Clare 比 ssgc 成績好❓請問係那一方面❓thanks

如果講dse, 睇咪把5+ 睇成4+... ssgc 的校網的 dse data 係用5+

SCGS 61.0%近B1C(45-60%)

2019年 SCGS
中文4+ 43.8%
英文4+ 69.0%
數學4+ 60.2%
通識4+ 70.9%
主科4+ 61.0%

mykate 發表於 20-9-18 21:09

路過搭咀。

王家爸爸 19 年提過 St Clare 近年好啲。
SSGC 出數據年年唔同,正常嘅話唔會改,一定係有啲...

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 21:24
王家爸爸 19 年提過 St Clare 近年好啲。
SSGC 出數據年年唔同,正常嘅話唔會改,一定係有啲...
...

可否俾 data 看看。thx

Sc 2019 4+ 61% , 係 1B 近 1C.

Ssgc 近年成績係好好喎。數據年年唔同❓你估計會有d 咩❓

回覆 mykate 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3759278&extra=&page=1
第 6 層。

近年好,唔代表 St Clare 差,唔代表 SSGC 冇退步,即係退步都可以係好過好多學校,SSGC 點差都係 Band 1 好學校。

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 21:27

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3759278&extra=&page=1

我沒有講 sc 差,只係想知那方面 sc 比 ssgc 好

條 link 開唔到。。。。 Seems closed

睇返2019 dse (2020 兩間都未出吧)可以話一間出 4+, 一間出5+, 比較唔到。
只係想問返,你點比較。

我諗好多中西區女女家長想知道。

tkhhung 發表於 20-9-18 16:16
當然不是叩門SLS 去了其他中學
St Joe 定 SPC ?

1998Ruby1998 發表於 20-9-18 21:27

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=3759278&extra=&page=1

雖然我幾年前都講過坊間低估了SC,不過近兩年SC自己都唔係咁爭氣。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mykate 發表於 20-9-18 21:28

2019年成績,SSGC連YWGS都超越埋啦!

仲駛乜比!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能因為同 SH 差唔多,自己小學部好多叻嘅走左,多左 Band 2 入去讀書。St Clare 位置唔吸引咁比較少人乙一二揀佢。

hkpapa852 發表於 20-9-19 11:57
2019年成績,SSGC連YWGS都超越埋啦!

仲駛乜比!

Yes, 所以我唔明點解會講 SC 的DSE 成績比 SSGC 好。。。

另外,我身邊家長都覺得,sc 位置唔係令人唔當首選的主因。

mykate 發表於 20-9-18 21:28

個帖上年6月講2018年情況
SSGC當年無公布主科成績引起疑問
之後2019年主科5+達39.6%可釋疑

St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3759278&pid=47895563

1998Ruby1998 發表於 20-9-19 11:58
回覆 hkpapa852 的帖子

可能因為同 SH 差唔多,自己小學部好多叻嘅走左,多左 Band 2 入去讀書。St Clare  ...

其實,你知唔知以前SC小學部有幾多位學生㗎?~~~

Poyau 發表於 20-9-19 12:09
個帖上年6月講2018年情況
SSGC當年無公布主科成績引起疑問
之後2019年主科5+達39.6%可釋疑

Thanks a lot.

mykate 發表於 20-9-19 12:07

Yes, 所以我唔明點解會講 SC 的DSE 成績比 SSGC 好。。。

作為一個外人去睇SC,會係輸知名度,位置,生源,始終前2項弱於SS,而又位處多女校嘅升中網,生源就變成大問題,自己小學部供應錬又唔強又唔多,係會影響中學成績!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-9-19 12:10
其實,你知唔知以前SC小學部有幾多位學生㗎?~~~
其實佢唔多熟中西區,都係道聽途說多。。scgs唔係中西區女仔首選,主因係同其他中西區女校比,學校chur得嚟同成績唔成正比,我識嘅band 1女仔無人會揀scgs做乙1

bobbob 發表於 20-9-19 12:42
其實佢唔多熟中西區,都係道聽途說多。。scgs唔係中西區女仔首選,主因係同其他中西區女校比,學校chur得嚟 ...

字數咁長,我以為好熟嘛~~~

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 20-9-19 09:04
St Joe 定 SPC ?
九龍塘男神津呀好似

IYY    發表於 20-9-19 17:51

bobbob 發表於 20-9-19 12:45
九龍塘男神津呀好似

IYY    發表於 20-9-19 17:51
‹ 上一主題|下一主題