用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地大抽獎甲部 填1間 定 填晒3間?
go

你地大抽獎甲部 填1間 定 填晒3間? [複製鏈接]

朋友建議我甲部填1間,空左甲2 and 3,變成 3條1 叩門時有誠意

你們會點做?

抽65 校網(仁立/仁紀)

15    0    0    0

上年我填哂。因為甲2,3入到的話,我可接受,就算扣門,都可以無甘大壓力,起碼有一間喺手。如講誠意方面,上年就算3條1,都未必有面試機會,所以我覺得你可以3個位填哂,除非你非甲一不入

cateye222 發表於 20-9-13 02:52
朋友建議我甲部填1間,空左甲2 and 3,  變成 3條1 叩門時有誠意

你們會點做?

咁睇下你2,3填乜,assume 都是超熱門的,基本上chance is 0, 填左都是唔會抽到。
若填次熱的又咁「好彩」抽到,咁你就同乙一無緣

三條 1 同有冇填 甲 2、3 完全冇衝突。莫非你又乙部顯誠意,只填一間?(重點:111 對於 90% 嘅學校,冇乜大作用。唔好睇到咁重)

反而你要認真考慮,有冇啲乜學校你係心儀,但佢哋要求有揀過佢哋先會優先見/一定有叩門面試機會。

甲部我去年就填了一间,就中了,因为你填的第2间如果热门的话都不会轮到你

回覆樓主:

3條1指自行/甲部/乙部皆為首選
有學校重誠意要111才有叩門面試
但收生主要睇面試表現/學術能力

theblue 發表於 20-9-13 08:32
上年我填哂。因為甲2,3入到的話,我可接受,就算扣門,都可以無甘大壓力,起碼有一間喺手。如講誠意方面, ...

係囉 又會有人只填甲1

janesong 發表於 20-9-13 11:49
甲部我去年就填了一间,就中了,因为你填的第2间如果热门的话都不会轮到你 ...

你係諗坐甲部1已經派晒學位,填甲2 係冇意思? 定 刻意做3條1 叩門?

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 09:34
三條 1 同有冇填 甲 2、3 完全冇衝突。莫非你又乙部顯誠意,只填一間?(重點:111 對於 90% 嘅學校,冇乜 ...

3條1 真是唔重要嗎?

MrBeast 發表於 20-9-13 08:42
咁睇下你2,3填乜,assume 都是超熱門的,基本上chance is 0, 填左都是唔會抽到。
若填次熱的又咁「好彩」 ...

填 唔 填都冇分別? 反而只填一間 話唔定學校覺得只揀佢而有好感?

我甲一至三填晒誇區用來叩門,某些學校註明星面試優先

cateye222 發表於 20-9-15 02:22
3條1 真是唔重要嗎?

3條1重要性因校而異 例如:
40網旅港111叩門份卷較淺
16網筲崇叩門真係111優先

回覆 cateye222 的帖子

要分出邊啲學校係「必須 111/110 先有得見」+「111 有優勢」+「有揀過就得/一定要一個 1 先得 or 容易入圍」+「來者不拒」。
e.g. 一呂、沙呂、浸聯 111、110 係入場券,000 有得見但好似未聽聞入圍攞到 offer。e.g. 旅小 111 份筆試卷會淺過 000、筲崇 111 係優先見。e.g. 油天有揀過就得,111 就加啲啲份但識人唔係 111 入到、Paul Cat 要有一個 1 先容易入圍。e.g. 瑪神、仁立、St Mary's 天神、兩聖家、聖羅撒、兩奉基來著不拒。

有收過 000/非 111 而有呢度有提過:聖彼得、英一二、瑪利曼、St Joe、SFCS、培基、喇沙、福馬紅馬、St Mary's 天神、兩聖家、旅小、瑪神、兩奉基、兩軒、丹循、新基灣、德信、CSK....

唔知你睇中邊間,如果係嗰幾間,咁 111/110 更好,如果係上面其他學校/冇列出學校,咁你個 111 就....

好多人都係叩甲二三成功上岸(e.g 020,030),識幾個係咁樣入到一線學校。

111係指:自行、甲1、乙1 ,同甲2、3無關

甲2、3可填熱門嘅學校,唔係為抽中,而係方便叩門時顯誠意

恩 甲一抽不到 甲2填热门的没用  别人的甲一填了热门的已经要抽的都抽完了

1998Ruby1998 發表於 20-9-15 11:57

要分出邊啲學校係「必須 111/110 先有得見」+「111 有優勢」+「有揀過就得/一定要 ...

你提既學校冇我想個間,我抽65校網仁立 /仁紀,唔知你有沒有聽過?

咩係020 030?

cateye222 發表於 20-9-15 18:14
你提既學校冇我想個間,我抽65校網仁立 /仁紀,唔知你有沒有聽過?

咩係020 030?

020、030 甲二揀過、甲三揀過。

仁立唔需要 111,000 都得而且不同年份都有人表示 000 叩入,仁紀 110/111 優先見,000 揀人見,有人 000 叩到仁紀。

你個 111 可以俾仁紀,000 叩仁立冇問題。

1998Ruby1998 發表於 20-9-15 18:21
020、030 甲二揀過、甲三揀過。

仁立唔需要 111,000 都得而且不同年份都有人表示 000 叩入,仁紀 110/11 ...

你連65區都識,你點解咁叻知咁多既?

cateye222 發表於 20-9-16 18:57
你連65區都識,你點解咁叻知咁多既?

算不上叻,只係多望多資料收集,同埋有賴咁多網友肯分享升小狀況。

雙仁叩門都主要考學術,努力谷下學術,就算 touchwood 抽唔到,叩門本區跨區都幫助好大。

請問如想甲一揀仁立,甲二揀仁紀,如果甲一唔中,甲二仁紀係咪都無機入到?
‹ 上一主題|下一主題