用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 自己報 boarding school
go

[英國] 自己報 boarding school [複製鏈接]

今年D agent 生意太多,愛理不理咁。早兩日我幫細女在大女所讀過學校的網站自己交資料,學校便覆我叫我交registration fee 之後會有 assessment。問題來了,之前經agent,在agent office 做assessment;自己報要去British Council 咪仲煩??
請問有沒有人不經 agent 自己報boarding school,可否講下安排入學試經驗?謝!
   1    0    0    0

TKSMOM 發表於 20-9-12 21:53
今年D agent 生意太多,愛理不理咁。早兩日我幫細女在大女所讀過學校的網站自己交資料,學校便覆我叫我交r ...

靠自己

doggy2013 發表於 20-9-12 22:04
靠自己
以我所知,有D教育中心可以做某些學校的試場,不過要問學校,因為間間學校都不同要求。

今年D agent 生意太多,愛理不理咁。早兩日我幫細女在大女所讀過學校的網站自己交資料,學校便覆我叫我交r ...

可以問下小朋友而家就讀的學校

幾年前試過自己報學校,學校入學考試安排為:學生在現就讀學校考(如學校肯安排),英國文化協會考(要支付監考費),或去指定 Agent 度考(但亦要支付監考費,因小朋友唔係經佢哋報名,佢哋無佣金收)。

我試過問,有以下方法:
1) Agent 報價監考費: 今年年初: a)LinkedU 報價$1萬;b)HKIES可以俾錢提供監考服務但最後佢無報價

2) 香港IAL 考試中心 ITS 有監考服務: https://www.itseducation.asia/services.htm (Invigilation services $1,100 up to 3 hours, $1,800 over 3 hours, inclusive ) , 呢間小女係度補習IAL 英文及上两星期交錢考IAL. 你可以同 ITS 電話/e-mail 溝通先, 會計會 e-mail invoice 俾你交錢, 你可以去匯豐bank in,好方便的

醒目開學勳章

試過直接報學校, 學校要求在他們指定的agent考試, 幾年前收$1,200

我試過係自己中學考,費用全免
當時英國的學校直接聯絡香港的老師(負責升學的)跟進,最後安排有位老師監考,前後都考左幾個鐘!
「疫情前」

我幾樣都試過。

幫仔報,一間自己報要考ISEB,香港學校可以監考(因為做慣做熟),唔收錢。
另一間指定經AA報,AA安排考,唔另收錢。

到幫女報嘅時候,都係自己報,問AA制唔制監考,佢話冇問題但收HK$1,100。
‹ 上一主題|下一主題