用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報英國大學
go

[英國] 報英國大學

請問大家報英國大學會自己經UCAS報定係會經agent辦理?

回覆 dlh525 的帖子

agent 只是代你申請UCAS, 在有需要時代你聯絡學校。 如果你自己英文好,自己有分析能力,研究學校,不需要agent.  Agent recommend 你的有他們自己的原因,未必一定是你最好的選擇。遇到緊急時刻,比如是Clearing, 他們最緊急的未必一定是你,但你自己最緊急的一定是你自己。 話雖如此,如果你怕煩,英文無信心,無時間分析,便要外援。

canterlau    發表於 20-9-12 23:26

朋友試過自己報UCAS。因為成績唔達標準,要在clearing再選校。他俾咗幾千元Agent幫手再選校和選科。Agent找了幾家有connection的大學做interview,最後成功找到心儀的大學。

想問,經UCAS 報大學,agent 可以從哪兒收費呢?

Agent的收費可以係幫手寫Personal Statement、根據學生成績選校和選科去俾意見、apply student visa…

那就是收家長費用,而不是像中學收學校費用。

對呀,是收家長費用的。有冇再收大學費用就唔清楚。

我想問Agent收費一般要幾多錢?

按道理,除非幫手搞 visa、personal statement 之類,否則 agent 唔會收錢,只會向大學收佣金。起碼我同幾位朋友報大學,agent 絕對冇收一分錢。

一般開UCAS和做簡單的資詢是晤收費。如果做in-depth的資詢是會收費的。我了解價錢方面的最低消費是幾千。當然,我也見過target top university 的全方位收費是十多萬。

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 10:49
按道理,除非幫手搞 visa、personal statement 之類,否則 agent 唔會收錢,只會向大學收佣金。起碼我同幾 ...

想請教如果找 Agent .升學(大學)會幫你做啲咩?去到當地會唔會有支援?例如到埗接送/查詢 ....?如果自己申請大學,visa  全部可以自己攪 ,是否可以不用揾 agent?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-13 12:51
想請教如果找 Agent .升學(大學)會幫你做啲咩?去到當地會唔會有支援?例如到埗接送/查詢 ....?如果自己 ...

1. 一般大 agent 唔會再有支援,自己搵路行 (朋友細 agent,因為九月先 18 歲,幫埋佢處理 police registration 同 hkid) 接送呢啲保姆式照顧就唔會有,正常情況大學會有提供接送服務,但可能係 Heathrow 落機或者某一兩日某時段先有。
2. 搵 uk 升學 agent 唯一兩個好處就係:1. 可以拆信睇 predicted grade and reference letter 2. 如果 agent 有同你心儀院校合作,可以更容易安排叩門/查詢/追問。

如果以上都覺得冇必要,可以唔搵 agent 自己報。

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 10:49
按道理,除非幫手搞 visa、personal statement 之類,否則 agent 唔會收錢,只會向大學收佣金。起碼我同幾 ...

如果用UCAS 報大學,大學點知邊間agent 幫手?

SIYip 發表於 20-9-13 12:58
如果用UCAS 報大學,大學點知邊間agent 幫手?

如果係 agent 幫你開 ucas,應該戶口係有寫低 agent 資料。

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 12:58
1. 一般大 agent 唔會再有支援,自己搵路行 (朋友細 agent,因為九月先 18 歲,幫埋佢處理 police registr ...

Many thanks

1998Ruby1998 發表於 20-9-13 13:00
如果係 agent 幫你開 ucas,應該戶口係有寫低 agent 資料。

原來如此。那就要諗清楚揾邊間agent 先開account 了。

dlh525 發表於 20-9-12 21:25
請問大家報英國大學會自己經UCAS報定係會經agent辦理?

我孩子是自己經UCAS去申請,唔困難,step-by-step。

如果你想孩子學到野,你可以放手比佢試,18歲啦,一定處理到。但如果你擔心你孩子甩甩漏漏,會驚錯過任何野,想搵agent,又無問題的。但要留意agent都有跟某些大學有聯繫,在你選5間大學時,佢可能推介左一些佢地有的大學比你,變相令你的最佳選擇少左。你求其搵兩三個agent網頁睇一睇先再決定吧!

回覆樓主:

多謝各位的意見,(emoji)(emoji)

回覆樓主:

即使找agent, 自己都要做定功夫,英國過百間大學,如孩子有心儀學科,看看學科排名,收分要求,免得到時agent 講自己一頭霧水

我阿女都係自己一手一腳搞,我覺得UCAS 唔複雜,自己搞都得,係要搵人幫手睇 personal statement