用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中二想轉校應該幾時申請?HELP
go

升中二想轉校應該幾時申請?HELP

女女中二了,中一派BAND2B ,中一學校要求留班,但因為各方面考慮而比多次機會,如今年成績仍是不合格就一定要留,主要英文唔好所以影響各科成績(英教的科目最差),補埋習成果不大 都係好差   我見到佢讀得好唔開心同辛苦  ,無曬自信同壓力!如果想轉校中中中應該幾時去最好?有無人比D意見?

回覆樓主:

每間學校都不同,上網找申請日期,留意月份,記下來,到時交申請資料。如上網找不到,建議直接打電話去問,有些全年都可以申請,有些指定月份。
清楚問題所在,又知道如何解決,努力,祝成功!!!

回覆 mlth 的帖子

謝謝 如果band3中文中學會難叩門嗎

kawing1125 發表於 20-9-12 21:15
回覆 mlth 的帖子

睇定幾間target 中學,打電話問下仲有冇位,插班通常做筆試及面試,向上插一定難過向下插,不過主要都係睇筆試,面試及成績表操行。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

剛downlaod左 d form ,我仲以為分學期要學期尾先可以交表我女女讀band2b 英校 即係如果搵band3學校先有機會嗎?我估中文中學較岩女女

kawing1125 發表於 20-9-13 11:25

剛downlaod左 d form ,我仲以為分學期要學期尾先可以交表我女女讀band2b ...

總之band 2中中 or band 3都好,唔試唔知得唔得。

宜家時勢有人出國有位唔出奇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

剛downlaod左 d form ,我仲以為分學期要學期尾先可以交表我女女讀band2b ...

試咗先,B2尾至B3嘅學校都試,可以直接打去學校問,有時校網資料都未必真

謝謝你 💕

你指B2b嘅英文班?除非直私英中,否則官津應該絕少全英文班中文中學吧。若係,有無同學校傾下轉入中文班?~~~

可試b2c的中中
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 mcl203 的帖子

我女讀直資 數 sci 英 電腦 用英文 呢幾科真係好差,中史 歷史成績都ok

學校無中文班的 小學時英文成績唔差 可能我仲睇到佢 而家真係幫唔到

kawing1125 發表於 20-9-13 14:36

我女讀直資 數 sci 英 電腦 用英文 呢幾科真係好差,中史 歷史成績都ok ...

試吓打電話問吓心儀B2津校啦,今年情況特殊,或許仲可以有機會插班~~~

kawing1125 發表於 20-9-12 16:54
女女中二了,中一派BAND2B ,中一學校要求留班,但因為各方面考慮而比多次機會,如今年成績仍是不合格就一定要 ...

你依家有邊幾科用英文教學呢?

回覆 Amy12 的帖子

數 科學同 電腦 ,數學科學完全跟唔到

女女中二了,中一派BAND2B ,中一學校要求留班,但因為各方面考慮而比多次機會,如今年成績仍是不合格就一定要 ...
依家開咗學2星期而已,不妨依家直接打電話心儀中學問有無即刻插班位考,真的有可能有機會今個月內可以插班的

回覆 小時了了 的帖子

希望快D搵到,見到佢辛苦, 又唔開心

直資b2b原校是否聖道迦南?如肯定是因為英文教學拖低成績。不防試試考其他中中插班。
另外tko 都有間有中文班b3頭直資匯知唔知啱唔啱你
感覺直資比較易考插班,比起津校

kawing1125 發表於 20-9-12 21:15
回覆 mlth 的帖子

建議你先找一些B2嘅中文中學先,我估計你囡囡轉番晒中文授課會有大改進的,無B2學校收才去找B3中學。預祝你順利。

tung0409 發表於 20-9-14 10:34
直資b2b原校是否聖道迦南?如肯定是因為英文教學拖低成績。不防試試考其他中中插班。
另外tko 都有間有中文 ...

對,匯知可能有機會插班
希望每天開心渡過 ;-)