用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF升中問題(Island School /South Island ),想請教家長 ...
go

[中學] ESF升中問題(Island School /South Island ),想請教家長 ! [複製鏈接]

家姊在ESF IS讀緊 Y8(沙田圍), 細妹讀緊ESF QBS Y6 (校區: 南島),學校現在開始登記升中. 我就有些猶豫,不知道應該選擇港島(可以選跟家姊同校) 或 南島(跟家地址可以選南島)!

選擇港島:

(好處)
- 家姊在讀, 可以多少幫手指導阿妹功課
-  IB 成績好過南島一些
- 2022年啟用新校舍,設施或許多些(?!)
- PTA費少1份(1個家庭計), 學費應該沒得減(?!)
- 校巴回程時間(原址),有機會快過南島

(壞處)
- 擔憂2022年港島搬返原址(香港半山波老道)後, 校巴未必能安排去到校區外的地方(Quarry bay) (問過校巴公司).去年和今年因為校舍在沙田,所以,都有足夠學生坐. 將來的數字就吾知. (返學吾搭校巴就好吾方便).

- 同QBS 同學仔分開升中

選擇南島:

(好處)

- 同學仔多數升返同校(南島)

(壞處)

- 與家姊非同校, 另外一個學習模式,家姊應該都較難幫手

- 南島放學過隧道,聽說好塞車 (?!)

等等...
如果方便的話,希望家長或用家給些意見, 您的意見系非常值得我參考.多謝曬!

另請問知吾知道校舍面積 港島(原址) 大D 或 南島 大D? ...

2    0    0    0

回覆樓主:

你張你剛才寫的pros and cons解釋比你小朋友聽然後比佢decide吧,始終係佢讀書。

家姐前年為何選IS而唔升SIS?   明年轉SIS可行嗎?
個人怕麻煩, 不會把兩個孩子分開兩間讀.  
IS的IB成績是因出外補習的人多,跟學校未必太大關係.
IS搬回原址後,就算有校車,要預天未光透就上車, 無校車要更早出發去中環搵同學car pool的士. 何必呢!

其實Island School不見得成績好過South Island,ESF 間間都相差不遠,可能Shatin College近年突出D,而KGV亦一向好似成績比較好,但其實分別都唔係好大。尤其港島幾間年年都差不多,無邊間特別好過其他。所以,如果要比較,成績真係唔係一個考慮因素。

反而我覺得交通真係一個需要考慮的因素。南島放學未到塞車時間。
硬件一定係新裝修的Island school 好D,但究竟係咪如期完工就好難講。
小朋友想唔想同返D朋友仔一齊亦都應該考慮吓,尤其係女仔。

kimichang 發表於 20-9-12 12:23
家姊在ESF IS讀緊 Y8(沙田圍), 細妹讀緊ESF QBS Y6 (校區: 南島),學校現在開始登記升中. 我就有些猶豫,不知 ...

South Island School 放學校車,去番QBS school zones 範圍,唔係架架行香港仔隧道,有行大坑道嘅,唔會咁塞。

多謝各位家長的意見! 各個意見都非常值得我參考..
家姊系LS P5(玫記)考入Y7, 當時offer 到 IS.  IS學校規定內部轉校,需要讀完2年. 且家姐而家系IS也讀得好好,學校各方面很容易適應,成績中上,都有幾個好朋友. 她都不捨得轉校. 有機會最終決定都係阿妹報反IS. 將來所有的安排會比較方便 ! 再次多謝各位的寶貴意見!

kimichang 發表於 20-9-13 18:43
多謝各位家長的意見! 各個意見都非常值得我參考..
家姊系LS P5(玫記)考入Y7, 當時offer 到 IS.  IS學校規定 ...

咁唔好轉啦,如果都是ESF個分別真的不是這麼大,那姊妺同一間方便好多。

回覆 964000 的帖子

多謝您!!

Activehealth 發表於 20-9-13 15:35
South Island School 放學校車,去番QBS school zones 範圍,唔係架架行香港仔隧道,有行大坑道嘅,唔會咁 ...

請問南島中學除HK人外,還有什麽國家的學生比較多呢?
校車如去東區大约車费多少?
除了每月學費外,還有其他雜費嗎?

回覆 思澄爸爸 的帖子

FYI

https://school.kcm.com.hk/sisland/

思澄爸爸 發表於 20-9-14 02:26

請問南島中學除HK人外,還有什麽國家的學生比較多呢?

好似聯合國咁乜人都有,英國人唔少,好多mixed kids,(white + Asian) 、日韓南亞裔等。

校車費條條線一樣價,2020/21 $11655 (10.5 months)

其他雜費有PTA 費(一年$350),ECA 課外活動(免費至每月$1000-2000,可自由參加)。電腦MacBook(一次過大約一萬包校內保養支援)可用幾年。每年一次MaD week體驗活動周,除咗Y7 compulsory  宿營$5000外,其他年級可選海外活動或本地活動。本地活動有啲唔駛錢,有啲$2000-5000。 海外活動overseas trips $15000-20000。

仲有啲overseas sports trips 如ski trips $15000-20000, competition trips $5000-6000, 可自由參加。

Y7-11 書簿費minimal, Y12-13 IB 書大約$2000-4000(兩年)。

Activehealth 發表於 20-9-14 12:48
好似聯合國咁乜人都有,英國人唔少,好多mixed kids,(white + Asian) 、日韓南亞裔等。

校車費條條線一 ...

謝謝回覆,很詳細啊!
你指的是South Island?估唔到仲有不少英國人!
學生多數乘校車嗎還是怎樣?

kimichang 發表於 20-9-14 11:21
回覆 思澄爸爸 的帖子

FYI

謝謝回覆,上去睇睇先

思澄爸爸 發表於 20-9-15 10:11
謝謝回覆,很詳細啊!
你指的是South Island?估唔到仲有不少英國人!
學生多數乘校車嗎還是怎樣?

係South Island School.

之前唔少英國人,但聽講好多因為社會運動上學年完後走咗或準備走,因為未可以返回校舍所以未真係睇到有無變,將來更無人知。

學生多數乘校車,但亦有唔少私家車接送,坐巴士或搭地鐵到海洋公園站行返學(大約要行半小時),好多時學生在校內校外有課後活動,搭唔到校巴放學。自己放學搭巴士、的士、地鐵等,亦唔少家長、司機特登揸車接放學。

校方、PTA安排好多家長講座校內晚上進行,學校被大自然包圍(環境非常好)。但晚上甚少巴士,連的士都好難截到,行去地鐵海洋公園站途中可能會遇上野豬。好多家長會自己揸車去(大部分屋企有車),無車就比較麻煩。有時PTA 會安排大巴返跑馬地、銅鑼灣, 但唔係次次有,無就要問其他家長可唔可以車埋。

回覆 Activehealth 的帖子

多謝分享意見!

Activehealth 發表於 20-9-15 22:46
係South Island School.

之前唔少英國人,但聽講好多因為社會運動上學年完後走咗或準備走,因為未可以返 ...

謝謝回覆!
有野猪,好驚呀!日抖有冇出現?
沿路去學校真係好静好少車經過,都擔心如果留校遲走又冇車搭都幾不便及危險。
多唔多要放學留下?通常課外活動至到幾㸃?

思澄爸爸 發表於 20-9-16 03:15

謝謝回覆!

日間果條路見唔到野豬,只係夜晚會出嚟搵野食。

通常課外活動至4:30pm, 有Activity bus 校車4:40pm 從學校開出,但只有5條路線分別去中環/薄扶林/灣仔/天后/北角/太古城/灣仔半山,唔係個個啱,所以好多學生寧願自己搭公共交通工具或者搵人接,有啲學生會夾埋call 的士。

學校有許多學生會舉辦晩上表演活動,如International Evening, The Innovation Fashion show, Diwali Night, Chinese New Year Celebration等,幫自願機構/弱勢社群籌款。除咗負責籌備、表演啲學生外,仲有好多同學、家長買飛支持。啲show 夜晚7點開始到成10點; 如果唔揸車都唔知點走,call 的士都未必嚟接。

如果本身校網唔係南島,可唔可以獨立申請南島?

vnice 發表於 20-11-10 08:53
如果本身校網唔係南島,可唔可以獨立申請南島?

買INR 就實得

kimichang 發表於 20-9-12 12:23
家姊在ESF IS讀緊 Y8(沙田圍), 細妹讀緊ESF QBS Y6 (校區: 南島),學校現在開始登記升中. 我就有些猶豫,不知 ...

SI  
‹ 上一主題|下一主題