用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS用家請share
樓主: pinkmania
go

[小學] NAIS用家請share   [複製鏈接]

回覆 timzoeydon 的帖子

我如果apply得nais都會由最早班讀上去, secure個位.
因為睇其他IS(e.g. ESF)都唔係要返全日, 請問仲有邊間要返全日?

我黎梗想住馬鞍山,心儀梗esf, ics, nais & ais (esf & ics 有half day)...我仲有邊間可以棟? ?
fis會唔會太遠?

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:31

我如果apply得nais都會由最早班讀上去, secure個位.

Anfield K1開始也有全日

回覆 964000 的帖子

我就係唔想阿仔咁快番全日.
我suppose佢N, K1 & K2 返half day, 去到K3/Year 1先返whole day.

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:41

我黎梗想住馬鞍山,心儀梗esf, ics, nais & ais (esf & ics 有half day)...我仲有 ...

住馬鞍山可以諗埋大埔啲學校,我問過幾間都有校車去馬鞍山。(不過我主力問小學部嘅校車)

FIS 如果你住烏溪沙嘅話校車車程大約30分鐘,同去大埔差唔多。

Falcon媽媽 發表於 20-9-16 17:58

我就係唔想阿仔咁快番全日.

番半日,其他時間可以自己學下音樂游水打波個D,仲有中文。
如果番全日,就逼晒星期六日。
加上疫情之下,很懐疑幼稚園仲點番到全日。

melobi12 發表於 20-9-16 18:08
住馬鞍山可以諗埋大埔啲學校,我問過幾間都有校車去馬鞍山。(不過我主力問小學部嘅校車)

FIS 如果你住 ...

大埔都唔係好多間。

FIS係Tko? 30分鐘可以去到?但見佢year 5 開始要返jardine lookout,咁咪勁遠囉

964000 發表於 20-9-16 18:16
番半日,其他時間可以自己學下音樂游水打波個D,仲有中文。
如果番全日,就逼晒星期六日。
加上疫情之下, ...

就係想佢有番d family time, 或者有時間去下d興趣班,但如果讀nais就全日比晒佢。

timzoeydon 發表於 20-9-16 15:44
回覆 magmum 的帖子

全部校車都係大概兩點九出發去柯士甸九龍站奧運都係半個鐘至九個字

想問返am嘅話喺西九要幾點上校車?
Thanks

Extended day 個學費係有offer 時佢先會同你講的,網上冇提及的。

就算疫情我都唔覺有家長quit 咗學校,
可能要入返未必咁易,
同埋讀得都係經濟條件上面應付到個學費,
佢哋有啲直頭唔希望減學費會影響師資。
但學校有因為疫情提供學費discount 。

回覆樓主:

小朋友而家讀緊year one. 當初都係考esf同埋NAIS. 最終因為小朋友講廣東話為主,esf認為英文程度未夠,所以冇收到。 所以最終揀咗NAIS。 所以樓主嘅考慮,當初我哋都有諗過。 但好老實,唔係葡萄, 當初就算兩間都收,我諗我都會揀nais。 以下係我地一啲個人睇法。

真正國際的國際學校 - 學校要求 八成嘅學生都有外國passport。雖然有好多香港人都有,但係學校喺 student mix方面都好著重diversity。 所以學生較為容易體驗得到一個多國籍嘅學習環境。 esf 視乎地區,一般嚟講香港人會比較多。 呢樣嘢有人鍾意,有人唔鍾意, 你可以諗清楚自己想要乜。( 但係今年發現大潭校舍,收咗唔少華人面孔。 呢樣嘢都令我有啲擔心,學校會唔會喺diversity上有所放鬆咗)

有教無類的學校 - 正如頭先所講esf會因為你英文唔夠好, 而選擇唔收。 nasi會因為你英文唔好 ,而揾老師專責負責 你嘅英文進度。

有規有矩的英式教學 - 課程上 學校跟隨英制,所以會比較有structure。 老師對小朋友嘅紀律亦都有要求。 學術方面程度一啲都唔低, 我哋感受過reception同埋year 1嘅課程。 我哋由一間程度都唔低嘅傳統幼稚園轉過嚟。 英文程度有差距好正常,但係估唔到數學同埋中文嘅程度都比之前傳統幼稚園高。 但重點係雖然佢哋教嘅嘢唔錢,但係佢哋從來都冇迫學生。 所以如果你入國際學校諗住要純happy, nasi未必啱你。 但係如果你係嗰種,想讀國際學校又擔心IB課程太虛無飄渺嘅話nais係一個唔錯嘅選擇。

而家肺炎當然係返唔到全日啦,但係學費並唔會因為返半日而收一半, 都係靠網上教學
而樓主呢個主題係本身問緊呢間學校好唔好,噉其實同肺炎冇得返全日都冇關係,我小朋友嘅同學仔嚟自唔同嘅國家,佢地因為停課都返返去自己個國家但係仍然都交緊學費留住個位同埋網上上堂,因為等緊一正常返就返嚟香港都係會讀呢一間學校。

有時值唔值得定唔係因為肺炎就即刻變左唔值得,老師好教學課程好,自然網上課程質素都一樣會比其他學校好。
有時香港比較恐怖嘅係唔係你想讀就讀,有啲要一出世就排隊,有啲你中途退學之後又冇得返入嚟,所以揀學校我都明白好多家長真係要三思而後行。

回覆 Falcon媽媽 的帖子

其實你小朋友幾多歲?我覺得你揀學校之前不如你儘量想揀嘅都報咗名先,真係有offer至再決定,fis基本上一出世就報先大d機會,esf而家同小學中學結龍,競爭比之前更加大,有好多家長基本上報左名連面試機會都冇。
其實國際學校競爭都好大, 如果你一心係諗住入國際學校,萬一真係得返一兩個選擇,就算全日你都要揀,或者你可能小學先至想入既,噉你就會輕鬆啲,讀住普通私立幼稚園,小學嘅時候就睇下考唔考得入

所以而家比較實在言之過早,真係有offer,再比較好d

Lalaji 發表於 20-9-16 22:12
小朋友而家讀緊year one. 當初都係考esf同埋NAIS. 最終因為小朋友講廣東話為主,esf認為英文程度未夠,所以 ...

你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一個korean. 問題係班細路大部分都唔係真native english speaker, 英文係好港式嘅流利但唔會有native嘅expression.  我會覺得中文已經犧牲左連英文都係假native咁真係賠了夫人又折兵。
另外就係homelearning令我感受到IB係比較自由風,似乎唔係我想要嘅野。

我有兩位小朋友讀緊,一個小學一個幼稚園,入左黎呢間學校3年,學校同老師好有心,課程唔淺,學校亦好有discipline, 著重規矩,但小朋友返學開心,黎緊第三位小朋友都會入埋呢度,真心推薦

pinkmania 發表於 20-9-16 23:50
你講嘅同我諗嘅一樣。阿女成班得幾個唔係香港/中國人,以我記得只有一個白人,  一個mix, 一個indian,  一 ...

NAIS 只係 IBDP, 唔係細細個就 IB 嗰種。NAIS 係大路嗰款 ie English curriculum, IGCSE, 最後兩年先 IB(DP).
所以你最後對 “NAIS - IB” 的擔心不太對。因那跟由頭到尾IB 是不同的。

請問 NAIS 的 teacher to student ratio 係大概幾多 ? (emoji)(emoji)

回覆 sipdowy 的帖子

佢應該係講緊esf IB課程及太多香港人所以唔岩佢,你誤會左,佢係覺得nais好

回覆 sipdowy 的帖子

幼稚園2年大概16-17人一班,一個老師及一個assistant
小學就22-24人一班,但當中好多科目會分程度去再分小小班。

964000 發表於 20-9-16 17:05
疫情之下,好多小學都番得半日,幼稚園又食飯又nap, 會番到全日嗎?
而且學費15萬一年,停課期間都幾傷, ...
哩個間間學校都係咁,除非唔讀
‹ 上一主題|下一主題