用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monash Nursing / Adelaide OT / Sydney OT
go

[澳紐] Monash Nursing / Adelaide OT / Sydney OT [複製鏈接]

請教一下,若果打算移民,呢3個大家會點選擇?
   5    0    0    0

樓主是本人打算留學,還是樓主是家長,幫仔女問?

OT 收生分數一般比Nursing 高,是否以上全都能達標?

留學不考慮個人能力/專長/興趣/理想,只睇將來移民?

回覆 Activehealth 的帖子

感謝你的回應。 Nursing 已經 收到Full offer, OT 要9月底先知,如果到時先考慮就太遲.
興趣與現實的問題,已經衡量過先有呢2個嘅決定,所以希望大家可以提點吓!謝謝!

回覆 519Doreme 的帖子

本人是家長,閣下問嘅我都已經同小朋友講過。佢覺得能夠成為PR之後可以再讀佢想讀嘅Master。

咁唔駛諗,一定係等埋OT.

Nursing 要捱更抵夜,OT 唔駛。

至於Sydney OT 定Adelaide OT, 就要睇邊間收。

如果諗移民,一般大埠如Sydney 好難申請,因為政府想吸引移民去細埠如Adelaide.

Adelaide OT 其實都係一個好選擇,Adelaide 畢業然後當地揾工申請移民相對較易。

利申:本身係澳洲畢業PT, 畢業後在澳洲公立醫院工作過。

519Doreme 發表於 20-9-9 13:48
回覆 519Doreme 的帖子

本人是家長,閣下問嘅我都已經同小朋友講過。佢覺得能夠成為PR之後可以再讀佢想讀 ...

其實佢想讀乜?

佢想讀心理學。
請問閣下仍在澳洲工作嗎?

519Doreme 發表於 20-9-9 14:16

佢想讀心理學。

識人香港讀OT, 之後去美國讀Master 同PhD psycho, 依家在港private practice 專睇自閉症做得好好。

OT 駁 psycho係正路,因為OT 有幾大部分課程讀psycho 啲野。反而nursing 或PT 駁Psycho 有點格格不入。除非psychiatric nursing 駁psycho.

已經離開咗澳洲,但準備遲啲返去,看情況。

不过近期移民配额主攻医生護士Engineering, project manager同大班喎~護士应該十分搶手?

感謝你的資訊🙏🏻

回覆 Yanamami 的帖子

所以呢個係一個考慮因素!護士係易過OT移民,但又覺得OT好似好D😓

519Doreme 發表於 20-9-9 20:52
回覆 Yanamami 的帖子

所以呢個係一個考慮因素!護士係易過OT移民,但又覺得OT好似好D😓
咁OT梗係高級过護士好多……

Nursing 不用去外國讀吧? 香港除三大, 還有浸大/東華/OU/明愛, 公立及私立Nursing School, 選擇不少.

yamsui 發表於 20-9-10 13:31
Nursing 不用去外國讀吧? 香港除三大, 還有浸大/東華/OU/明愛, 公立及私立Nursing School, 選擇不少.
...

完全同意!

仲有,全世界咁多國家,差唔多個個國家都有自己Nursing School, 包括菲律賓、印度、南非,一年出咁多護士,想申請去外國如澳洲,啲英文仲分分鐘好過香港畢業啲。當然仲有我地祖國啲,正急起直追。

相對護士,OT唔係個個國家有得出.
Nursing demand 大,supply 也大。OT 雖然相對demand 少,但相對supply 更少。

yamsui 發表於 20-9-10 13:31
...
佢目的諗住移民留低,唔係齋讀書嘛~

其實唔係好明,睇個移民列表,護士需求係幾萬人,OT係千幾人,但過去一年被邀請嘅就好少,究竟係咩原因呢?

519Doreme 發表於 20-9-11 09:04
其實唔係好明,睇個移民列表,護士需求係幾萬人,OT係千幾人,但過去一年被邀請嘅就好少,究竟係咩原因呢? ...

一間醫院需要護士數量大過OT好多

519Doreme 發表於 20-9-11 09:04
其實唔係好明,睇個移民列表,護士需求係幾萬人,OT係千幾人,但過去一年被邀請嘅就好少,究竟係咩原因呢? ...

原來有列表顯示出職業需求的人數和被邀請的人數,請問在那裏可以看到?

請教大家,西悉尼大學掂唔掂?佢學費明顯平好多,第一年入去已攞到AUD6,000獎學金!隨後GPA4或以上可繼續享有!
如果係讀Nursing 或OT,最重要係註冊攞牌,大學排名係唔係無咁緊要?

Activehealth 發表於 20-9-9 13:53
咁唔駛諗,一定係等埋OT.

Nursing 要捱更抵夜,OT 唔駛。

Monash OT 又點睇,呢間同另二間比較,如何? Thanks.
‹ 上一主題|下一主題