用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b3程度三線學校去b2B學校
go

b3程度三線學校去b2B學校   [複製鏈接]

有否抽到而又讀到成功例子?
定b2和b3學術都係差不多?
   6    0    0    0

tong831 發表於 20-9-8 12:47
第一個問題,唔清楚。

第二個問題,兩者相差好大!

即b3橫是點都死,博一博b2,讀唔到先算?起碼有機會谷到,上到u

carmenlook    發表於 20-9-11 16:34

回覆 得得Boy 的帖子

樓主現時有這提問,我推敲你孩子是升小六,下學年升中。

我認為你需要細心了解你孩子,在未來或會有的呈分試未考之際,是甚麼原因叫你認定他/她,必定是B3。

有部分學生有讀寫障礙,或是專注力不足,未及時發現或治療;也有相當學生是聰明至少具小聰明,未能有效引導運用在課業上。

如果是前者,作為父母請努力嘗試尋求學校或專業團體的協助,越早開始治療通常效果越明顯;後者你需要花時間和精神與孩子談談,也可尋求專業協助。
一般會爭取入讀校風較好的學校為目標,不要輕視成績表上的操行分和評語。如果孩子對小學或老師有感情,今年爭取一些服務,良好的記錄對叩門有一定幫助。

不少B3學校,每年也有畢業生入讀學位課程,當然比率較少。另一選校準則,看看學校畢業生DSE的合格率,有四核心科目在內的5科2或以上的成績,畢業後報讀其他學校發展一門技能,若成績理想還是可以接上學位課程的。

識人b3入了b2中一就留班,後來唔知點了
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章 貢獻勳章

入B2亦唔會入到英文班

首先認清孩子以中文或英文學習較理想,如果係中文,就唔好諗英文班
我唔認同b3就入u機會幾乎0,但當然會行多d彎路
另外仲有孩子性格,有d人放大池做小魚係無問題,有d就無自信無動機,一定要放小池做大魚...
恐龍家

博得到,未必好!如果要讀三年中一,大人小孩點算好?

回覆樓主:

b3全中文班都有人入U,不過是少數,而不是0機會率。

小曳人 發表於 20-9-10 10:48
入B2亦唔會入到英文班

首先認清孩子以中文或英文學習較理想,如果係中文,就唔好諗英文班

我幫他選了大池小魚苗

得得Boy 發表於 20-9-8 11:46
有否抽到而又讀到成功例子?
定b2和b3學術都係差不多?
如果真係B3程度,仲要係三線學校,想去B2B學校,需要考慮既反而唔係抽到既機會,而係跟唔跟到。原因係一般B2B同B3既學術水平會差好遠。

得得Boy 發表於 20-9-8 12:49

即b3橫是點都死,博一博b2,讀唔到先算?起碼有機會谷到,上 ...
老實講谷到既,喺小學都已經谷到,去到中學基本上係兩班人,一班讀書既,一班玩既,所以一直都認為,寧為雞首,莫為牛後。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問如學校有三班, 二中一英是BAND 幾,謝謝!
:-D

王家爸爸 發表於 20-9-11 09:26
如果真係B3程度,仲要係三線學校,想去B2B學校,需要考慮既反而唔係抽到既機會,而係跟唔跟到。原因係一般B ...

當年呈一呈二後,我親戚仔係B3頭,二線學校。親戚問我好唔好同佢揀工業中學!叫我介紹間校風好既B3。我睇佢成績確實都唔係惡劣,所以介紹間B2尾直資呃佢話係B3。佢仲話見網上話係B2學校。我連EK個朵都達埋出嚟!叫佢信我。入咗去讀一年變咗級頭,要入精英班,佢唔想,想轉校,要出動副校留人

little_yolky 發表於 20-9-11 12:08
當年呈一呈二後,我親戚仔係B3頭,二線學校。親戚問我好唔好同佢揀工業中學!叫我介紹間校風好既B3。我睇 ...

我諗要睇下學校支援夠唔夠,我見b2頭學校都好多2c學生派到入去,都係編號問題,有啲可能放係好後都錄到入去,好多學術差異都會好大,又其今年。
我小朋友都成績都唔好,又其態度,都坐緊b2中,而家上zoom都ok, 雖然英文,科學佢做堂課都係錯,都會有時聽唔明,發牛豆,但呢幾日真係識多左英文生字,都要慢慢黎

我早幾日買左塗改帶比佢,教左幾次佢用,第二日一無睇到佢一次已經爛左了 我同左輔導員講,輔導員話返到學再教返佢點用,我仔好勁破壞力驚人

gs 發表於 20-9-11 11:40
回覆 王家爸爸 的帖子

請問如學校有三班, 二中一英是BAND 幾,謝謝!
學校開到三分一英文班,代表大約有三分一人係B1至B2A,所以起碼係B2B。

ar_mak 發表於 20-9-11 12:49
你呢個又真係妙計喎!大日我有咩需要,都借你個朵出黎撻一撻先。

佢當時真係一心想搵B3學校㗎,佢仔仔又唔係真係差,而且身為一個男仔,操行居然有A!呢個真係報自行既重中之重!B2尾學校都係想搵個乖學生啫,唔通搵B1咩。俾佢知道係B2唔係B3,佢一定唔報。

回覆 王家爸爸 的帖子

如果4班有一班英文班 = B2C? , 4班有二班英文班即2A, 可以這樣理解嗎,謝謝!
:-D
‹ 上一主題|下一主題