用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 報澳洲大學
go

[澳紐] 報澳洲大學 [複製鏈接]

借Group一問!朋友剛收到移民驗身通知!大仔本來今年在香港入大學,突然加快審批,想改到2021年升澳洲大學,現在趕得及嗎?因為尚未正式獲發TR VISA (可能最快年尾)現在申請大學,用海外生身份嗎?聽說以海外生申請澳洲的大學比較要求寬鬆🙏🏻🙏🏻
   4    0    0    0

SamSamsung 發表於 20-9-7 17:43
借Group一問!朋友剛收到移民驗身通知!大仔本來今年在香港入大學,突然加快審批,想改到2021年升澳洲大學 ...

我仔也是今年入本地大學,他5月下旬也申請了澳洲大學 (跟我攞澳洲籍),以本地生申請,聽講入學要求比海外生高,DSE分數高兩分左右。尚未有offer, 大約10-11 月會出。
不太肯定2021大學申請截止未。

Gloriasogashiwa 發表於 20-9-8 23:16
我仔也是今年入本地大學,他5月下旬也申請了澳洲大學 (跟我攞澳洲籍),以本地生申請,聽講入學要求比海外 ...

我囡也是兩年前用local生身份申請澳洲大學(聯招),佢最後英國AL 成績入ICL  engineering, 但澳洲大學一直都冇消息,亦無從追問。只係話收到申請,但未有學校offer. 可能我哋case只係個別例子,但澳洲聯招冇得跟進真係無所識從,令人好迷惘

golulu2002 發表於 20-9-9 15:46
我囡也是兩年前用local生身份申請澳洲大學(聯招),佢最後英國AL 成績入ICL  engineering, 但澳洲大學一 ...

係呀,所以我們也不等澳洲聯招了。中大已開學,但決定去英國讀,明天會去做visa快證,希望25號可以出發。

報澳洲大學經Agent 或是自己報?Agent 已講明,只幫海外生報,現在兩頭唔到岸

SamSamsung 發表於 20-9-10 15:44
報澳洲大學經Agent 或是自己報?Agent 已講明,只幫海外生報,現在兩頭唔到岸 ...

此時此刻未有PR身份,叫agent用海外生身份報住先,local 11月都放榜,申請唔切啦。不过要交貴尐学費咁解啫~

SamSamsung 發表於 20-9-10 15:44
報澳洲大學經Agent 或是自己報?Agent 已講明,只幫海外生報,現在兩頭唔到岸 ...

Agent唔會幫本地生報,因收唔倒commission.  我仔上澳洲聯招報。

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

想問問大家,citizen用本地生身份上澳洲聯招考大學應該幾時要開始報名?有無邊啲 important timeline 或細節要注意?可以分享一下嗎?謝謝!

MimiMum 發表於 20-9-13 09:54

想問問大家,citizen用本地生身份上澳洲聯招考大學應該幾時要開始報名?有無 ...

澳洲聯招有少少複雜。它分開state報,首先要決定在哪裹讀,當然你可以同時報幾個state, 只是支付多些報名費。有5個選擇,接先後次序排。有些課程會在7-9 月招生,但大部是2-3月。而DSE生只會在11月出offer.  有在英國的學生說8-9 月有UNSW offer, 但Melbourne 就冇,因不接受predicted grades報名。

謝謝你的資料!即可以同時報唔同省的大學,如NSW, Victoria, etc. 睇吓邊間收,但要自己跟緊D,而且最好在HK都報大學就最穩陣。再想問問大家,澳洲大學有冇偏向收在HK讀哪一種考試制度的學生,即係Citizens 喺HK讀IB考澳洲大學,會較讀DSE的學生多大學接受嗎?

MimiMum 發表於 20-9-14 13:22

謝謝你的資料!即可以同時報唔同省的大學,如NSW, Victoria, etc. 睇吓邊間 ...

係呀,可以同時報不同state的大學。仔有報HK &英國大學。最終放棄CU去英國讀,不等澳洲大學offer了。
哪個考試制度有利真係不知道。

謝謝你的資料!即可以同時報唔同省的大學,如NSW, Victoria, etc. 睇吓邊間 ...

澳洲大學除咗極少數要Skype interview及 pre-entry test 嘅科目,例如醫科或另有指定科目,其他科目只要你在entry requirement list 一夠分就即收,因為國際留學生是不需要政府支助,是排另一條隊,校方自付盈虧,只要校方夠资源,收幾多外國留學生都可以。

我女係用DSE成績報ATAR入SydU. 澳洲开学前係中大讀左-个sem先去~不过佢自己-手搞掂,我無理到,所以唔知头唔知路。

回覆 ricetaster 的帖子

明白國際留學生排另一條隊容易啲,所以想知道相比之下,citizens有無特別高啲要求或者要親身面試等等

回覆 MimiMum 的帖子

即㤦係citizen, 如果用DSE成績報名, 但又只想交local 學費, 校方就會要求一個比 Int'l student entry requirement 較高嘅DSE成績要求, 年年唔同, 要直接問大學, 你肯比Int'l student 學費就唔會有呢個要求。需要面試與否, 純屬個別課程要求, 不論是本地或外國學生都要跟。

回覆 Yanamami 的帖子

請問你囡囡係咪2021年2月澳洲開學?佢申請咗student visa 未?謝謝

加油站 發表於 20-10-10 15:12

請問你囡囡係咪2021年2月澳洲開學?佢申請咗student visa 未?謝謝 ...
佢已經係Yr3了……

加油站 發表於 20-10-10 15:12

請問你囡囡係咪2021年2月澳洲開學?佢申請咗student visa 未?謝謝 ...

我亜女都係2021年2月澳洲開學,未申請VISA, agent 話要11月才開始
‹ 上一主題|下一主題