用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-9-12 07:09
呢三個都係自己有實力,如果當初完全分開考慮,也是一樣的

問題是不確定性呀
樓主的case 的弟弟或許靠自己都可以考到一線小學
問題是家姐樓主先睇到咩能力,但弟弟未知

我當年二哥考插班時
妹妹還未讀幼稚園
佢有無能力靠自己是不確定的
而且
其實我家妹妹在升幼時,只有一間happy school 收
其他全軍覆沒
而升小時
除左哥蔭的男女校
自己考直私也無一間有second in
所以有保險線在手
相差甚遠

其實做多於一個仔女嘅阿媽
一定會考慮到呢個問題
大嗰個,大概知咩質地
(一般問得呢類問題,當然對大嘅比較有信心)
但問題細嘅仲細
萬一佢無大嗰個嘅能力
做家長自然想大嘅帶下細
好正常想法
自己會盤算
寧願兩個都讀二級學校
定一個一級一個唔知去左咩級
(假設學校有分級及其他因素不變)
另外
我個人經驗
第一個往往放最多心機、時間、金錢栽培
第二個,唔關偏唔偏心事
往往因為分身不下;教嘅關注嘅時間一定大大減少
因此對下一個無咁有把握
想搵安全少少嘅路嘅心態
好正常

pamelaywy 發表於 20-9-12 13:21
問題是不確定性呀
問題是家姐樓主先睇到咩能力,但弟弟未 ...
我可能之前大女冇諗咁多,也少睇EK,自信十足,膽粗粗心口挂個勇字,完全冇train 過就去考直私,初初全部waiting or reject,真係一頭汗。好彩最後入到最心儀的一間,真係講緣分。再之後發現原來幼稚園入可以直升喎。即刻安排細佬去考同一間幼稚園,緣分就係緣分,也是唯一一間的幼稚園offer

之後細妹就跟尾入

龍幼的好處,在於可以享受愉快的幼稚園,初小生活,按照佢哋的興趣特長加以栽培。

我自己的觀察,通常小朋友到了高小,4年級左右,會一下子成熟好多。之前一直默默耕耘的興趣,閱讀,基礎等等,開始慢慢見到成效。

這時再根據小朋友能力,興趣,計劃升中的路。

pamelaywy 發表於 20-9-12 13:21
問題是不確定性呀
問題是家姐樓主先睇到咩能力,但弟弟未 ...
你講的都係,第一個小朋友往往最俾心機,用最多時間。之後的可能理唔到太多。不過,經驗也是慢慢積累的,第一個可能會走彎路,而之後的吸取經驗教訓,教育方面更加得心應手,事半功倍。而且有大的做role model, 細佬妹也覺得做好自己天經地義。
所以,公平喎!

唔值得,顧咗大先

我當年大仔主力考男女直資,如果要自行和大抽獎也打算全放男女校;到細女時心水係哥哥的學校,有報其他女校只當backup

回覆樓主:

男仔我prefer男校,女仔反而唔鍾意佢讀女校,因為我自己女校,爸爸男校,爸爸的校園生活多姿多彩,但係我自己讀得好唔開心,因為個人經歷,所以會有此選擇

回覆 雲翩翩 的帖子

唔清楚版友嘅背景同經歷
只係想講

唔係間間男校/女校/男女校都一樣

廿年前嘅學校同今日亦會有唔同的

親身經驗,大囡升小考到一線女私龍校,為細佬及減壓放棄,考入區一線男女津校,讀咗2個月,小朋友極度不喜歡,結果幸運中間再插一三私直至畢業,細佬當然跟姐姐一起。到考中學,姐姐偶爾埋怨當年冇揀果問小學,升中壓力超大。好在最後有得選擇,而且重有其中一間心儀學校。呢個教訓⋯⋯⋯最好將小朋友視為獨立個體考慮,否則有機會兩敗俱傷😅

MrBeast    發表於 20-9-26 11:31
HKYB    發表於 20-9-26 09:13

Cly2008 發表於 20-9-17 11:06
親身經驗,大囡升小考到一線女私龍校,為細佬及減壓放棄,考入區一線男女津校,讀咗2個月,小朋友極度不喜 ...
尤其是小朋友好辛苦考到的學校,自己又想讀,如果為了細果個而放棄,真係有D唔公平

Godark 發表於 20-9-7 11:06
是的,但小學好像兩姊弟還有機會一起返學成長會較好,亦方便我們自己接送,中學再按需要各自考不同男女學校 ...

我就係家姐女直,細佬男直,大有人在

回覆樓主:

已刪除
‹ 上一主題|下一主題