用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 限制使用手機程式
樓主: heidicyli
go

限制使用手機程式 [複製鏈接]

Amy12 發表於 20-10-4 10:30
我小朋友做功課都要擺部手機係身邊,叫佢擺係廳就發脾氣,話擺係我書台又如何,我都唔會玩,事實上佢係有 ...

我限制學習與應用電子產品係好嚴,只要其他事俾孩子的"自由度"十分夠大就可以了,個人認為,手機或電子產品的影響比較大,故我只响這兩方面嚴僅些係可以的,女兒都算受落,所以她响中一已經接受到可用手機的時段了。友人兒子,小學成績十分好,去到中學日日打機,成績跌得好緊要,要與孩子傾妥條件才可以止跌回升。

Sad2020 發表於 20-10-4 15:57
我都唔知道 我係邊一種, 其中個問題係佢唔肯認, 佢其實係唔精嗰啲蠢蠢地, 佢真係可以唔食飯跟住拎埋個 ...

"暴風期"的年青人係幾難攪,但係可以講條件的,因為小孩子會認為大人範規不守承諾會是大發雷庭,相反地,大人亦要好好利用這點找孩子的錯處,這艱巨的工作多數由我老公做,c6係當惡人角色,若然孩子唔認嗎?!c6會給孩子所有瀏覽記錄出來無得底賴,事前有向孩子講明會咁做。

YmOra 發表於 20-10-4 19:43
"暴風期"的年青人係幾難攪,但係可以講條件的,因為小孩子會認為大人範規不守承諾會是大發雷庭,相反地, ...

好多謝你回覆我, 但我都唔知自己可以講乜嘢好

大陸有只叫(愛學生).可以控制APPS使用,仲可以限制睇電話距離,行路時禁止使用,可以同佢買機或買APPS.但用尼類野控制始終好煩,睇點引導小朋友自律仲好,我仲未成功
‹ 上一主題|下一主題