用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 限制使用手機程式
樓主: heidicyli
go

限制使用手機程式 [複製鏈接]

Amy12 發表於 20-9-13 11:00
小朋友ID要同家長同步嗎?

與家人共享到加小朋友apple id

kyu0203 發表於 20-9-13 11:04
與家人共享到加小朋友apple id

小朋友手機睇到到家長手機D資料嗎?我係自己手機可以睇到小朋友手機睇緊咩嗎?

Amy12 發表於 20-9-13 11:19
小朋友手機睇到到家長手機D資料嗎?我係自己手機可以睇到小朋友手機睇緊咩嗎?
...

會睇到小朋友用咩app用左幾耐?

小朋友會係「尋找」app到睇到我既位置,同樣我也睇到他的位置。

kyu0203 發表於 20-9-12 19:11
我小朋友初初係比samsung 平價機佢,後來朋友教我,小朋友同大人一齊用iphone,幫小朋友係iphone 到開個ap ...

乜可以響我部機度控制的嗎?

little_yolky 發表於 20-9-17 21:09
乜可以響我部機度控制的嗎?

你指iphone ?定android ?

iphone 可以

android 好似都得,若小朋友年齡13歲以下(好似係)用小朋友名開個電郵同埋係手機到登入,好似大人要裝個google 家長監控app黎控,但我冇真正試過。

kyu0203 發表於 20-9-17 21:15
你指iphone ?定android ?

iphone 可以

我哋三母女都係iPhone。

little_yolky 發表於 20-9-17 21:19
我哋三母女都係iPhone。

你個女的apple id係咪佢地自己?夠18歲未?
要佢地電話係自己獨立id,年齡18下。。

你係家庭成員到加埋佢地,就可以了。

回覆樓主:

我家10歲的丫頭,由8歲開始已經沉迷到,半夜爬起床用我手指開指紋鎖,偷睇畫圖或數字密碼,各種各樣方式都有。今年初買咗個華碩路由器,下載個apps就可以遙控路由器開關,可以設定邊部設備能連接,又可以預設每一部設備可以或不可以連接wifi的時段。至於電話或平板,我選用咗一個付費apps, 可以遙控鎖屏,可以限制那些apps不能用,也可以預設使用時段,也可以在不同時段限制不同的apps。不過,依然要花自己非常多的時間去監察。
當個好爸爸

回覆 boyboobee 的帖子

你好專業監控我估你小朋友十分聰明。你是被逼出來的

heidicyli 發表於 20-9-25 17:59
回覆 boyboobee 的帖子

你好專業監控我估你小朋友十分聰明。你是被逼出來的 ...

佢用哂所有智慧去解鎖同解密碼,又識去用人地冇鎖的wifi或手提電話的熱點。我呢兩年畀佢逼到變咗網絡監察員啦,無論瞓覺定工作都精神緊張,簡直係碟戰咁刺激(emoji)
當個好爸爸

其實我都明白一味限制也不是辦法,正因為疫情,整天待在家裏打機,對其他的娛樂又提不起興趣,但隨着返學、活動開始增多,有運動.....和社交.....,打機的意欲會越來越少!

heidicyli 發表於 20-9-27 22:52
其實我都明白一味限制也不是辦法,正因為疫情,整天待在家裏打機,對其他的娛樂又提不起興趣,但隨着返學、 ...
同佢一齊煲劇,學英文。

回覆樓主:

我反而覺得限制停用年青人好反感,尤其佢知道你想控制佢的私人時間私人空間,我通常佢攪得掂佢喜歡點就點,佢同朋友玩吹晒水我有時都join, 了解下年青人玩乜同講乜,而我了解到大多年青人父母成日叫佢唔好乜唔好物佢地好唔like! 始終反叛期,越想佢咁反而佢地故意做你唔想果樣。所以溝通和了解反而係重要一課。

In2c68 發表於 20-10-2 18:10
我反而覺得限制停用年青人好反感,尤其佢知道你想控制佢的私人時間私人空間,我通常佢攪得掂佢喜歡點就點, ...

見到呢個topic我就覺得好難過, 究竟我做得咩地方唔好, 一開始個女升上中一, 交部手機畀佢之前已經傾好條件, 但係個女根本冇遵守, 我真係冇咩辦法
見到你哋個個都話好叻自己啲仔女都係可以唔使管嘅, 我真係想問下你哋仲有啲乜嘢可以做, 我個女日日都攬住個電話, 食飯話咗唔畀用電話佢就食食下飯攬住個電話去廁所繼續睇, 瞓覺時間話唔畀用電話, 佢就繼續半夜喺度偷睇, 佢連屋企個電視機都唔放過, 半夜走出嚟睇youtube, 睇到第二朝zoom係實係 恰眼瞓㗎, 喺側邊拍佢兩下佢又唔認,佢死都話自己冇, 雖然而家返咗學好少少, 放學返嚟就 走去瞓覺, 半夜就攬住個電話同埋偷睇電視, 所有傾好嗰啲條片佢都只係喺面上面講, 死口唔認自己有玩, 佢其實唔係鍾意打機, 佢淨係鍾意睇埋youtube嗰啲爛笑話爛gag, 其實已經睇過好多次翻睇就翻睇又翻睇, 我真係真心想問下大家仲有啲乜嘢可以做

Sad2020 發表於 20-10-3 17:07
見到呢個topic我就覺得好難過, 究竟我做得咩地方唔好, 一開始個女升上中一, 交部手機畀佢之前已經傾好 ...

其實如果要好似其他人咁set 乜set物,始終佢有其他辦法偷雞。我比較簡單條件一早講好,如果唔聽無論電話定wifi都cut得,反正學校d功課又唔係樣樣要電話,要做功課先開wifi都重得!

Sad2020 發表於 20-10-3 17:07
見到呢個topic我就覺得好難過, 究竟我做得咩地方唔好, 一開始個女升上中一, 交部手機畀佢之前已經傾好 ...

估計你都係一個比較淋善嘅人,若然"條件"不遵守就一定要切實執行,我記得我的孩子剛上中學,我話明無論咩功課都不能用手機協助完成,即是話做功課期間電話要放响離工作枱更遠的位置,日子耐咗孩子都習慣可以無電話專心做功課,亦講明成績差到大家商議好的標準之下,台費需要孩子用零用錢自付費用。

YmOra 發表於 20-10-4 07:59
估計你都係一個比較淋善嘅人,若然"條件"不遵守就一定要切實執行,我記得我的孩子剛上中學,我話明無論咩 ...

我小朋友做功課都要擺部手機係身邊,叫佢擺係廳就發脾氣,話擺係我書台又如何,我都唔會玩,事實上佢係有睇手機,硬要佢手機擺係廳,一定係吵架,跟住冇心情做功課!

YmOra 發表於 20-10-4 07:59
估計你都係一個比較淋善嘅人,若然"條件"不遵守就一定要切實執行,我記得我的孩子剛上中學,我話明無論咩 ...

我都唔知道 我係邊一種, 其中個問題係佢唔肯認, 佢其實係唔精嗰啲蠢蠢地, 佢真係可以唔食飯跟住拎埋個電話呢喺廁所度個幾鐘, 你話佢佢堅持自己冇, 試過zoom 佢恰眼瞓我話都冇話淨係拍咗一下, 轉個頭食飯嗰陣佢特登話返我,我都冇瞓你做咩拍我啫, 佢唔肯認有違規, 你真係罰佢佢又會大發爛渣, 試過夜晚話佢喺房玩電話佢唔認, 佢發脾氣拆爛咗個窗花出嚟去作隔離嗰個大窗

In2c68 發表於 20-10-4 04:38
其實如果要好似其他人咁set 乜set物,始終佢有其他辦法偷雞。我比較簡單條件一早講好,如果唔聽無論電話定 ...

熄wifi無咩用, 我個女唔係打機,係睇片佢一早download曬, 而且佢都係睇啲 youtube  爛 gag 笑話,類似 Carl 果 d, 佢就係翻睇再翻睇同一片都仲係要睇
‹ 上一主題|下一主題