用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 限制使用手機程式
go

限制使用手機程式 [複製鏈接]

自從疫情以來,小孩天天在家沒有約束地使用手機,電腦,每每發現他們不太懂得約束自己使用時間,因而與子女之間發生很多磨擦拗撬,請教各位有經驗父母,如何在手機或電腦中設定限制,因為剛上中學,很多時候都需要使用Safari, WhatsApp......又不能設下太多限制。請有經驗人士分享、指導一下
謝謝!
   10    0    0    1

其實我有試過set 每日total使用時間3小時,但他就用盡3小時去打機.....無話可說

回覆樓主:

用family link app,可set每個app用的時間

heidicyli 發表於 20-9-6 12:39
自從疫情以來,小孩天天在家沒有約束地使用手機,電腦,每每發現他們不太懂得約束自己使用時間,因而與子女 ...
其實, 我從冇限制阿女上網時間, 佢地已經上到中學, 好難下下都昅實, 我又要返工, 得佢一個人晌屋企, 我只會同佢傾, 自己一定要識咩係權力同義務, 衡量輕重, so far 都冇大問題

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 20-9-9 11:11
其實, 我從冇限制阿女上網時間, 佢地已經上到中學, 好難下下都昅實, 我又要返工, 得佢一個人晌屋企, 我只會 ...
俾個 5 我

我囡用既係無限 plan 囉

升中開始都無理佢上網玩咩, 最多同佢傾有咩網有問題, 收到轉寄既 link 唔好亂開, 免得中毒咋

越限, 咪將個少少時間用盡黎打機, 到要做功課時一句 "未上網搵資料", 你係咪可以唔俾佢上丫, 功課黎啵, 唔做交唔到扣平時分啵

妹妹頭    發表於 20-9-9 15:02
妹妹頭    發表於 20-9-9 15:02
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-9-9 12:33
俾個 5 我

我囡用既係無限 plan 囉
我都係一上中學, 中一就開左個無限數據比佢, 都係幾十蚊/月, 因為佢太多課外活動, 又要去游水, 又要童軍, 冇數據好難搞, 做功課又要SEARCH野, 但佢都算自律, 定時會收機做功課

妹妹頭 發表於 20-9-9 15:05
我都係一上中學, 中一就開左個無限數據比佢, 都係幾十蚊/月, 因為佢太多課外活動, 又要去游水, 又要童軍,  ...

你們學校有無Wifi提供比同學用?

自從疫情以來,小孩天天在家沒有約束地使用手機,電腦,每每發現他們不太懂得約束自己使用時間,因而與子女 ...

知道這個疫情幫到一些孩子成長咗!也有一些變本加厲玩多咗手機電腦,成績亦變差咗!自律性低嘅真係十分之影響。友人jm計算孩子一星期用手機的"總時數",jm每三日就會响習作抽大約30題題目給孩子作小測,合格無事,若不合格則需要受罰,要付出相等於"總時數除10科"咁多的時間溫習番D唔識嘅內容,總之要歸還番D玩嘅時數作彌補,之後仲要補考番,這種""條件交換""對jm的孩子尚算可以。e+總算可以控制番個玩機的時數,成績亦差極有個泡。

JJDBB 發表於 20-9-9 16:15
你們學校有無Wifi提供比同學用?

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 20-9-9 15:05
我都係一上中學, 中一就開左個無限數據比佢, 都係幾十蚊/月, 因為佢太多課外活動, 又要去游水, 又要童軍,  ...
我囡都係好多活動, 唔用無限無可能

正因佢忙, 先會分配時間做功課

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Mat_Dad 的帖子

謝謝你的建議。

用iphone定android ?

用iphone 在管控上方便啲。。用營幕使用時間黎控,可以揀app控制用幾耐,又可以揀全放某些app。。。

但,你已經放哂手機比佢用,再操控番會比較難,不如同佢溝通好點用手機較好。

回覆 kyu0203 的帖子

是的。你已講到重點,因之前太鬆,宜家收緊不易。希望大家可以多交流一下,讓一些還未開放手機的父母參考。

我都有這問題, 疫情下時常上網致很夜瞓, 試過同佢講, 又說要上網做功課. (真的不是每個小孩都可自律及自制, 特別是初中生)
請問是否可用我的手機Apps限制家中wifi誰人可使用及
限制某些Apps上網時間?  
Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

簽名被屏蔽

AppleChow 發表於 20-9-10 16:22
我都有這問題, 疫情下時常上網致很夜瞓, 試過同佢講, 又說要上網做功課. (真的不是每個小孩都可自律及自制, ...

純粹個人意見,年青人好要面子,若然用app作"監控"工具,同學間好快就察覺得到,多數會俾人笑足幾年,影響心志成長。既傷親子間的感情,又有可能會製造出更多新鮮對抗。使用監控短期效果可能有但唔會"服"。令我想起,以前D電視有一個功能,就是""媽咪鎖""。

heidicyli 發表於 20-9-10 14:18

是的。你已講到重點,因之前太鬆,宜家收緊不易。希望大家可以多交流一下,讓一些還 ...

我小朋友初初係比samsung 平價機佢,後來朋友教我,小朋友同大人一齊用iphone,幫小朋友係iphone 到開個apple id,掛番落大人部手機到。。呢個方法都幾好,我而家set住幾點後停用,只開放電話通話同whatsapp ,其他全鎖。。而game app就限時使用。。

很好的建議!

回覆樓主:

其實現在年青人的諗法已和大人一樣,如果佢把自己手頭上的工作完成,其實好難控制喎!因你以為佢在玩,但呢d又係佢呢個年代的生活模式同和朋友的交流方法!對同以前我地用電話同朋友吹水一樣!好似我見我個仔一邊同同學打機一邊又講下學校野其實都無壞。

kyu0203 發表於 20-9-12 19:11
我小朋友初初係比samsung 平價機佢,後來朋友教我,小朋友同大人一齊用iphone,幫小朋友係iphone 到開個ap ...

小朋友ID要同家長同步嗎?
‹ 上一主題|下一主題