用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 現讀 year11 想 year12 轉校
go

[英國] 現讀 year11 想 year12 轉校

兒子現讀 boarding year 11,如果想出年轉校讀 sixform,是否可以自己向心儀學校申請?還是經香港 agent ? 現讀學校仍未出上年第二學期成績,第三學期因疫情停課,如果等埋今年考 gcse mock exam 出咗成績之後才申請 sixform 會太遲嗎?
謝謝

chameleon 發表於 20-9-6 11:29
兒子現讀 boarding year 11,如果想出年轉校讀 sixform,是否可以自己向心儀學校申請?還是經香港 agent ? ..
如果你學校有收過 Deposit / 一個學期留位費, 而你又等 GCSE 出結果時先轉學校, 咁你未夠一個學期通知退學, 學校咪會沒收 D 按金?

自己聯絡學校又得,揾agent 又得。其實唔駛等,現在有咩俾咩agent /學校,睇吓有咩學校可以揀。記得check 清楚學校要預早幾耐通知轉校。

謝謝過客,上年收過學校email 關於如果想 sixform 轉校,最遲要四月前通知學校,我會再查清楚
謝謝 SIYip,我會和兒子商量盡快申請,如 sixform 面試需要家長飛去英國陪同面試嗎?兒子之前在香港申請 boarding 時經 agent 安排在升學中心 skype interview

謝謝

chameleon 發表於 20-9-6 11:29
兒子現讀 boarding year 11,如果想出年轉校讀 sixform,是否可以自己向心儀學校申請?還是經香港 agent ? ...

我囡囡都有此打算。 我覺得申請好容易,自己搞或用agent 都應該得,我反而覺得申請左之後,佢如果要去學校考入學試或者interview,安排係唔係會好麻煩? 我睇過幾間學校考入學試嘅時間都係11月某一個weekend 甚至某一日放學後都有,又唔係學校假期,同埋英國咁大唔係香港去九龍佢自己搭地鐵咁簡單,有冇家長可分享之前經驗?

過客 發表於 20-9-6 11:35
如果你學校有收過 Deposit / 一個學期留位費, 而你又等 GCSE 出結果時先轉學校, 咁你未夠一個學期通知退學, ...

Yes,如果未夠一個 term時間通知,學校會收取你的按金/一個 term學費。
因為我女兒今年九月轉了去另外一間學校讀 sixth form。因此我已經被收取一個 term 學費,無計另外一間勁好學校conditional offer要女兒GCSE 有8科 9/8分呀!我怕她不ok,兩間學校也留了位,後來女兒成績ok了,當然選新學校,所以舊校我們便要蝕了一個 term學費。
除非你好有信心,你的孩子成績一定達到 offer 啦!

我都有此打算,阿仔今年Y11,想轉校讀Y12 , 而家學校要一個term通知,所以一定要起放Easter term break前通知,正常聖誕節前有一次收生,想起呢次前申請,interview 都好辦,但筆試點呢,唔知有無家長子女起英國申請過?係咪搭車去?

我估今年英國學校都未必可以派人過來香港收生,香港唔比非香港人入境。

煩惱中,考試喺weekday / weekend ,搭的士可能都要兩丶三個鐘頭,去到都攰,仲要考幾個鐘,點安排好呢?

兒子現在北愛讀,想轉去英格蘭讀 sixform ,如要親身去學校考試,咁我就必須要向學校請假,然後我要飛過去北愛再帶兒子飛過去英格蘭考試

yuyueng 發表於 20-9-6 15:30
我都有此打算,阿仔今年Y11,想轉校讀Y12 , 而家學校要一個term通知,所以一定要起放Easter term break前通 ...

安排Guardian 接送孩子去考試可行嗎 ?

katrinafu 發表於 20-9-6 16:05
安排Guardian 接送孩子去考試可行嗎 ?
我估唯有咁樣,不過車程可能唔短。

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-9-6 15:30
我都有此打算,阿仔今年Y11,想轉校讀Y12 , 而家學校要一個term通知,所以一定要起放Easter term break前通 ...

我試過自己申請, 考試日期剛好是10月half term最後的星期六, 所以我跟小朋友一齊由香港飛返英國, 搭火車去學校考試, 在那個鎮還住了一晚

我target 好幾間都係十一月,每次都要向學校請假。

如果由OCT half term break 過去我要留喺英國一個月,喺嗰邊我唔敢揸車,一路揸一路數唔到啲roundabout ,宜家好頭痕!

Chole 發表於 20-9-6 16:03
煩惱中,考試喺weekday / weekend ,搭的士可能都要兩丶三個鐘頭,去到都攰,仲要考幾個鐘,點安排好呢?
...

當年女兒去考三間學校,都要請假去。我們一放學就接走她,再駕車去學校附近住一晚,等她有足夠休息,跟住一早去考入學試。
另外些學校,考入學試是分開兩日,因為一天考入學試,一天考scholarship獎學金的面試,兩日都要去呢!

angelleungyp 發表於 20-9-6 17:29
當年女兒去考三間學校,都要請假去。我們一放學就接走她,再駕車去學校附近住一晚,等她有足夠休息,跟住 ...

我亦希望係咁安排。

請問是否照直同學校講?

回覆樓主:

當年考慮轉校,經香港agent報左三間,兩間在英國進行視像interview,一間要親自去學校考入學試加獎學金,學校安排前一晚住宿舍,方便第二朝一早考試,阿仔和一個同學向原校請假,用左大半日搭火車去當地,最後有收到但放棄了,其實都係一個好好經驗。

Chole 發表於 20-9-6 18:01
我亦希望係咁安排。

請問是否照直同學校講?

當然直接email 通知學校請假,因為之後你去考的學校會向你現時的學校取你孩子的成績。

angelleungyp 發表於 20-9-7 04:40
當然直接email 通知學校請假,因為之後你去考的學校會向你現時的學校取你孩子的成績。
...

明白,謝謝你!

woodylam 發表於 20-9-6 21:06
當年考慮轉校,經香港agent報左三間,兩間在英國進行視像interview,一間要親自去學校考入學試加獎學金,學 ...

其實系咪揾香港Agent會方便D呢?我又想問下,你報三間,系咪有2間唔使親身去學校考試?因為如果要親身去三度都幾長途跋涉,我自己去唔到英國陪阿仔,返香港要隔離14日,工作上真系難以安排,會唔會有D可以網上做埋TEST?要等GCSE成績既咪一定無左原校一個學期按金羅。