用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三圖書推介
go

小三圖書推介 [複製鏈接]

想問下,你地小朋友小三,睇緊咩書?中英都得。英文嚟講,我女睇緊 My Weird School,中文就老鼠記者。其實係咪程度正常,定係較慢?係咪可以開始睇下 non-fiction, 如科學或歷史?你地小朋友又睇緊咩圖書,可分享下?

27    0    0    0

小二女,英文書我自設年度推薦作家,小一係Roald Dahl,今年係Enid Blyton,啱啱開咗套wishing chair 同 naughtiest girl嚟睇,頭頭都擔心太多字,點知一睇就手不釋卷。

中文睇緊大偵探福爾摩斯、神奇柑仔店之類,都係書店大熱童書。買咗兒童版四大名著同成語故事,每日伴讀,因為尼類書有歷史文化需要解釋。

taiyeung 發表於 20-9-7 01:18
小二女,英文書我自設年度推薦作家,小一係Roald Dahl,今年係Enid Blyton,啱啱開咗套wishing chair 同 na ...

你小朋友好叻,小一睇到 Roald Dahl 和 Enid Blyton。

四大名著,你揀精英出版的那套?成語故事有無推介呢?

我都想睇下小四女仔有乜好介紹
尤其中文,佢中文麻麻,自己可睇柑仔店,新雅文學館那些,不知還有那一些適合。
英文也是,有那些經典又好看的書適合呢? 買了PERCY JACKSON,看了ARTEMIS FOWL,想看還有那些

Pigdripy 發表於 20-9-7 15:16
你小朋友好叻,小一睇到 Roald Dahl 和 Enid Blyton。

四大名著,你揀精英出版的那套?成語故事有無推介 ...

四大名著-小樹苗

成語小劇場

女兒也是小三,英文看David Walliams的小説,中文看成語書和新雅兒童文學名家精選系列,愛不釋手!

My weird school 和英文版的老鼠記者就是佢一年級時候的最愛!

Cherry7443 發表於 20-9-8 19:01
女兒也是小三,英文看David Walliams的小説,中文看成語書和新雅兒童文學名家精選系列,愛不釋手!

My wei ...

你女兒好利害!當時小一已識咁多詞語。

Pigdripy 發表於 20-9-8 22:05
你女兒好利害!當時小一已識咁多詞語。

我比較早就開始鼓勵佢的閱讀習慣,所以K3已看chapter books, 慢慢走過來其實也不是太困難,我也沒有給她壓力!

Taiyeung 和Cherry 的女兒是否屬於 above average?

還有無其他人可分享下小三睇緊咩書?

Pigdripy 發表於 20-9-22 23:03
Taiyeung 和Cherry 的女兒是否屬於 above average?

我女係超級書蟲,每日一定要有時間靜靜睇書。上年小三,睇得最多係Jacqueline Wilson 嘅書 (由小一開始已睇咗超過30本),佢係JW嘅鐵粉。另外,亦睇咗2本我覺得好有養份嘅書:Wonder 同 Auggie and me。我女好中意,前後翻睇咗3次。

中文方面,小三時睇香港兒童文學名家精選系列。無限loop屋企嗰10幾本。

Keep住閱讀興趣好重要,書嘅程度唔重要。

Pigdripy 發表於 20-9-5 22:42
想問下,你地小朋友小三,睇緊咩書?中英都得。英文嚟講,我女睇緊 My Weird School,中文就老鼠記者。其實 ...

[url=]My Weird School Series[/url]
Author: Dan Gutman
Illustrator: Jim Paillot
Number of Books in Series: 21
Age Group: 6 - 10 years

Reading Level:AR Levels 3.5-4.4
GLE 2.3-4.3
F&P/GRL O
DRA 34
Lexile® measure 540L-700L

小三看,很正常啊!

Pigdripy 發表於 20-9-22 23:03

我女小三,中文仲不停翻睇大偵探福爾摩斯(睇左2年)、衛斯理少年版、君比穿越時空系列,但最鍾意都係喜羊羊(漫畫、小說、大電影n咁多個series翻睇無限次),西遊記(睇左好多兒童版),三采漫畫、蠟筆小新,另外佢鍾意睇古詩,康軒、紅蘋果...

英文睇緊David Walliams, tom gates, horrible science又會翻睇下magic tree house , calendar mysteries, ORT Time Chronicles...報紙Goodies, Junior Standard, 或上網搵下d recipes...

其實到小三都已經好自主自己揀書睇,做父母都係負責俾$買,所以佢自己話睇乜就睇乜,好過買左又唔睇~

小朋友享受閱讀已經好開心,家長唔使太在意咩程度啦,閱讀本為興趣。

我系bookfun outlet 買左harry potter 同 Magic tree house

想問下,你地小朋友小三,睇緊咩書?中英都得。英文嚟講,我女睇緊 My Weird School,中文就老鼠記者。其實 ...
yes, 最好有non fiction, usborne young reader ok

回覆樓主:

男仔請問有咩英文書推介?

閱讀能力-已完成HP,
Magic tree house, Roald Dahl, David Williams,超多本Beast Quest etc
見佢唔鐘意偵探類, Famous Five 嗰類冇乜興趣

我仔小三下學期修煉,衞斯理(成人version),佢中文書比較好,英文書小三下學期先開始roald dahl , 之前my weird school , Tom gates , horrid Henry , storey treehouse , captain underpants ,因中文小學,所以偏好中文書,中文理解能力好D

我覺得十分正常
‹ 上一主題|下一主題