用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS2021
樓主: JN125
go

[英國] UCAS2021   [複製鏈接]

醒目開學勳章

JN125 發表於 20-9-5 11:41
回覆 3b 的帖子

謝謝你的資訊,你哋真係好叻嘅父母,很多資訉,很清楚"遊戲規則""玩法"⋯還不吝嗇分享 ...

我自問唔叻, 英文亦麻麻, 只是多留意前輩家長過往的分享, 會久不久看看某些網站, 例如Student room, Mumsnet, BBC news,The Guardian,The Telegraph等等,亦多得其他家長願意一齊分享經驗, 獲益不少!

3b 發表於 20-9-5 09:31
因為疫情問題加上A-Level評分 u-turn, 有些學生延遲入學, 但學位有限, 多少都有些影響, 2021年EU學生要收 ...

唔知Uturn 對大學學科學額有幾大影響,International 已經位少,再收少D又難咗(emoji)。 呀仔仲未考Ielts. 而家努力執緊個PS同準備admission test. 話遲D先考 ielts 。

CPLA 發表於 20-9-6 09:14
唔知Uturn 對大學學科學額有幾大影響,International 已經位少,再收少D又難咗(emoji)。 呀仔仲未考Ielts. ...

今年好多變數, 呀仔有師兄黎緊讀year one 已經話會用2020 個實分報牛試下, 又唔知defer的人有幾多,而家可以做嘅就是執好份PS, 準備好入學試, 有得interview 就比心機,keep 住個mode 預備出年考公開試,見步行步

phoebeso 發表於 20-9-5 17:06
請問知唔知ielts 係香港考同英國考有咩分別?唔該晒☺️

我囡囡試過响自己英國學校考,有職員到校考試,仲要平HK$100 元。

Cherishvalue 發表於 20-9-6 09:52
今年好多變數, 呀仔有師兄黎緊讀year one 已經話會用2020 個實分報牛試下, 又唔知defer的人有幾多,而家 ...

牛話收多咗300幾,如果全部要defer,係咪當少10%學額?如果咁諗,EU都應該唔止少10%....  其實都冇得諗,學你咁講,沉著應戰見步行步。

CPLA 發表於 20-9-6 10:45
牛話收多咗300幾,如果全部要defer,係咪當少10%學額?如果咁諗,EU都應該唔止少10%....  其實都冇得諗,學 ...

今年個餅可能比舊年細左又多左人食,唔知點算!

同埋今年報考美國的人可能會少左,變相又多左人報(emoji)(emoji)或non-Jupas

回覆樓主:

小朋友明年2021決定去英國讀大學, 香港讀IB預計PG都有39分,想讀business management, ielts已考有7.5. 心議Warwick & Bath. 請問機會大嗎?

3b 發表於 20-9-6 00:21
我自問唔叻, 英文亦麻麻, 只是多留意前輩家長過往的分享, 會久不久看看某些網站, 例如Student room,  ...

你好勤力!

我係懶媽,同時唔想俾壓力阿細,冇諗太多,一切照阿大當年做法,香港會報non-jupas做後備,英國就盡力而為。

醒目開學勳章

CPLA 發表於 20-9-6 09:14
唔知Uturn 對大學學科學額有幾大影響,International 已經位少,再收少D又難咗(emoji)。 呀仔仲未考Ielts. ...

阿仔在暑假準備了PS初稿和做admission test的練習, 老師已經開始幫手睇PS

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-9-6 11:48
你好勤力!

我係懶媽,同時唔想俾壓力阿細,冇諗太多,一切照阿大當年做法,香港會報non-jupas做後備,英 ...

有些人會話直升機家長
我想同阿仔有共同話題, 如果什麼都不知道就搭不上咀了

3b 發表於 20-9-6 16:50
阿仔在暑假準備了PS初稿和做admission test的練習, 老師已經開始幫手睇PS

我仔PS俾師兄睇完要再執整,admission test 練習時高分時低分

Ps. 3b 個名好熟,我地係咪同校

回覆樓主:

請問如果不是報牛津,劍橋,一般何時開UCAS account及選科選校? 我女連PS都未開始寫,學校老師應該會協助她吧。

MrsFung 發表於 20-9-6 17:38
請問如果不是報牛津,劍橋,一般何時開UCAS account及選科選校? 我女連PS都未開始寫,學校老師應該會協助 ...

UCAS 2021學年, 第一個deadline是15 Jan 2021。

TTEE1819 發表於 20-9-6 17:55
UCAS 2021學年, 第一個deadline是15 Jan 2021。

請問選5間學校時,如果該大學唔收國際生的科目,在選校時已經唔比填嗎?我擔心我女在選校時唔清楚該科原來唔收國際生,但佢又填左,會錯失一個機會。

MrsFung 發表於 20-9-6 18:03
請問選5間學校時,如果該大學唔收國際生的科目,在選校時已經唔比填嗎?我擔心我女在選校時唔清楚該科原來 ...

我孩子選校時無這個顧慮,你女將會讀的科好特別?

回覆樓主:

例如物理治療或放射,因很多大學不收國際生,驚填錯學校而錯失一個機會。

一家三口 發表於 20-9-6 10:36

我囡囡試過响自己英國學校考,有職員到校考試,仲要平HK$10 ...

咁即係英國考都好謝謝你回覆呀
BOOBOO

3b 發表於 20-9-6 17:02
有些人會話直升機家長  ,
我想同阿仔有共同話題, 如果什麼都不知道就搭不上咀了
...

認同,起碼自己知多啲,可以共同話題多啲,唔使佢講我唔明
BOOBOO

仔的學校暑期前已叫佢哋開了ucas account, 已草擬了五個選擇給老師,老師再個別同佢哋傾吓,draft 了兩次PS, 大部分同學也考了ielts...好似10月會出PG... 請問你哋學校是否也大約會咁安排?我都可能係別人口中的"直升機家長",但我出發點唔係去"管"佢,只係希望了解多點,若有需要時可提供意見或分擔一下他的一切。 多得你哋提醒,他也同意報埋non jupas 作保險, 多謝大家分享!

JN125 發表於 20-9-6 21:39
仔的學校暑期前已叫佢哋開了ucas account, 已草擬了五個選擇給老師,老師再個別同佢哋傾吓,draft 了兩次PS ...

1st PG 我地放暑假前已出。

我唔會幫個仔看PS, 最多幫他搵了個朋友看比意見。

暑假學校已經開workshop 教他們點開UCAS 帳戶,5 個choices 和PS 開學前已經交了, 而家都是finalise PS+ 報入學試+操卷, 搞掂UCAS 他就要處理番今年的課程和準備non-Jupas 啦。

其實唔駛番實體課,時間好用好多。

‹ 上一主題|下一主題