用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局主任涉為升中兒子偷取用學位分配電腦系統 遭廉署起 ...
樓主: kenwong888
go

教局主任涉為升中兒子偷取用學位分配電腦系統 遭廉署起訴 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-9-4 19:17
如果報導內容全部屬實,即係EDB過往一直有嘢呃緊大家。
請問邊樣野有呃到我地?

回覆樓主:

其實知道全港排名有用嗎?你學校全級排名已大概知位置吧!重要睇隨機number,有好彩有唔好彩,每年其實唔好彩只有好少數,洗唔洗咁擔心!尤其今年自行一早公佈,其實應該易玩左!

In2c68 發表於 20-9-5 12:58
其實知道全港排名有用嗎?你學校全級排名已大概知位置吧!重要睇隨機number,有好彩有唔好彩,每年其實唔好 ...

事主唔係今年

同埋大家要留意 事主未必係淨係睇
佢download 左十次。如果淨係睇 其實一次就夠 唔會係十次咁多
另外 佢的控制 係十項犯罪及意圖不誠實使用電腦
佢應該仲有做左1d野 係我地外人唔知

b3410 發表於 20-9-4 14:15
其實點解EDB/學校唔可以俾呈分名次?每個人只知道自己的名次,也不用擔心標簽化。
選校時唔使估估下,減少 ...

我哋學校係俾呈分名次的,但有乜用?唔知banding呀!其實點解唔可以好似DSE咁,清楚知道自己個banding,咁揀學校就唔駛錯配。

LSYHK 發表於 20-9-5 14:13
佢download 左十次。如果淨係睇 其實一次就夠 唔會係十次咁多
另外 佢的 ...
Exactly, I suspect he had interfered the system so as to achieve the results favourable to him ! ! !

little_yolky 發表於 20-9-5 18:26
我哋學校係俾呈分名次的,但有乜用?唔知banding呀!其實點解唔可以好似DSE咁,清楚知道自己個banding,咁 ...

學校有畢業生PS1嘅Banding資料
所以可據呈分排分推算B1/B2/B3
透露多少因校而異例如有連排名都無

nataliegooooo 發表於 20-9-4 16:50
想像吓個排名總共有90000人即頭30000人係Band 1....30001至60000係Band 2....etc.

你個仔本來預佢係Band 1 ...
當然要知, 唔係又使乜要有死因庭、要有死因研訊? 死左的人都要知死因更何況係生勾勾的人!

pccw2017 發表於 20-9-4 14:27
其實只要教育局肯直接公開呈分排名咪得羅, 唔使攪到呢位家長鋌而走險、以身試法都係為左一睹兒子呈分排名 ...

其實我唔係好明呢個教育主任咁樣做為咗乜?

學校提交咗名次
已成定局冇得改變  

LSYHK 發表於 20-9-5 14:13
另外 佢的 ...

我都覺得唔止睇,應該係做咗手腳
齋睇知道排名無意思,做到手腳影響到賽果先值得冒險

我諗有啲嘢唔會咁坦白公開講,俾公眾知道原來可以人手干預,就會打開潘朵拉盒子

NNbaby 發表於 20-9-7 00:41
我都覺得唔止睇,應該係做咗手腳
齋睇知道排名無意思,做到手腳影響到賽果先值得冒險
...

淨係要睇個排名 唔需要download 10次吧

如果個排名唔會變的話

要睇10次 你覺得會唔會有野唔同左 先要睇咁多次?

睇 10次.... 會唔會以為無事,幫親朋戚友睇埋?
又或者,做左手腳,check 下 work 唔 work

LSYHK 發表於 20-9-7 07:30
淨係要睇個排名 唔需要download 10次吧

如果個排名唔會變的話

佢係遭廉署起訴

可能另外9次收錢幫人睇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

內情真係唔知啦
等新聞再報吧

可能DOWNLOAD好多次係因為唔知學校交左分未,所以得閒又DOWNLOAD下
其實呈分3次前後,加埋交埋自行後,同自行簡左學生後,心急試多幾次有RESULT未,十次唔出奇

amj 發表於 20-9-6 23:59
其實我唔係好明呢個教育主任咁樣做為咗乜?

學校提交咗名次
佢想知囝囝的確實呈分排名. 比如學校同佢講佢個仔係邊緣人, 有機會係1C亦有機會係2A. 如果佢從系統知道實際係1C, 咁佢咪可以安心自行1、2簡1B、1C校去In. 如果唔知道咪可能自1簡1C校自2簡2A校.
小學只估計到大約banding. 只有教署部分人知道確實呈分排名.

pccw2017 發表於 20-9-7 15:44
佢想知囝囝的確實呈分排名. 比如學校同佢講佢個仔係邊緣人, 有機會係1C亦有機會係2A. 如果佢從系統知道實際 ...

明白哂,big thanks!

02413124 發表於 20-9-7 14:19
可能DOWNLOAD好多次係因為唔知學校交左分未,所以得閒又DOWNLOAD下
其實呈分3次前後,加埋交埋自行後,同自行 ...
就好似月頭月尾心急等出糧, 日日登入網銀睇下出咗糧未

02413124    發表於 20-9-7 16:14

控罪指被告涉於2016年8月15日至2017年9月18日,先後10次取用載有「中一學位分配系統」數據庫的教育局「教育資訊系統」,目的在於使其本人或他人不誠實地獲益,並涉嫌就其兒子中一學位申請的相關校內成績,取用「中一學位分配系統」

犯案時間係2016年8月15日開始....... 呢個時候就算係睇都只知呈一成績, 睇嚟真係無乜用喎!
最後一次犯未應該係2017年9月18日, 派位既都大局已定, 又幫人睇呈一成績?

涉嫌違反上司禁止被告就其子的中一派位申請和派位結果而取用教育局電腦數據庫的通知

告呢項罪名其實好蠢, 條罪講到明只係禁止被告去查閱"兒子"既紀錄 (係咪即係睇其它人紀錄就無問題先?)
另外, 咩叫中一派位申請和派位結果?如果佢睇既唔係中一派位申請和派位結果, 而係其它相關資料, 咁其實會告唔入.
告人個位乜咁求奇? 個Law degree呃返嚟嫁? 連法律係打漏洞都唔知? 告人條罪本身咁多漏洞.....

*** 以上只係其中一項報中有提及會作出檢控既罪名, 其餘罪名係乜我唔知, 但如果都係告得咁"兒戲", 基本上又係浪費納稅人既錢 ***

2jkidsfather    發表於 20-9-7 22:52
王家爸爸    發表於 20-9-7 17:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題